Uusimmat kesäblogit:

Lintubongaus voi olla vaikka koko perheen harrastus 

Lintubongaus on kiva harrastus.
Korpelan napsaisema kuva kuovista, kuva otettu Vimpelissä.

LINTUBONGAUSTA ja luontokuvausta harrastava vimpeliläissyntyinen Ari Korpela kannustaa muitakin tutustumaan harrastukseen. Senkin kun voi aloittaa hyvin matalalla kynnyksellä. 

–Lintubongauksen voi aloittaa vaikka ihan omasta lähiympäristöstään ja pikkuhiljaa sitten laajentaa reviiriä. Lintujen seuraamisenkin voi aloittaa ensin tavallisilla kiikareilla, ohjeistaa Korpela. 

–Tärkeintä lintujen bongauksessa on mennä lintujen ehdolla. Ei saa lähteä jahtaamaan kohdetta ja vähän olisi hyvä ottaa lajista selvää etukäteen. Pahinta tässä harrastuksessa on, että tähän voi jäädä koukkuun, aina pitää olla maastossa, nauraa Korpela. 

Luonto on Korpelalle tärkeä osa arkea ja kuvaustakin hän kertoo harrastaneensa jo 16 -vuotiaasta saakka. 

–Yleensä kaikki vapaa-aika menee luonnossa liikkumiseen ja luonnon tarkkailuun. Talvella käytän aikaa lintujen metsäruokintaan, pähkinähakkeja ja eri tikkoja kuvaten. 

Järviseudulta löytyviä hyviä lintubongauspaikkoja hän kertoo olevan useita. Yleisesti ottaen metsäautotiet ovat paikkoja, joissa voi tavata eri lajeja, jos hyvä tuuri käy. 

–Vimpelissä hyviä bongauspaikkoja ovat esimerkiksi Vapo, Katajalahti, Pokelan suora ja Hietojan kaislikko. Lappajärvellä Ylipään pellot, Nissin venesatama ja Kärnän kosteikko. Alajärvellä Lohijoki ja Pyhävuori. Evijärven nimikkolintua mustatiirasta yritän käydä bongailemassa ja kuvailemassa joka kesä Evijärven Särkikylän kosteikossa, kertoo Korpela. 

ALOITTELEVAA bongaria voi auttaa alkuun esimerkiksi puhelimeen ladattavat sovellukset, joilla voi äänittää linnun ääntä. Sovellus tunnistaa äänen ja kertoo mikä laji on kyseessä. 

–Sovelluksen käytössä on kuitenkin muistettava, että linnun houkuttelu linnun omalla äänellä ei ole suositeltavaa. Lintu voi luulla, että reviirillä on kilpailija ja lintu stressaantuu tästä. Erityisesti näin keväällä linnut käyvät kuumana reviiristä ja siksi kyseinen toiminta ei ole asiallista, painottaa Korpela. 

Jos harrastus vie mennessään, voi seuraavaksi panostaa kameraan. Kun kameraan ostaa isomman objektiivin, pystyy kohteen kuvata kauempaakin.  

–Tavallisellakin kameralla, tai puhelimen kameralla pääsee kuitenkin hyvin alkuun. 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.