Ohjaamopalvelut saavat tukikohdan Vimpelissä – Nuorten palvelut löytyvät saman katon alta, oli ongelma pieni tai suuri

Ohjaamopalvelut saavat tukikohdan Vimpelissä. Nuorten palvelut löytyvät saman katon alta, oli ongelma pieni tai suuri
Ohjaamopalvelut saavat tukikohdan Vimpelissä. Nuorten palvelut löytyvät saman katon alta, oli ongelma pieni tai suuri
Ohjaamopalvelut saavat tukikohdan Vimpelissä. Nuorten palvelut löytyvät saman katon alta, oli ongelma pieni tai suuri
Ohjaamopalvelut saavat tukikohdan Vimpelissä. Nuorten palvelut löytyvät saman katon alta, oli ongelma pieni tai suuri

OHJAAMON palvelut tavoittavat jatkossa aiempaa paremmin myös vimpeliläiset nuoret, sillä jatkossa Ohjaamo Alajärvi–Vimpeli jalkautuu Vimpeliin kuukausittain myös uuden asiakaspalvelupisteen myötä. Avajaisia vietetään Kuntalaisten olohuoneella tiistaina 7. maaliskuuta kello 12–14, minkä jälkeen Ohjaamo palvelee kello 16 saakka.

Alajärven ja Vimpelin yhteinen Ohjaamo on toiminut Alajärvellä syksystä 2018 alkaen. Tähän saakka Ohjaamo on jalkautunut Vimpeliin yläkoululle ja lukiolle kerran kuukaudessa välituntitoiminnan merkeissä, kertoo Ohjaamo-koordinaattori Jaana Virsula.

–Olemme tarjonneet koululaisille ja opiskelijoille mukavaa tekemistä, kertoneet Ohjaamon toiminnasta ja tarvittaessa antaneet neuvontaa. Tukikohdan hankkiminen Vimpelistä tuntui luontevalta, vaikka etäpalvelua on ollutkin tarjolla: hyvin harva vimpeliläinen nuori on löytänyt meille Alajärvelle paikan päälle.

Jatkossa Ohjaamo toteuttaa kuukausittain ”Vimpeli-viikon”, jolloin paikkakunnalle jalkaudutaan kahtena päivänä: välituntitoiminnan lisäksi Ohjaamo palvelee Kuntalaisten olohuoneella iltapäivän ajan. Tarkemmat ajankohdat tiedotetaan asiakkaille sekä yhteistyökumppaneille, jotka voivat ohjata nuoria Ohjaamoon.

–Kuntalaisten olohuone on hyvä paikka, siihen on asiakkaan helppo tulla ja siinä on hyvät puitteet myös järjestää erilaisia tapahtumia. Toimin siinä palveluneuvojana ja koordinaattorina. TE-palvelut ovat mukana joka kerta kevään aikana avajaispäivää lukuun ottamatta, eli paikalle voi tulla ilman ajanvarausta hoitamaan työkkärin asioita. Saamme myös etäyhteyden Kelaan, mikä onkin Alajärvellä ollut todella suosittu palvelumuoto: ihan muutaman minuutin odotusajan jälkeen pääsee asioimaan Kelan neuvojan kanssa, aivan kuin olisi Kelan tiskillä asioimassa.

–Lähdetään liikkeelle tällaisella sapluunalla, ja jos on tarvetta tehdä muutoksia, niitä voidaan tehdä. Voimme vierailla kouluissa, erilaisissa ryhmissä, vain taivas on rajana, kysynnän ja tarpeen mukaan. 

–Toivotaan, että ihmiset tulisivat katsomaan, mitä palveluita on tarjolla ja kyselemään, mikä tämä Ohjaamo on, se voi olla monelle vieras vielä. Nuoret ovat tulleet koululla hyvin tutuiksi, nyt olisi hyvä saada kiinni myös nuoria aikuisia. Samoin toivotaan, että yhteistyökumppaneiden kanssa tiivis työ jatkuu, jolloin he voivat ohjata omia asiakkaitaan tällaiseen monialaisen palvelun äärelle.

Virsula toivoo fyysisen toimipaikan myötä myös etäpalveluiden käytön kasvuun. –Meille voi myös soittaa, puhelimeen vastataan myös aukiolojen ulkopuolella.

