Tänä vuonna keitetään 40 litraa hernekeittoa – Avoimet kylät -tapahtumat kutsuvat kesäkuun toisena lauantaina

Parasta on ihmisten tapaaminen ja jutteleminen, sanovat Tuikantien asukkaat tapahtumastaan.
Parasta on ihmisten tapaaminen ja jutteleminen, sanovat Tuikantien asukkaat tapahtumastaan.
Parasta on ihmisten tapaaminen ja jutteleminen, sanovat Tuikantien asukkaat tapahtumastaan.
Parasta on ihmisten tapaaminen ja jutteleminen, sanovat Tuikantien asukkaat tapahtumastaan.
AVOIMET KYLÄT -tapahtuma toteutetaan jo yhdeksännen kerran lauantaina 10. päivänä kesäkuuta. Alueelle tapahtumia on tulossa saman verran kuin viime vuonna. Tapahtumia on Alajärvellä, Evijärvellä, Kauhavalla, Lappajärvellä ja Vimpelissä. Pihakirppiksiä on monella suunnalla, mutta myös mölkkyä pääsee pelaamaan, syömään muikkuja tai hernesoppaa, tutustumaan hirsiseen pihasaunaan tai pitsiliinoihin – tai heittämään nännikumia.

LAPPAJÄRVEN Söyringissä Tuikantie-tapahtuma avaa jälleen kymmenkunta pihaa kävijöiden tutustuttavaksi. Vetonaulana on heittometri koivuklapeja, joka arvotaan päivän päätteeksi kaikkien arvontalipukkeen täyttäneiden kesken. Maksuttomaan arvontaan voi osallistua millä pihalla tahansa.

Kaksi vuotta sitten tarjolla oli 30 litraa hernekeittoa – ja kesken loppui. Nyt on tarkoitus keittää kymmenen litraa enemmän, jotta syötävää varmasti riittää kaikille halukkaille. Hernekeiton jälkeen voi mennä toiselle pihalle kahvipuhvettiin. Sitten jaksaakin kiertää kaikki pihakirppikset.

Käden taitoa on esillä monipuolisesti. Hirsirakenteista pihasaunaa pääsee katsomaan ja näytillä on muitakin hirrestä tehtyjä rakennuksia. Koneneulontanäytöksessä puolestaan tutustutaan neulomisen saloihin ja nähdään valmiita töitä.

TAPAHTUMAN pääasia ei ole rahan kerääminen. Aitoon kirppismeininkiin kuuluu, että omalla pihalla tienattu raha käydään kuluttamassa naapurin pihalla. Kyläläiset sanovat, että mukavinta on tavata ihmisiä ja elävöittää kylää. Keväällä pihoilla alettiin kysellä, ollaanko tänä vuonna mukana, kun kaksi vuotta sitten oli niin mukava tapahtumapäivä. Siitä oli helppo lähteä yhdessä rakentamaan tämän kesän tapahtumaa. Tuikantie-tapahtuma toteutetaan täysin vapaaehtoisvoimin.

Pihakirppiksiltä löytyy jos minkälaista tarpeellista tavaraa.

Kylät tarjoavat tekemistä, näkemistä ja yhdessäoloa

AVOIMET KYLÄT -tapahtuma toteutetaan jo yhdeksännen kerran lauantaina 10. päivänä kesäkuuta. Alueelle tapahtumia on tulossa saman verran kuin viime vuonna, kerrotaan Aisaparin toimistolta. Lehden mennessä painoon oli ilmoitettu seitsemän tapahtumaa, mutta ilmoittautuminen jatkuu vielä.

Päivän tavoitteena on esitellä kyliä ja niiden monipuolista toimintaa. Pihakirppisten ohella tarjolla on monenlaista ihmeteltävää.

ALAJÄRVEN seurakuntakodilla kirppistellään, kun taas Luoma-ahon kesätapahtumassa on mölkkyturnaus ja lastenrieha.

Evijärvellä Väinöntalolla tutustutaan vanhoihin nukkeihin ja paperinukkeihin sekä pitsiliinoihin – ja ostaakin saa.

Kauhavalla Härmä-Seura järjestää Riuhnaasut eli koko perheen maksuttoman kesätapahtuman Voltin Kotiseututalolla.

Lappajärvellä Salmensillan kupeessa kalasatamassa vietetään Kärnä-päivää, johon kuuluu karaokea, paistettuja muikkuja ja Kärnän omia T-paitoja Maa- ja kotitalousseuran johdolla. Karvalan nuorisoseuralle houkutellaan väkeä Taikuri Jarin taikashowhun ja peräkonttikirppikselle. Söyringin kylässä on pihakirppiskierros, jossa on tarjolla kaikenlaista tavaraa.

Vimpelissä Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti kyläseura järjestää tupaillan yhdessäolon merkeissä. Ohjelmassa on tikanheittoa, kahvittelua, lautapelejä ja nännikuminheittoa.

