Suuret klassikot soolokitaralla -konsertit Vimpelissä ja Evijärvellä

Tomi Paldanius soittaa kitaraa fingerstylellä, korvakuulolta. Kuva: Paldaniukselta.

Julkaistu:

Aihe:

Mainetta Suomessa ja maailmalla niittänyt Paldanius soittaa klassikkohittejä menneiltä vuosikymmeniltä. Repertuaariin kuuluu muun muassa Queenin, Santanan, Sibeliuksen ja Ennio Morriconen kappaleita. 

Paldanius on esiintynyt ammatikseen vuodesta 2017 alkaen, joskin ura musiikin parissa alkoi jo kauan ennen, hänen valmistuttuaan klassisen kitaransoiton opettajaksi. Hänen matkansa tähän hetkeen on ollut tapahtumarikas ja vaiheikas. Vuonna 2005 hän jätti Suomen, myi omaisuutensa ja lähti Yhdysvaltoihin, josta jatkoi Australiaan, päätyen lopulta asumaan Thaimaahan, jossa elämää sävyttävät lapsi, vaimo ja kaksi koiraa. 

Paldaniuksen suhde musiikkiin ja kitaransoittoon muuttui ulkomailla. Paldanius löysi vapaamman ilmaisutyylin, jota kutsutaan fingerstyleksi, eli sormisoittotyyliksi. Fingerstyle-soittaja on vapaa tyylirajoitteista, eli esiintyjää ei kategorisoida esim. klassisen-, flamencon, tai blueskitaransoittajaksi. Fingerstyle-soittajan ohjelmisto ja soittotyyli ovat vapaita klassisen puolen rajoituksista. Paldanius siirtyi täysin korvakuulosoittajaksi jo 15 vuotta sitten ja omin sanoin “soittaa vähän sinne päin”. Mutta kuten suosio yleisön silmissä on osoittanut, ei jokaisen soinnun äänen, tai äänen kuljetuksen ole tarvinnut olla ehdottoman oikeaoppinen. Paldanius haluaa saada kontaktin yleisöön dynamiikalla vähentämällä soitettavia ääniä. Enemmän hiljaisuutta ja ilmaa äänien välissä luo käsinkosketeltavan tunnelman. 

Monen muusikon tavoin viime ajat ovat olleet Paldaniukselle vaikeita. Koronatilanne vei keikat, mutta ei suinkaan intoa. Paldanius julkaisikin kesällä 2021 sovituksiaan Dire Straits-yhtyeen kappaleista sekä CD-levyllä, että nostalgiaa tihkuvalla tupla LP-levyllä. Nyt viimein on pitkällinen kärvistely tullut päähänsä, esiintyjä voi esiintyä ja yleisö pääsee taas nauttimaan elämyksistä parhaassa seurassa. 

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.