Järviseudulle hyvä tulos ensimmäisistä aluevaaleista

Historian ensimmäiset aluevaalit on saatu vietyä läpi ja uudet edustajat aluevaltuustoihin on valittu. Tulokset vahvistetaan aluevaalilautakunnissa keskiviikkona 26.1.2022 ja näin ollen nyt käsitellyt tiedot ovat vielä vahvistamattomia.  

Järviseutu sai näissä vaaleissa yhdeksän valtuutettua, mitä voidaan pitää hyvänä tuloksena. Alajärveltä läpi menivät  meni läpi neljä, Evijärvi kaksi, Lappajärveltä yksi, Soinista yksi, Vimpeli yksi ja Kauhavan Kortesjärveltä yksi aluevaltuustoehdokas. Järviseudun kunnista aluevaltuustoon valittiin seuraavat henkilöt: 

Alajärvi: Antti Joensuu (Kesk.), Jenni Kuisti (Vihr.), Sari Palmu (Kesk.) Ja Raimo Vistbacka (Kok.) 

Evijärvi: Esko Ahonen (Kesk.) ja Antti Perkkalainen (Vas.) 

Kortesjärvi: Janne Sankelo (Kok.) 

Lappajärvi: Ville Ala-aho (Kesk.) 

Soini: Juha-Pekka Keisala (Kesk.) 

Vimpeli: Sirpa Salomäki (Kesk.) 

Kauhavalta valituksi tulivat: Emma Kivikangas (SDP), Antti Kurvinen (Kesk.), Hanna-Liisa Malmi (KD), Risto Mattila (PS), Jaakko Niemistö (Kesk.), Lasse Ruotsala (KD) ja Janne Sankelo (Kok.) 

Järviseudun kuntien ääniharavana oli Evijärven Esko Ahonen 812 äänellä, toisena Sari Palmu Alajärvi 731 ääntä ja kolmantena Ville Ala-aho Lappajärveltä 606 ääntä.  

Uudet, näissä vaaleissa valitut, aluevaltuustot aloittavat toimintansa jo 1. maaliskuuta 2022.  

Nämä yhdeksän valtuutettua edustavat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, valtuutettujen kokonaismäärä on 59 kappaletta.  

Järviseudulla (luvuissa mukana myös Kortesjärven äänimäärät) Suomen Keskustan kannatus oli korkeinta, se sai 52,6 prosenttia annetuista äänistä, Kansallinen Kokoomus 17 prosenttia, Suomen Kristillisdemokraatit 9,4 prosenttia, Perussuomalaiset 7,5 prosenttia, Vasemmistoliitto 5,3 prosenttia, Suomen Sosiaalidemokraattinen puolue 4,9 prosenttia, Valta kuuluu kansalle 1,3 prosenttia ja Vihreä Liitto 1,5 prosenttia. 

Suomen Kristillisdemokraattien nousun kolmannelle tilalle selittää Soinin korkea, 23 prosentin kannatus. Mikäli lukuja verrataan kuntavaalien 2021 lukuihin, voidaan todeta Suomen Keskustan lisänneen Järviseudun kunnissa kannatustaan 7,2 prosenttia, vastaavasti suurin häviäjä oli Perussuomalaiset, –6,2 prosenttia. Kokoomus kasvatti kannatustaan 1,7 prosenttia ja Vasemmistoliitto 1,5 prosenttia.  

Äänestysaktiivisuus koko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella oli 50,3 prosenttia. Järviseudun kunnissa aktiivisuus oli korkein Kortesjärvellä (Kauhavan äänestysalue 003), 55,7 prosenttia, ja matalin Alajärvellä, 48,8 prosenttia. Kaiken kaikkiaan ääniä Järviseudun kunnissa annettiin yhteensä 8 788 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 38 kappaletta.  

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.