Evijärven juoksutuksessa muutoksia Kattilakosken vesivoimalaitoksen turbiinikokeiden vuoksi

OY HERRFORS AB:N Evijärven Kattilakoskella sijaitsevalla vesivoimalaitoksen turbiinilla tehdään kokeita torstaina 27.10. Sen vuoksi Evijärven juoksutuksessa on erityisjärjestelyjä kuluvasta loppuviikosta alkaen.

Turbiinikokeissa optimoidaan turbiinin johto- ja juoksupyörän kombinointia parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja hyötysuhteen varmistamiseksi, ely-keskuksen tiedotteessa kerrotaan. Työ liittyy keväällä 2022 valmistuneeseen Kattilakosken vesivoimalaitoksen kunnostukseen, jossa turbiinin juoksupyörä, turbiiniakseli ja hydrauliikka uusittiin sekä generaattori ja johtopyörä huollettiin. Myös laitoksen automaatio uusittiin tuossa yhteydessä.

Turbiinitestejä varten vettä täytyy juoksuttaa vähintään 20 kuutiometriä sekunnissa. Jotta riittävä virtaama saavutetaan ilman että Evijärven vedenkorkeus laskee liikaa, on päädytty järjestelyyn, jossa Evijärven juoksutusta ensin pienennetään noin kolmella kuutiometrillä sekunnissa vuorokaudessa. Juoksutus on pienimmillään seitsemän kuutiometriä sekunnissa, jolloin juoksutusta lähdetään taas suurentamaan noin kolmella kuutiometrillä sekunnissa vuorokaudessa siten, että torstaina 27.10. Kaarenhaaran lähtövirtaama olisi noin 24 kuutiometriä sekunnissa. Kaarenhaaran juoksutusta aletaan taas pienentää koepäivän iltana arviolta kello 18 jälkeen noin 3–4 kuutiometriä sekunnissa kerrallaan vuorokautta kohti.

Juoksutusten säätäminen vaikuttaa Evijärven vedenpintaan siten, että vesipinta viikonlopun aikana nousee, mutta laskee viikon kuluessa tämänhetkisen ennusteen mukaan noin tasolle 61,68 metriä (N60-taso). Tämän jälkeen Evijärven vedenkorkeus palautuu takaisin ajankohdan normaalitasolle eli 61,75 metrin tuntumaan. Evijärven vesipinta tulee pysymään koko ajan luparajojen sisällä.

Juoksutusten muutokset näkyvät myös Evijärven alapuolisella jokiosuudella Ähtävänjoessa ensin virtaaman pienentymisenä ja sitten suurentumisena, jonka jälkeen virtaama palautetaan ajankohdan normaaliin juoksutukseen. Lappajärven juoksutus tulee pysymään koko ajan samana, 14 kuutiometriä sekunnissa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.