Lukijan mielipideartikkeli:

Lienee vaaleilla osuutta asiaan

microsoftteams-image.png
JULKISTEN sosiaali- ja terveyspalvelujen puolustaminen on ollut viime vuosina yksinäistä puuhaa.

Hetki sitten vaadittiin palvelutuotannon yksityistämistä ja jopa terveyskeskuskiinteistöjen myymistä sijoitusfirmoille. Lienee vaaleilla osuutta asiaan, kun ääni kellossa on muuttunut, nyt lähipalvelut ovat kaikkien politikkojen huulilla.

Todellakin nyt puhutaan julkisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden uudistamisesta. Siis meidän kaikkien verorahoin rahoittamista palveluista. Nykyinen kuntapohjainen järjestelmä luotiin aikana. jolloin kunnissa oli vain yksi lääkäri, ja puhuttiin köyhäin hoidosta. Vuosien saatossa on edetty pitkälle köyhäinhoidosta ja kunnanlääkärijärjestelmästä todella tehokkaisiin, mutta paljon maksaviin hoitoihin. Kuntamalli on tullut tiensä päähän. Yksikin paljon hoitoa vaativa tapaus voi viedä kunnan talouden päälaelleen. On viimeinen hetki saada leveämmät hartiat ja pelastaa myönteinen kehitys.

Talousongelmiin on haettu ratkaisuja perustamalla eri palveluita varten kuntayhtymiä. On perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymiä. Tämä kaikki on johtanut hallintohimmeleiden saaristoon, jossa apua tarvitseva kansalainen helposti eksyy. Pantataan lähetteitä, koska ne vievät rahaa omalta organisaatiolta ja tämä on johtanut siihen, että apua tarvitsevan täytyy sitä itse etsiä ja vaatia, juosta luukulta toiselle.

Tämä uudistus purkaa kaikki nämä himmelit, tulee vain yksi valtuusto ja yksi hallitus. Erityisen mahdollisuuden toiminnan parantumiseen, sekä talouden että asiakkaan näkökulmasta, tarjoaa perus- ja erikoissairaanhoidon siirtyminen samalle lompakolle, jolloin kissanhännänveto loppuu. Vahvistetaan terveyskeskuksia, erikoisosaaminen ja hoito ovat aina kitkatta saatavilla, ja potilas hoidetaan siellä missä tulee parhaat tulokset, se on tutkitusti myös kustannustehokkainta.

Ehdokkaaksi lähdin, koska nyt tarvitaan kokemusta ja monipuolista näkemystä, sekä valmiit maakunta- ja valtakunnantason verkostot, joiden turvin puolustaa seutukuntiemme palvelutarjontaa. Viimeksi kuluneet kahdeksan vuotta maakuntahallituksessa ja työssäni Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton Pohjanmaan alueen aluepäällikkönä toivat minulle hyvin tutuiksi alueen sosiaali- ja terveydenalan rakenteet, sen työpaikat, aktiivitoimijat, palvelutarjonnan ja henkilöstön palkkaukseen, johtamiseen ja jaksamiseen liittyvät kysymykset. Siinä pohjaa tehtävän hoitamiselle.

Tavoite on selkeä! Rakennetaan yhden luukun periaatteella toimiva, käyttäjäkeskeinen palveluverkko koko maakuntaan. Meille keskeisintä on lähipalveluiden saatavuus, erityisesti näillä reuna-alueilla. Avainroolissa on ammattitaitoinen henkilöstö, sillä vain motivoitunut hyvinvoiva henkilökunta tuottaa ja takaa laadukkaat palvelut. Tällöin keskiöön nousevat hyvä johtaminen, henkilöstön kuuleminen ja monet jaksamiseen sekä palkkaukseen liittyvät kysymykset.

Jukka Pekka Matintupa, kunnallisneuvos, aluevaaliehdokas

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.