Virsula haluaa muistuttaa, että nuori voi asioida missä tahansa Suomen Ohjaamossa.

–Esimerkiksi Lappajärvellä ei ole omaa Ohjaamoa. Lappajärveläiset ovat tervetulleita lähialueiden Ohjaamoihin ja nyt myös Vimpeliin.

ALAJÄRVELLÄ palvelua on tarjolla tiistaisin ja torstaisin kello 12–16 paitsi Vimpeli-viikoilla vain tiistaisin.

–Viime vuonna meillä oli kaikkiaan noin 650 asiakasta, joista noin kolmasosa oli yksittäisiä käyntikertoja tai puhelinsoittoja ja loput ryhmätapaamisia, infotilaisuuksia ja jalkautumisia eri tilaisuuksiin.

Mainos

Ohjaamon konsepti Alajärvellä on pysynyt samana perustamisesta alkaen.

–Yleisesti palvelut vaihtelevat alueellisesti perustuen kysyntään ja tarjontaan. Meillä on ollut pientä muutosta, mutta ydinporukka on pysynyt samana, mukana ovat Etsivä Nuorisotyö, Starttipaja Laituri, vapaa-aikapalvelut, yläkoulu ja lukio, SeAMK, Sedu, Jami, TE-palvelut, TE-palvelujen alla toimiva ammatinvalinnanohjaaja ja Kela sekä hyvinvointialueen kautta psykiatrinen sairaanhoitaja.

Ohjaamo julkaisee viikoittain sosiaalisessa mediassa ”lukujärjestyksensä”, josta ilmenevät aukioloajat sekä fyysisesti sekä etänä saatavilla olevat palvelut.

Mikä ihmeen Ohjaamo?

HANKETOIMINTANA käynnistyneet mutta paikkansa toimintakentässä vakiinnuttaneet Ohjaamot ympäri Suomen tarjoavat matalan kynnyksen neuvontapalveluita alle 30-vuotiaille.

Lyhyesti ja selkokielellä voisi kuvailla, että Ohjaamo on pulmanratkaisupaikka, tiivistää Jaana Virsula.

–Voimme hoitaa vaikka minkälaisia asioita täällä, aivan pienistä todella suuriin: omien yhteistyökumppaneiden lisäksi voidaan ottaa yhteyttä mihin tahansa tahoon, soittaa yrityksille tai kaupungin työntekijöille, koulun henkilökunnalle. Täällä asiakas saa tarvittaessa kädestä pitäen ohjausta siihen suuntaan mikä yhdessä parhaaksi katsotaan.

–Lisäarvo on siinä, että kun nuori lähtee jotain haastettaan hoitamaan, hänellä on eri paikkoja missä on käytävä: opo, kela, työkkäri ja niin edelleen. Ohjaamo tuo ne samaan aikaan ja paikkaan, mikä on nuorelle helpompaa ja keventää myös asiantuntijoiden työtä, kun ei tarvitse soitella ympäriinsä vaan voidaan yhdessä kokoontua samaan paikkaan ja viedä nuoren asiaa eteenpäin. Palvelu on silloin myös laadukkaampaa.

–Ikinä ei ole käynyt niin, ettei mitään olisi saatu tehtyä, vaan aina on saatu vietyä asioita eteenpäin. Etenemme nuoren ehdoilla, yhdessä tehden, täällä nuoren puolesta ei tehdä asioita, vaan tehdään yhdessä.

KAKSI suurta teemaa nousee asiakkaiden kanssa yli muiden: työllistyminen ja työnhaku sekä kakkosena koulutus ja opiskelu.

–Nyt on kesätyöpaikkojen haun kuumin aika menossa. Tulemme järjestämään Etsivän Nuorisotyön kanssa työpajan kesätöiden hakuun liittyen piakkoin, samoin korkeakouluhakuinfon Alajärven Ohjaamolla, jossa on mukana SeAMKin ja Alajärven lukion henkilökuntaa.

–Ja Ohjaamoon voi tulla käymään vaikkei haastetta ja ongelmaa olisikaan, tulla juttelemaan arkisista asioista tai vain kahville, Virsula kannustaa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.