Jytyn tutkimus: Etelä-Pohjanmaan kunta- ja hyvinvointialuehenkilöstön työntekijäkokemus keskimääräistä parempi

Alueellamme valmistuneita.
Järviseudun ammatti-instituutista valmistui monelle alalle osaajia.
Alueellamme valmistuneita.
Järviseudun ammatti-instituutista valmistui monelle alalle osaajia.

AMMATTILIITTO Jyty on selvittänyt jäsentensä työntekijäkokemuksen nykytilaa ja kehitystarpeita. Tutkimuksen perusteella kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöitä kuormittavat erityisesti kasvava työmäärä ja henkilöstövaje. Etelä-Pohjanmaalla vaikutusmahdollisuudet omaan työhön nähdään keskimääräistä parempina.

–Tutkimuksemme mukaan kunta- ja hyvinvointialuetyöntekijät kokevat muutokset usein ylhäältä alaspäin saneltuina, eikä heidän mielipiteitään kuunnella muutosprosesseissa riittävästi. Etelä-Pohjanmaan tulokset vahvistavat havaintoamme, että kun vaikutusmahdollisuuksiin ollaan tyytyväisiä, kokonaistyytyväisyys kasvaa, Ammattiliitto Jytyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara sanoo. 

Jytyn tutkimuksessa kartoitettiin myös vuoden alussa tapahtuneen hyvinvointialueuudistuksen alkuvaiheen onnistumista. Arviot vaihtelevat merkittävästi hyvinvointialueiden välillä, ja Etelä-Pohjanmaalla kritiikkiä saa erityisesti hyvinvointialueuudistuksen tiedonkulku. Vastausten perusteella tilanne koetaan sekavaksi ja henkilöstöllä on epäselvyyttä siitä, miten asiat etenevät ja missä päätökset tehdään.

–Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella valitettavan monella työntekijällä on edelleen se tilanne, ettei tietoa lähimmästä esihenkilöstä ole. Paikkoja ja roolituksia on täytetty erittäin viime tipassa. Haastava tilanne näkyy tiedonkulun ja tuen puutteina, Maarianvaara toteaa.

SEINÄJOELLE Maarianvaara antaa kiitosta, sillä kaupungilla tiedettiin hyvissä ajoin, ketkä työntekijät siirtyvät kaupungin palveluksesta hyvinvointialueelle. Osassa hyvinvointialueita päätöksiä siirroista saatiin odottaa kalkkiviivoille asti, mikä loi epävarmuutta ja tyytymättömyyttä.

–Vaikka varsinainen muutosprosessi on Etelä-Pohjanmaallakin lähtenyt verrattain viime tipassa liikkeelle, on työntekijöiden asemaan liittyvissä kysymyksissä toimittu varsin hyvin, Maarianvaara kiittää.

Tutkimuksen toteuttivat Ammattiliitto Jytyn toimeksiannosta Workday Designers Oy ja iloom Oy tammi–helmikuussa 2023. Tutkimus koostui kyselystä, jonka laadulliset vastaukset analysoitiin tekoälyä hyödyntävällä Wordloom®-työkalulla, ja syvähaastatteluista, jotka analysoitiin työntekijäkokemusmallia hyödyntäen. Kyselyyn vastasi 3798 henkilöä, Etelä-Pohjanmaan alueelta vastaajia oli 176.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.