Etelä-Pohjanmaan rakennusperintökilpailu järjestetään kolmannentoista kerran

Vuonna 2019 palkittiin muun muassa alajärveläinen Villa Väinölä. Kuva: Tuija Ahola

ETELÄ-POHJANMAAN rakennusperintökilpailu järjestetään kesällä kolmannentoista kerran.

Sen tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja palkita eteläpohjalaisia hyvin säilyneitä tai mallikelpoisesti korjattuja rakennuksia ja rakennuskohteita. Samalla herätetään kiinnostusta eteläpohjalaista rakennuskulttuuria kohtaan.

Kilpailuesityksiä voivat tehdä kunnat, kotiseutu- ja museoyhdistykset, kotiseutu- ja kulttuurityötä tekevät muut tahot, yksityiset henkilöt tai rakennusten omistajat itse. Vapaamuotoiset kilpailuehdotukset tulee olla hyvin perusteltuja. Ehdotukseen liitetään kuvia ja mahdollisia muita selvityksiä.

Kohteen tulee olla alkuperäisasussaan tai kunnostettu alkuperäisyyttä kunnioittaen. Kohteen ikä ei ole palkintoperuste, mutta sen tulee edustaa omaa aikaansa ja sen mukaisia tyyli- ja muotoratkaisuja. Korjausten tulee olla perinteisin materiaalein tehtyjä. Kohteen tulevaisuus tulee olla turvattu ja sen tulee olla mielekkäässä käytössä. Palkintoa ei myönnetä museoille.

Kilpailun järjestää Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys yhteistyössä Seinäjoen museoiden maakunnallisen toiminnan kanssa. Kilpailuehdotukset toimitetaan 10. kesäkuuta mennessä Seinäjoen museoiden rakennustutkijalle. Kilpailu järjestetään yhdistyksen toimialueella, joka käsittää Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien suomenkieliset kunnat. Tarkemmat säännöt löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta.

Kilpailuaika on 15.4.–10.6.2022. Heinä-elokuun aikana rakennusperintötyöryhmä tutustuu kohteisiin ja palkinnot jaetaan syksyllä. Tilaisuuden tarkempi ajankohta ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Kilpailu on järjestetty joka toinen vuosi. Vuonna 2021 sitä ei kuitenkaan järjestetty koronapandemian vuoksi. Vuonna 2019 kunniakilvellä palkittiin Villa Väinölä Alajärveltä, Alatalo Jalasjärveltä, Koskunen Isostakyröstä ja Latva-Mäntylä Jurvasta. Lisäksi neljä kohdetta sai kunniakirjan: Kauhajoen kotiseututalo, Härmän kotiseututalon lutti Alahärmästä, Kanta-Alanen Alavudelta sekä Suviranta Evijärveltä.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.