Rasvalettejä ja mulipäitä

Kuntalaistutkimuksessa 2024 on mukana 46 kuntaa, Järviseudun kunnista mukana on Lappajärvi.
Kuntalaistutkimuksessa 2024 on mukana 46 kuntaa, Järviseudun kunnista mukana on Lappajärvi.
Kuntalaistutkimuksessa 2024 on mukana 46 kuntaa, Järviseudun kunnista mukana on Lappajärvi.
Kuntalaistutkimuksessa 2024 on mukana 46 kuntaa, Järviseudun kunnista mukana on Lappajärvi.

SILMIIN sattui jossakin Facebookin vanhojen valokuvien ryhmässä, häissä otettu joukkokuva, jossa hääväen edessä istui muutama pikkupoika pää muliksi ajeltuna. Ajatushan karkasi saman tien 50-luvun lopulle, kun itsellänikin oli mulipää ja niin oli lähes jokaisella kylän pikkupojalla. Tukanleikkuu kävi silloin sutjakkaasti entisajan lypsykoneeseen liitetyllä leikkuukoneella, jolla normaalisti leikattiin lehmille kesäkarva, mutta joka soveltui erinomaisen hyvin myös pikkupoikien tukanleikkuuseen. Lypsykonehan oli eräänlainen paineilmakompressori, jonka imupuolella oli ilmaletku, jonka päässä oli lehmän utareisiin laitettavat nännikupit. Nännikuppeja oli tietysti neljä ja yksinkertainen venttiili jakoi imun vuorotellen kahdelle nännikupille kerrallaan. Leikkuukone liitettiin taas painepuolelle ja se sai energiansa paineilmasta. 

Nuorilla miehillä oli 50-luvulla oma hiustyylinsä ja siinä hiukset muotoiltiin Elviksen esimerkin mukaan hiusvoiteella komeaksi etutöyhdöksi. Tyylillä haluttiin kuulemma korostaa kapinallisuutta. Brylgreemi oli yleisesti käytetty hiusvoide ja sitähän oli laitettava aika paljon, jos mieli saada etutöyhtö pysymään siististi paikoillaan. Rasvaleteiksihän hiusvoiteen käyttäjiä alettiin sanoa. Itse en siihen muoti-ilmiöön pikkupoikana ehtinyt mukaan, mutta seuraavaan kylläkin ja se oli 60-luvulla hippien myös kapinallisuutta korostava hiustyyli. Hipit antoivat hiusten kasvaa valtoimenaan pitkiksi ja mitä hipit edelle sitä me maalaispojat perässä. Lähes joka jantteri antoi 60-luvun lopulla hiusten kasvaa hartioille ja aina lapojen väliin asti. Siihen, kun vielä ylle hippimuodin mukaiset vaatteet eli leveälahkeiset farkut, joiden lahkeet oli leikattu hepsuiksi, jonkinlaiset mokkasiinit jalkaan ja nahkainen hepsutakki hartioille niin oltiinhan me varsinaisia renttukeisareita.   

MYÖHEMMÄT hiusmuodit ovat olleet hillitympiä, joskin kaikenlaisia tyylejä on vuosien varrella nähty, kuten rastaa, irokeesia, pikkulettejä ja niin edelleen. Puhun tietysti vain miesten hiusmuodeista. Naisilla on omat hiusmuotinsa, joissa hiusten väriä muutetaan mielin määrin. Hiuksia kiharretaan, letitetään, laitetaan nutturalle ja ties mitä muuta. 

Heikki Salmela 

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.