Seurakuntavaaliehdokkaiden määrä laskusuunnassa Kauhavalla ja Evijärvellä

Seurakuntien yhdistäminen ei näy kovin monessa vaalikonevastauksessa.

SEURAKUNTAVAALIT järjestetään 20. marraskuuta. Ennakkoäänestys on 8.–12.11.

Vaaleilla valitaan luottamushenkilöt, jotka päättävät seuraavat neljä vuotta esimerkiksi seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarvioista ja monista muista talousasioista, rakennushankkeista, seurakunnan tilojen käytöstä ja toiminnan painotuksista sekä monista työntekijävalinnoista ja uusista viroista.

Kauhavan seurakunnassa on jaossa 27 paikkaa, joita hakee yhteensä 56 ehdokasta. Edellisissä vaaleissa vuonna 2018 ehdokkaita oli noin 50. Tänä vuonna ehdokkaista kymmenen tulee kuitenkin Evijärveltä, eli kauhavalaisia on ehdolla viimekertaista vähemmän. Evijärvellä oli viime vaaleissa 14 ehdokasta ja jaossa 15 paikkaa, mikä tarkoitti sopuvaaleja, eli kaikki tulivat valituiksi.

–Kokonaisuutena voidaan todeta, että ehdokkaiden määrässä on laskua, toteaa Kauhavan kirkkoherra Jyrki Jormakka.

KAUHAVAN seurakunnan hallinto uudistuu vuoden alusta, kun Härmien ja Kortesjärven kappeliseurakunnat lakkautetaan. Samalla Evijärven seurakunta liitetään osaksi Kauhavan seurakuntaa.

Viime viikon Järviseudun Sanomissa (numero 43) Jormakka totesi, ettei kappeliseurakuntien lakkauttaminen juurikaan vaikuta seurakunnan käytännön toimintaan. Päätös luopua niistä syntyi hänen mukaansa siksi, että se tekee hallinnosta ketterämpää.

Se, näkyykö seurakuntien yhdistäminen tulevissa vaaleissa, on Jormakan mielestä vaikeammin hahmotettavaa. Jos vaalikonevastauksia on uskominen, eivät ehdokkaat vaikuta kampanjoivan kovin voimakkaasti ainakaan seurakuntien yhdistämistä vastaan. Evijärveläisistä ehdokkaista vai pari toteaa vastauksissaan suoraan ajavansa seurakunnan palvelujen säilyttämistä kotikunnassaan.

Vaalikone muun muassa kysyy, että jos seurakunnan talous heikkenee, pitäisikö ensimmäisenä luopua tiloista vai henkilöstöstä. Evijärveläisistä ehdokkaista enemmistö karsisi mieluummin tiloista.

–Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Evijärveläiset ovat omalla listalla, ja he varmasti ainakin pitävät alueellisesti yhteistä asiaansa jonkin verran esillä. Jokaisella ehdokkaalla on varmasti omia tavoitteitaan, Jormakka pohtii.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.