Vimpeli päihittää Evijärven ja Lappajärven autokaupoissa – Alajärvelle kymmenen uutta sähköautoa viime vuonna

Traficomin tuoreiden tilastojen mukaan viime vuonna ensirekisteröintejä tehtiin Vimpelissä 29 (vuonna 2020 31), Lappajärvellä 19 (edellisenä vuonna 21), Evijärvellä 15 (20) ja Alajärvellä 67 (70).

Etelä-Pohjanmaalla määrät nousivat runsaalla sadalla laskettuaan sitä ennen neljänä vuotena peräkkäin. Sähköautojen ensirekisteröinnit nousivat maakunnassa 217 kappaleeseen edellisvuoden määrän oltua 91. Alajärvellä sähköautojen ensirekisteröintejä tehtiin viime vuonna kymmenen ja edellisvuonna viisi, Vimpelissä vastaavasti kolme ja kaksi. Lappajärvellä ensirekisteröitiin viime vuonna yksi sähköauto, Evijärvellä ei ainuttakaan.         

Automerkeistä maakunnan suosituimmat ovat Toyota (411 ensirekisteröintiä), Kia (244) ja Volkswagen (202).  Merkeistä Toyota oli ykkönen Alajärvellä, Kia Lappajärvellä ja Evijärvellä sekä Hyundai Vimpelissä.

AUTOKANTA on vanhentunut jatkuvasti vuodesta 2008 lähtien, jolloin keskimääräinen ikä oli kymmenen vuotta. Kauppalehden mukaan henkilöautot ovat Suomessa keskimäärin 12,5 vuotta vanhoja. Uusimmat autot ovat Espoossa (8.7 vuotta), vanhimmat Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaalla autojen ikä on keskimäärin 14,2 vuotta. Autokannan vanheneminen on Kauppalehden mielestä huono asia, koska uudet autot ovat vähäpäästöisempiä ja turvallisempia.

Missä kunnassa körötellään Järviseudun iäkkäimmillä henkilöautoilla? Yllätys yllätys: uusimmat ovat Lappajärvellä ja vanhimmat Vimpelissä uusista autokaupoista huolimatta! Tilastokeskuksen mukaan henkilöautojen keskimääräinen ikä on Lappajärvellä 13,9 vuotta, Evijärvellä 14,4, Alajärvellä 14,8  ja Vimpelissä 15 vuotta. Lukuja tarkastellessa voit samalla pohtia, onko autosi uudempi kuin kotikunnassasi keskimäärin.

Tapani Tyynelä

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.