Elina Förstin eteläpohjalaiset riihet esillä Helsingissä helmi- ja maaliskuussa

Elina Försti ja näyttelyyn tuleva Cube-teos. Kaksiosaiseen öljyvärityöhön on kuvattu Alajärven Teerinevalla oleva riihi. Kuva: Pasi Puskala

Julkaistu:

EVIJÄRVELÄISSYNTYINEN ja nykyään Alajärvellä asuva Försti tunnetaan pohjalaistaitelijana, joka maalaa latoja ja riihiä niiden elinkaaren eri vaiheissa. Tämänkertaisen näyttelyn riihiteeman pääinnoittajana ovat toimineet lähialueiden riihet.

–Minulle ilmiannetaan usein rakennuksia. Kaupassa tullaan puhumaan tai saan tekstareita ja oppilaani vinkkaavat sopivista kohteista. Uusimmassa näyttelyssäni on töitä, joiden innoittajina ovat toimineet riihet Alajärven Luoma-aholta ja Levijoelta sekä Lappajärven Tarvolasta, ja lato Vimpelistä.

KUVATAITEILIJA käyttää vastaväripareja. Tauluissa on usein keltaista ja violettia, punaista ja vihreää. Jotkut työt ovat kookkaita. Förstin tapa maalata on yksityiskohtainen ja tarkka, mistä syystä työskentely on hidasta.

–Muoto ja väri ovat minulle lähtökohtana. Tartun väreihin vaistonvaraisesti. Maalaaminen ja värien käyttö on minulle intuitiivista toimintaa, kertoo Försti.

FÖRSTILLE maalaaminen on meditatiivinen kokemus. Hän työstää kuvia muuttuvasta maaseudusta, hiljalleen tuhoutuvista riihistä ja ladoista. Hän kokee ristiriitaisena kiireisen ja nopean nykyajan. Hiljentyminen ja hidas tapa työstää maalauksia kiinnittävät hänet maailmaan. Työt ovat monitasoisia, ja avautuvat kullekin katsojalle omalla tavalla. Jokainen katsoo työtä oman elämäntilanteensa ja kokemuksensa kautta.

KULUVANA talvena Försti on aloitellut työpaja- ja luennointitoimintaa, mutta korona on siirtänyt kaiken pitkiin kantimiin.

–Suunnitteilla on kolmeen kirjastoon poikkitaiteellinen kuva-runotapahtuma, jossa toimin työpajaohjaajana. Keskusteleva taidekoulutus eri ikäryhmille kiinnostaa. Perinteisen opetuksen lisäksi olen luennoinut alueen taiteilijoille, ja huomannut, että coaching ei ole vielä kollegoiden keskuudessa tuttu käsite. Tuntuu turhauttavalta ajatella, että jokainen taiteilija joutuu kantapään kautta opettelemaan samat asiat, sanoo Elina Försti.

FÖRSTI on mukana kansainvälisessä Tartu maisemaan -hankkeessa, joka on espanjalaisten ja suomalaisten taiteilijoiden yhteinen, ja sen rahoittaa Aisapari ry. Toiveissa on päästä keväällä Espanjaan työskentelemään. Hän odottaa espanjalaisen maiseman kohtaamista ja paikallisen horisontin näkemistä. Sikäläinen värimaailma ja maan ja taivaan kohtaaminen kiinnostavat.

MYÖHEMMIN tänä vuonna Försti matkaa Berliiniin, jossa toteutuu hänen seuraava näyttelynsä. Kansainvälisyys ja Saksa maana kiinnostavat.

Aino Alppinen

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.