Kestävästi kevääseen -kierros lähti vauhdilla käyntiin 

Evijärven valtuustosali täyttyi kuulijoista, kun Thermopoliksen Lea Hämäläinen antoi energiansäästövinkkejä.
Evijärven valtuustosali täyttyi kuulijoista, kun Thermopoliksen Lea Hämäläinen antoi energiansäästövinkkejä.
Kylille-hankkeen kuntakierroksella tarjolla on aimo annos tietoa jäteasioista ja kestävistä valinnoista.

AISAPARIN Kylille-hanke järjestää maalis-huhtikuun aikana kahdeksan tapahtuman kierroksen, jolla välitetään tietoa uuden jätelain määräyksistä, energian säästöstä ja muista kestävistä valinnoista. Asiantuntijoina kierroksella ovat mukana alueen jäteyhtiöt ja Thermopolis Oy. 

Pakkausjätteiden lajitteluohjeet ovat samanlaiset koko alueella, mutta muiden asumisessa syntyvien jätteiden lajitteluohjeet ja termit eroavat jäteyhtiöittäin. Sen vuoksi kierrokselle on pyydetty paikkakunnittain juuri oman kunnan alueella palveleva jäteyhtiö. 

Kierros alkoi viime viikon maanantaina Lappajärveltä, jossa alustajana oli Mervi Pokela Millespakka Oy:stä. Hän kertoi uuden jätelain myötä muuttuvista biojätteen ja poistotekstiilien lajittelu- ja keruuohjeistuksista. Yleisöä kertyi Lappajärven kunnantalon kahvion täydeltä. 

Kolmisenkymmentä osallistujaa oli mukana myös Evijärven tilaisuudessa torstaina. Jäteyhtiön edustajana oli mukana Essi Tanskanen Ekorosk Oy:stä. Ekoroskin alueella on kotitalouksien biojätteen erilliskeruu on jo aikaisemmin, joten uusi jätelaki ei tuo siltä osin muutoksia. 

Poistotekstiilejä Ekorosk ottaa vastaan kaikilla hyötykäyttöasemilla. Poistotekstiilit voivat olla esimerkiksi takkeja, housuja, puseroita, hameita, paitoja, lakanoita, pyyhkeitä ja pöytäliinoja. Nappeja tai vetoketjuja ei tarvitse poistaa. Poistotekstiilien ei saa olla homeisia, haisevia tai kosteita. 

Lyhyesti sanottuna poistotekstiilit ovat puhtaita ja kuivia lajiteltuja tekstiilejä, joita ei voi enää käyttää.  

Kun tekstiilit lajitellaan oikein, niistä saadaan kuituja. Paras materiaali voidaan käyttää kankaisiin ja loput eristeisiin, akustiikkalevyihin tai vaikka terassilautoihin. 

Mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, nahkavaatteita, sadevaatteita, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä ei saa laittaa poistotekstiilin keräykseen. Ne laitetaan hyötykäyttöasemalla energiajätteen konttiin – nahkavaatteet, laukut ja kengät kaatopaikkakonttiin.  

–Käyttökelpoiset tekstiilit on kuitenkin ensisijaisesti ohjattava uudelleenkäyttöön kirpputoreille tai lahjoituksiin, Essi Tanskanen muistutti. 

Seurannalla säästöihin 

Energian säästämiseen monta syytä, totesi Lea Hämäläinen Thermopolis Oy:stä. 

Mainos

–Tänä talvena lisäsyitä ovat olleet sähkönhinta ja mahdollisuus sähköpulaan. 

Yhä useammat ovat ottaneet tavaksi seurata sähkön hintavaihteluja ja sopeuttamaan toimintaansa sen mukaan. Valtakunnallisesti sähkön käytössä on arkipäivisin kaksi kulutushuippua: aamulla kello 8–10 ja alkuillasta 16–20. 

Joka tilanteessa on tietenkin hyvä välttää tarpeetonta sähkönkulutusta ja sammuttaa aina kaikki sähkölaitteet ja irrottaa verkkovirrasta latausjohdot, joita ei käytä. 

Eniten huomiota kannattaa kiinnittää säästöihin lämmityksessä ja käyttövedessä, joiden osuus asumisen energiankulutuksesta on yli 80 prosenttia. 

Lea Hämäläinen antoi ohjeet, kuinka kodin energiankulutusta voi seurata ja verrata muihin samanlaisiin kohteisiin. Lisäksi hän listasi kotitalouksille saatavilla olevat tuet sähkökustannuksiin ja energiaremontteihin. 

Kierroksella on mahdollisuus saada neuvot myös bokashin käyttöön ja kompostointiin. 

Kierros jatkuu 

Vimpelissä tilaisuus on kuntalaisten olohuoneessa tänään keskiviikkona 15.3. kello 17.30. Kahvia on saatavilla viidestä alkaen ja mukana on jälleen Millespakka Oy. 

Kauhavalla kokoonnutaan torstaina 23.3. LSK Business parkin kurssiosaston Utti-luokassa Ekoroskin merkeissä. 

Alajärvellä pidetään kaksi tilaisuutta: keskiviikkona 29.3. Alajärven kirjastossa ja keskiviikkona 5.4. Lehtimäen palvelutoimistolla. Kumpikin tilaisuus alkaa kello 18.  

Lapualla ollaan torstaina 30.3. kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa kello 14-17 ja Alahärmässä käräjätalolla keskiviikkona 12.4. kello 18. 

Kestävästi kevääseen -tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Jaossa on jäte- ja energia-asioiden lisäksi tietoa hävikkiruuasta ja oman syötävän kasvattamisesta. Lisäksi pääsee tutustumaan kompostointiin ja bokashin käyttöön. 

Mervi Pokela Millespakka Oy:stä antaa hyvät neuvot jätteiden lajitteluun. 
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.