Kauhavalta seitsemän aluevaltuustoon

Kortesjärveltä valittiin Janne Sankelo ja Jaakko Niemistö. Kuvat: Henri Ruuska

Julkaistu:

Aihe:

KAUHAVAN kaupunginosista meni sunnuntaina läpi jopa seitsemän ehdokasta.

Kortesjärveltä valittiin Etelä-Pohjanmaan aluevaltuustoon kokoomuksen Janne Sankelo 568 äänellä sekä keskustan Jaakko Niemistö, joka sai 438 ääntä.

Muualta Kauhavalta valittiin keskustan Antti Kurvinen (879 ääntä), perussuomalaisten Risto Mattila (372 ääntä), kristillisdemokraattien Hanna-Liisa Malmi (332 ääntä) ja Lasse Ruotsala (318 ääntä) sekä SDP:n Emma Kivikangas (214 ääntä).

Äänestysprosentti Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella oli 50,3. 153 910 äänioikeutetusta äänensä käytti 77 477 henkilöä.

Valituista eteläpohjalaisista on miehiä 55,9 ja naisia 44,1 prosenttia. Heidän keski-ikänsä on 55 vuotta. 

Etelä-Pohjanmaan kunnista vain Isojoki jäi ilman aluevaltuutettua.

JANNE SANKELO kertoi maanantaina olevansa tyytyväinen saamaansa äänimäärään. Äänestysaktiivisuus oli hänen mielestään korkeampi kuin etukäteen epäiltiin. Hän kiittää omia äänestäjiään ja onnittelee samalla muita läpimenneitä.

–Itse liikuin kokoomuspiirin vaalikiertueella 25 paikkakunnalla, ja aloin ounastella, että saattaa olla, että äänestäjät ovat paremmin liikkeellä. Se oli todella tärkeää, koska pystyimme turvaamaan alueellisen edustuksen Etelä-Pohjanmaan aluevaltuustossa, hän sanoo.

Hän pohtii, että kyse oli ainutkertaisesta ”pioneerivaalista”, koska aluevaalit järjestettiin nyt erillisinä. Kolmen vuoden päästä kuntavaalit ja aluevaalit ovat yhtä aikaa. Kysymyksiä siitä, mistä oli kysymys, oli varmasti paljon ilmassa sekä ehdokkailla että äänestäjillä.

–Vaikutti kuitenkin siltä, että aika hyvin äänestäjät tästä epidemia-ajasta huolimatta ymmärsivät, että kysymys on lähipalvelujen säilyttämisestä, rahoituksen riittävyyteen liittyvistä kysymyksistä, lääkäriin pääsystä ja kaikista tämmöisistä lähellä olevista palveluasioista.

Sankelo kertoo, että hänen tavoitteensa maaliskuussa toimintansa aloittavassa aluevaltuustossa on keskittyä erityisesti organisaation rakentamiseen, lähipalveluiden säilyttämiseen, rahoituksen riittävyyteen ja palo- ja pelastustoimen hyvien käytäntöjen säilyttämiseen.

–Nyt näyttää siltä, että näissä ensimmäisissä aluevaaleissa korostui oma kotipaikkakunta sillä tavalla, että äänestettiin varsin selkeästi omien kuntien ehdokkaita. Tämän johdosta Kauhavakin teki erinomaisen hyvän tuloksen, kun saatiin seitsemän aluevaltuutettua läpi. Mutta myös muista lähipitäjistä, Evijärveltä ja Lappajärveltäkin, saatiin edustusta, ja siltä osin tämä maakunnan pohjoisosa on kyllä nyt edustettuna aluevaltuustossa.

–Sen havaitsin myös, että äänestäjät valitsivat paljon sellaisia ehdokkaita, joiden työtausta on sosiaali- ja terveyspalveluissa. Valtuustoon tuli lääkäreitä, palo- ja pelastusalan kokemusta omaavia ja muutenkin perusterveydenhuollon palveluksessa olevia ehdokkaita, mikä tuo tietysti asiantuntemusta tähän uuteen aluevaltuustoon.

JAAKKO NIEMISTÖ kuulosti maanantaina iloiselta ja yllättyneeltä saamastaan luottamuksesta ja kiitti lämpimästi äänestäjiään.

–Hyvältä tuntuu etenkin se, kuinka ison osan Kortesjärven äänistä sain. Sain kuitenkin satakunta ääntä myös muista Kauhavan kaupunginosista, sekä joku kymmenen ääntä muilta paikkakunniltakin, hän kertoo.

Hän toteaa, että läpi menneillä päättäjillä on nyt iso vastuu siitä, että uuteen hyvinvointialuejärjestelmään siirrytään onnistuneesti, ja että kuntien välinen tasapuolisuus toteutuu.

–Nyt näen tilanteen tosi hyvänä, koska saimme Kauhavalta kaikkiaan seitsemän ehdokasta ja lisäksi pari Evijärveltä ja Lappajärveltäkin. Kun näiltä niin sanotuilta reuna-alueilta löytyy edustusta, meillä on mahdollisuuksia ajaa myös Järviseudun ja Kauhavan asioita ja huolehtia siitä, että täällä saadaan samantasoisia palveluita kuin muuallakin maakunnassa. Yhteistyötä pitää kuitenkin pystyä tekemään koko maakunnan aluevaltuutettujen kanssa, emmekä me voi ajaa pelkästään nurkkakuntaisia asioita.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä, joihin aluevaltuuston on hänen mielestään keskityttävä, on palo- ja pelastustoimi.

–Sen palveluverkko pitää saada pysymään samanmoisena ja yhtä toimivana kuin tähän asti. Lisäksi kaikki vanhuspalvelut ja muut on säilytettävä.

Sen lisäksi hän puhuu siitä, että aluevaltuuston on pystyttävä pitämään sote-alan menoja kurissa.

–Tähän astihan kulut ovat paisuneet paisumistaan. Varmasti ne tulevat kasvamaan tulevaisuudessakin — siitä tuskin päästään mihinkään — mutta niiden kasvua pitää pystyä hillitsemään. Niitä ei kuitenkaan saa hillitä sellaisilla keinoilla, että palvelu kärsii, vaan varmasti on olemassa sellaisia keinoja, joita ei ole vielä käytetty, hän pohtii. –Yksi on mielestäni se, että säilytetään lakkaavien sairaanhoitopiirien ja palo- ja pelastustoimien hyvät käytännöt, mutta ei välttämättä mennä samalla kaavalla. Jotakin pitää muuttaa, että ne olisivat kustannustehokkaita.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.