Aino Alppinen

Lakis Areenalla Vimpelin ensimmäiset orjamarkkinat

JÄRVISEUDUN kylätalolla Lakis Areenalla Vimpelissä rentoudutaan, tavataan tuttuja sekä kisaillaan tikanheiton, frisbeegolfin ja nännikuminheiton Avoimet kylät -päivän merkeissä 10. kesäkuuta, kello 12–17. Puffetti palvelee kävijöitä.

Varsinainen kesätapahtuma järjestetään lauantaina 1.7.2023 kello 10–15. Silloin ostetaan ja myydään tavaraa kymmenistä myyntipöydistä, pidetään Vimpelin ensimmäiset orjamarkkinat, kuunnellaan musiikkia ja juhlapuhe ja nautitaan muutenkin markkinatunnelmasta.

Muutakin mukavaa kesätapahtumaa toteutetaan Areenalla alkaneen kesän aikana. Moms for Kids järjestää liikuntatempauksen keskiviikkona 7. kesäkuuta kello 17–20, Vimpelin 4H-yhdistys lasten tapahtuman perjantaina 9. kesäkuuta kello 8–16 ja Hahto & Rauhala rumpukurssin 27.–28. kesäkuuta.

Areenalla pidetään myös kesäbileet Harmaakarhujen SM-turnauksen yhteydessä lauantaina 15.7.2023 ja musiikista vastaa Lolan Petiyö. Samana päivänä on muuten porrasjuoksun SM-kilpailut Lakeaharjun kuntoportaissa.

Syksyllä on luvassa muun muassa musiikkiesityksiä, esitelmiä ja muuta mukavaa.

Heikki Salmela

Peräkonttikirppis ja taikuutta Karvalassa Lappajärvellä 

10. KESÄKUUTA kylillä tapahtuu Avoimet Kylät -päivän merkeissä. Länsirannalla Karvalan Nuorisoseuralla (Karvalantie 100) Länsirannan Kyläyhdistys ja Karvalan Nuorisoseura toteuttavat mukavan tapahtumapäivän kaiken ikäisille.  

Ohjelmassa on peräkonttikirppis kello 11–13. Ei paikkavarauksia eikä paikkamaksuja.  Taikamaailman Taikuri Jari esiintyy kello 13 seuran salissa. Esityksen päätyttyä Taikuri Jari tekee ilmapalloista erilaisia eläimiä ja muita hahmoja. Esitys on ilmainen ja kaikille avoin. Puffetissa on myynnissä makkaraa, kahvia kastamisen kera sekä mehua.  

Yhteisömummola avautuu Kauhajärvellä

ALASEN TALO Järviseudun rajakylässä Lapuan Kauhajärvellä avautuu jälleen tänä kesänä yhteisömummolaksi kaikille maaseutuelämästä pitäville. Avausviikonloppua vietetään 10.–11. kesäkuuta yhdessä Avoimet kylät -verkoston kanssa. Pihan häkkeihin on saatu taas suloisia pupuja ja kanoja.

Luvassa on Ilo irti –käsityönäyttelyn avajaiset, kesäkahvila ja kirppistelyä. Tuotemyynnissä Alasen talon hyväksi on muun muassa hopeisia enkelikoruja, taidekortteja ja grafiikkaa ja päivää voi jatkaa iltanuotiolla grillaten. Tuotto käytetään Alasen talon ylläpitoon.

–Autiosta sukutalosta on muutamassa vuodessa kehittynyt avoin kohtaamis- ja toimintapaikka, jonka toiminta palkittukin Aisapari ry:n Vuoden intoilu -tunnustuksella, kertoo taloa ylläpitävän Ketolan Paksun sukuseuran puheenjohtaja, arkkitehti Kirsi Ojala.

Sukuseura on kutsunut jälleen tänä vuonna kesäpehtooreiksi kolme nuorta kaupunkilaisnaista, jotka hoitavat eläimiä ja järjestävät toimintaa yhdessä sukuseuran ja kyläläisten kanssa.

Kesän uutuutena on kesäpehtoorien järjestämä Alasen Taidefestivaali 22.–30.7.

Festivaalivastaava Tiiu Hyyryläinen on edelliskesien pehtoori, joka kutsuu nyt Alaseen kaiken ikäisiä luovan alan tekijöitä inspiroivaan miljööhön, tuomaan teoksiaan nähtäväksi ja yöpymäänkin talossa. Taide esittäytyy taiteena pihalla ja puimaladossa, ja luvassa on taiteilijaluentoja ja työpajoja (alasentaidefestivaali.fi)

Muuta vilkkaan kesäohjelman antia ovat muun muassa juhannusjuhla, kesäkahviloita, muisteluiltoja, art journal -kurssi ja englannin kielikahvila. Ohjelmaa voi seurata ja mukaan menoon liittyä Fb-sivuilla Alasen talo ja Ketolan Paksun sukuseura.

Järviseudulla tapahtuu Avoimet kylät -päivänä.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.