Kortesjärvellä joogataan juhannukseen asti 

Joogaopettaja Heidi Mehtonen.
Heidi Mehtonen näyttää, kuinka voi helposti rauhoittua ja laskea sykettä. Käsien ristiin vienti rintakehän päälle voi myös auttaa nukahtamaan paremmin.
Joogaopettaja Heidi Mehtonen.
Heidi Mehtonen näyttää, kuinka voi helposti rauhoittua ja laskea sykettä. Käsien ristiin vienti rintakehän päälle voi myös auttaa nukahtamaan paremmin.

KORTESJÄRVEN Nuorisoseuran salista purkautuu joogatunnin jälkeen naisia kasvoillaan rauhallinen hymy. Järvilakeuden kansalaisopiston järjestämälle joogakurssille tarjoaa Nuorisoseura hyvät puitteet ja harrastajakuntakin löytää lajin äärelle vuodesta toiseen. Joogan maailmanlaajuinen suosio on ollut hiljaisessa kasvussa vuosikymmenten ajan. Joogaopettaja Heidi Mehtonen, 63, tietää miksi. 

–Ihmiset hakevat rentoutumista ja rauhoittumista, sellaista tekemistä, missä ei tarvitse suorittaa. Lisäksi jooga lajina sopii kaiken ikäisille ja sen voi aloittaa niin sanotusti tyhjästä. Tunnille voit tulla, vaikka et tietäisi joogasta yhtään mitään. 

–Toivoisin niin, että myös koulumaailmassa hyödynnettäisin joogan monipuolisuutta, se palvelisi kaiken ikäisiä oppilaita. Maailmaltahan löytyy esimerkkejä kouluissa harjoitettavista aamuharjoitteista, Japanissa niitä kaiketi on ollut kautta aikojen, jatkaa Mehtonen. 

Hän kertoo valmistuneensa Suomen Joogaopistosta Saarijärveltä vuonna 2015. Myös muita hyvinvointialan ohjaajakoulutuksia löytyy, kuten äänimaljarentoutus, taideterapia ja shindo.  

–Valmistumisesta asti olen joogakursseja pitänyt siellä sun täällä. Asun Espoossa, mutta minulla on mökki Lappajärvellä ja kesäisin vietän paljon aikaani täälläpäin.  

JOOGA on ikivanha harjoitusmenetelmä, josta on vuosien varrella varioitu erilaisia suuntauksia. On Hotjoogaa, Yin-joogaa, Astangajoogaa, ynnä muuta. Tunnetuin jooga lienee kuitenkin Hathajooga, jossa yhdistyy mielen, kehon ja hengityksen harjoitukset.  

–Itse löysin Hathajoogan, kun etsin jotain kokonaisvaltaisempaa, vielä tehokkaampaa mielen ja kehon yhdistävää harjoitusta. Se vei sydämeni kertaheitolla, kertoo Mehtonen. 

Niin ei kuitenkaan aina ole ollut. Parikymppisenä hän kertoo hyppineensä kaikissa mahdollisissa ”hyppykeppijumpissa”. 

–Jo tuolloin äiti sanoi, että mene joogaan. Silloin en sitä kokenut omakseni yhtään. Aikaa kului ja yhtäkkiä huomasinkin kaipaavani rauhallisempaa kehonhuoltoa. 

Nykyään joogatunneille löytää aiempaa helpommin, kun tarjontaa on enemmän. Mehtonen jaksaa joka vuosi hämmästellä harrastusmahdollisuuksien monipuolisuutta maaseudulla.  

–Kansalaisopiston kurssit mahdollistavat kyllä ihan mielettömästi eri lajien harrastamista edulliseen hintaan. Siinä missä täällä maksan kansalaisopiston useamman kerran kurssista pari kymppiä, maksan saman summan Espoossa yhdestä tunnista. Kansalaisopistonkin kurssit ovat kaupungissa kalliimpia, sanoo Mehtonen. 

–Toivon, että ihmiset täällä osaavat arvostaa harrastamisen mahdollisuuksia. Ja että rohkeasti lähdettäisiin nauttimaan myös muiden paikkakuntien harrastustarjonnasta. Täällä päästelee autolla monta kymmentä kilometriä samassa ajassa, kuin kaupungissa menee muutaman kilometrin matkaan, nauraa Mehtonen. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.