Rekan rattiin pääsy tuntui hyvältä, kertoo tuore yhdistelmäajoneuvonkuljettaja 

Milla Liimatainen valmistuu yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi JAMIn Lappajärven toimipisteessä. Toiveena on työura kuljetusalalla.
Milla Liimatainen valmistuu yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi JAMIn Lappajärven toimipisteessä. Toiveena on työura kuljetusalalla.
Milla Liimatainen valmistuu yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi JAMIn Lappajärven toimipisteessä. Toiveena on työura kuljetusalalla.
Milla Liimatainen valmistuu yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi JAMIn Lappajärven toimipisteessä. Toiveena on työura kuljetusalalla.

JAMIN logistiikka-alan perustutkinnosta yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi valmistuva Milla Liimatainen tietää, että haluaa tehdä työtä auton ratissa.  

–Olen aina tykännyt ajaa ja olla auton kyydissä, lapsena halusin aina mukaan, kun vanhemmat lähtivät autolla jonnekin. Aloitin autoilun harjoittelemisen 16-vuotiaana ajo-opetusluvalla ja sain kortin heti 17-vuotiaana. Olen ajanut nyt jo paljon. Rekan rattiin pääsy tuntui hyvältä, ja olen nyt työharjoitteluaikanani huomannut kehittyneeni siinä jo paljon; osaan lukea tietä ja ajaminen on luontevampaa. 

Järviseutu viehätti

Liimatainen on kotoisin Kokkolasta. Järviseutu on tullut tutuksi perheen mökiltä Lappajärveltä käsin. Hän halusi vaihtaa maisemia vietettyään peruskoulun jälkeen lukukauden valma-opinnoissa ja haki Lappajärvelle. Viime elokuusta asti hän on asunut Alajärvellä.  

–Olen tykännyt Jamissa opiskelusta, henkilökunta ja porukka on ollut mukavaa, koulussa on hyvä tunnelma. Kouluvuodet sujuivat tosi nopeasti. Aloitin opinnot vailla mitään ennakko-odotuksia. Meillä on ollut viikossa kaksi hallipäivää, jolloin saa korjailla autoa, tutustua rekkoihin ja on ammattipätevyystunteja. Tekemistä ja istumista on ollut mielestäni sopivassa suhteessa. Ainoa, mitä olisin toivonut, on rekalla ajon harjoittelu ja kaluston käsittely ennen työpaikalle menoa, ettei kaikki tulisi silloin uutena. Koululla on iso kenttä ja kalustoa.  

Liimatainen aloitti opinnot syksyllä 2021. Valmistumisen kahdessa vuodessa mahdollisti keväällä ollut 18-vuotissyntymäpäivä.

“Betonin ajaminen olisi mukavaa”

–Ensimmäisenä vuonna olin työharjoittelussa raskaan kaluston korjaamolla, toisen vuoden harjoittelut teen kuljetusliike Seppälässä Alajärvellä.  Työ on ollut mielenkiintoista. Esimerkiksi tosi painavan kuorman kanssa ajaminen on ollut aikamoinen kokemus. Siihen, että päivät ovat välillä tosi pitkiä, on täytynyt totutella. Haluaisin ainakin työuran alkuvaiheessa säännöllisempiä työaikoja, tykkään suunnitella asioita etukäteen, sekä töitä että omaa elämää. Betonin ajaminen olisi mukavaa. 

Tulevan kesän Liimatainen aikoo ottaa rennosti, syksyllä suunnitelmissa on tehdä töitä ja tammikuussa hän menee asepalvelukseen. 

–Tuntuu, että alalla on töitä hyvin tarjolla. Avoimia työpaikkoja on ainakin isommissa kaupungeissa, mutta esimerkiksi Alajärvellä täytynee kysellä suoraan firmoista.  

Voittajaolo, kun onnistuu

ENNAKKOLUULOT, onko niitä yhä? Kuljetusala on yhä vain erittäin miesvaltainen. JAMIN aikuiskoulutuspuolella iso osa logistiikka-alan valmistuneista on viime aikoina ollut naisia. Liimatainen oli kuitenkin ryhmänsä ainoa tyttö.  

–Minulle on kerrottu, että alalla naisena saa liikaakin apua, mutta tähänastinen kokemus alasta ja työpaikasta on hyvä. Kyllä sitä miettii esimerkiksi työmaalla, mitä vanhemmat työntekijät ajattelevat, kun on tyttö ratissa. Minut on laitettu ajamaan ahtaista väleistä ja peruuttamaan hankalissa olosuhteissa. Niistä kun selviää, on ihan voittajaolo. 

Kuljetusalalla pitkät päivät, työaikojen epäsäännöllisyys ja jatkuva istuminen ovat haasteita terveydelle ja jaksamiselle. Ne ovat tulleet tutuksi Liimataisellekin, joka on varautunut tulevaan.  

–Tykkään liikkua, se on hyvää vastapainoa. Säännöllisestä ja terveellisestä syömisestä täytyy itse huolehtia, että jaksaa. 

Lisää juttuja aiheeseen liittyen

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.