Taidelainaamon toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin – Villa Väinölän toimipiste sai uuden ripustuksen kesäksi 

Päivi Haapaniemi ja Hanna Peltotupa ovat iloisia taidelainaamo Avaran saamasta vastaanotosta.
Päivi Haapaniemi ja Hanna Peltotupa ovat iloisia taidelainaamo Avaran saamasta vastaanotosta.
Päivi Haapaniemi ja Hanna Peltotupa ovat iloisia taidelainaamo Avaran saamasta vastaanotosta.
Päivi Haapaniemi ja Hanna Peltotupa ovat iloisia taidelainaamo Avaran saamasta vastaanotosta.

VIIME heinäkuussa Rokulipäivien aikaan Villa Väinölässä avattu taidelainaamo Avaran toimipiste on saanut hyvän vastaanoton, kertoo Alajärven museopalveluissa työskentelevä Päivi Haapaniemi. Toiminta on tullut Väinölässä kävijöille tutuksi ja teoksia on lähtenyt kävijöiden mukaan ilahduttava määrä. Lomalaiset varsinkin innostuivat tästä palvelusta viime kesänä.  

–Pohjalainen taide voi olla muisto omista juurista, toteaa lainaamonhoitaja Hanna Peltotupa

Lapuan taiteilijaseura perusti taidelainaamo Avaran pari vuotta sitten. Toinen toimipiste on Lapuan Kankureiden tiloissa.  

–Kartoitimme alussa yhteistyökumppaneita ja oli hienoa, että saimme toisen toimipisteen tänne. Villa Väinölään kaivattiin toimintaa ja taidelainaamo tarvitsi tilaa. Täällä Järviseudulla on mukava toimia, kertoo lappajärveläissyntyinen, Lapualla asuva Peltotupa. 

–Toiminta-ajatuksemme on edistää pohjalaisten taiteilijoiden teosten myyntiä ja tätä taidelainaamon toiminta todella on. Tällä hetkellä taidelainaamoa pyöritetään täysin rakkaudesta lajiin, sillä isommat avustukset menivät tällä kertaa toisille toimijoille. 

Väinölään rakentui sopiva näyttelytila, joka on saanut hiljattain uuden ripustuksen. Päivi Haapaniemi ja Hanna Peltotupa ovat tyytyväisiä yhteistyöhön. Alku oli rauhallinen, mutta toiminta on tullut ihmisille tutuksi ja kauppa on alkanut käydä.  

–Viime vuonna myyntiä tuli jo hienosti, kertoo Haapaniemi.  

Ripustus molemmissa toimipisteissä vaihdetaan noin kolmen kuukauden välein. Teoksia on esillä suunnilleen sama määrä. 

–Aluksi asiakkaat eivät tahtoneet uskaltaa tulla katsomaan tauluja, kun ajattelivat, että nyt on ostopakko, mutta nykyisin vakioasiakkaat katsovat aina molemmat näyttelyt ja kyselevät, koska ripustus vaihtuu, Haapaniemi kertoo. 

–Netin kautta teoksia lähtee ympäri Suomea, Peltotupa jatkaa. 

 –Nettigalleriassa teoksia on tarjolla noin 230. Varastossa olevia teoksia voi pyytää nähtäville jompaankumpaan toimipisteeseen ja kauempana asuville voimme tarvittaessa lähettää lisäkuvia.  

TAIDESEURAVETOISIA taidelainaamoja on valtakunnallisesti hieman yli parikymmentä. Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto on laatinut järjestelmän, jonka pohjalla taidelainaamot toimivat. Seuraava askel on koota kaikkien lainaamojen teokset yhteen niin, että yhdellä haulla löytää vaikkapa kaikki punaiset kissataulut, jotka ovat tarjolla, kertoo Peltotupa. 

Perustoiminta-ajatus on, että taidetta voi hakea omaan kotiin helposti.  

–Taidetta tulisi voida ostaa samoin kuin maitoa, matalalla kynnyksellä, toteaa Peltotupa. 

–Meillä on useimmissa teoksissa 20 euron kuukausierä ja maksimimäärä veloituskuukausille on 20, minkä jälkeen teos siirtyy lainaajan omaksi. Yhden kuukauden hinnalla teoksia voi lainata vaikka juhliin ja lainaa voi jatkaa maksamalla kuukausierän. Teoksilla on pääsääntöisesti myös palautusoikeus, jos tuleekin siihen tulokseen, etten halua sitä enää pitää, lukuun ottamatta helposti vaurioituvia teoksia tai taiteilijan niin halutessa. Teoksen voi ostaa myös kertamaksulla.  

TAIDELAINAAMOON voi tarjota teoksiaan kuka tahansa taiteilija, jolla on jokin yhteys Pohjanmaahan.  

–Otamme teoskuvia vastaan sähköpostitse. Ne kuratoidaan ja lähetämme sitten taiteilijalle asiakirjat allekirjoitettavaksi. 

Päästäkseen mukaan Avaran toimintaan ei tarvitse olla ammattitaiteilija tai opiskellut taidetta.  

–Persoonallisuus ja ote merkitsevät enemmän. Teos puhuu puolestaan. Haluamme ottaa tarjolle monen tyylisiä teoksia, joista löytyisi erilaisille asiakkaille mieleisiä. Meillä on esittävää ja ei-esittävää taidetta. Myös veistoksia ja keramiikkaa voi tarjota. Esittävää taidetta on mennyt tähän mennessä enemmän, usein katsoja kaipaa jonkinlaista tarttumapintaa teokseen, että se kiinnostaa ja alkaa tuntua omalta. 

Uusia teoksia tulee kaiken aikaa ja galleria kasvaa. Järviseutulaistaiteilijoista mukana Avaran toiminnassa ovat muun muassa Elina Försti, Ulla Hautamäki, Anni Viitasaari, Senni Tuomi, Sirpa Kataja, Elena Laukkola, Ritva Lindberg, Johanna Peura ja Antti Hintsa. 

Taidelainaamon lahjakortti voi olla ratkaisu muistamiseen sellaiselle, jolla on jo kaikkea. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.