Tartunnanjäljitystä ajetaan alas Kaksineuvoisessa, positiivinen kotitesti riittää – Lievät koronaoireet hoidetaan tavallisen flunssan tavoin

Julkaistu:

Aihe:

Omikronin taudinkulun on todettu olevan nopea ja suurimmalla osalla oireet kestävät vain 1–3 päivää. Täten siirrymme kohti tavallisia sairaslomakäytänteitä. Kotitestit, kotiin jääminen, omailmoitus ja sairasloma ovat käypä tapa hoitaa lieväoireinen korona kotona, ilman terveydenhuoltoon tukeutumista. Perusterveydenhuollon kapasiteettia kohdistetaan jatkossa vakavammin koronaan sairastuneisiin sekä muihin terveydenhoitolain mukaisiin perustehtäviin, joita alkuvuodesta jouduttiin ajamaan alas lisääntyneen tartunnanjäljityksen tarpeen vuoksi.

Uudet testaamisohjeet

Testaaminen vähentyy. Jatkossa laboratorion PCR-testiä suositellaan vain sote-työntekijöille, raskaana oleville, koronan riskiryhmiin kuuluville, asumisyksiköissä ja laitoksissa olevilla sekä vaikeampaan tai pitkittyneeseen taudinkuvaan sairastuneille. Muille suositellaan kotitestejä, jonka positiivista tulosta ei tarvitse varmistaa laboratoriossa.

Uudet eristys- ja karanteeniohjeet

Eristysaika lasketaan oireiden alusta ja se lyhenee 5–10 päivään. Rokotetuilla ja lieväoireisella riittää pääsääntöisesti 5 päivää. Eristys- ja karanteenipäätöksiä tehdään jatkossa vain, mikäli se tarvitaan päivärahaetuutta varten, eikä työstä poissaoloa voida hoitaa sairaslomatodistuksella. Jos sairastunut ei ole työelämässä, ei päätöstä tehdä. Automaattisia perhekaranteeneja on jatkossa enää sote-työntekijöiden perheissä. Eikä koululaisille tehdä karanteenipäätöksiä enää vain siksi, että koululainen saisi etäopetusta tai ilmaista kouluruokaa.

Suositukset, kun perheessä on koronapositiivinen:

– Lasten suositellaan olevan kotona 5 päivää positiivisen oireiden alusta lukien. Jos lapsi on sen jälkeen oireeton, voi hän palata päivähoitoon tai kouluun.

– Perheen aikuisille suositellaan etätöitä 5 päivän ajan positiivisen oireiden alusta lukien. Jos aikuinen on sen jälkeen oireeton, voi hän palata töihin. Jos etätyöt eivät ole mahdollisia, tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Oireiselle aikuiselle suositellaan kotitestiä, ja riskiryhmiin tai sote-henkilöstöön kuuluville PCR-testiä.

Koronarokotuksiin liittyvää ajankohtaista tietoa löytyy Kaksineuvoisen kotisivulta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.