Retki kylään tekee hyvää

Reiskin laavulla. Kuva: Marita Mattila

Leipätien patikkareitti Pedersören Lostenilta Kortesjärven Saarijärven ja Purmojärven kautta Lappajärven Hanhivuorelle ja aina Kivitippuun saakka palvelee nykyisin luonnossa liikkujia. Järviseutu-seuran hankkeena reitistö on hyvin viitoitettu, ja matkan varrella on hyviä laavuja ja muita taukopaikkoja.

Leipätie-reitin nimitys juontaa juurensa alueen historiaan. Leipätie -nimellä tunnettu tieura on aikoinaan kulkenut Soinista ja Lehtimäeltä, Alajärven, Lappajärven ja Kortesjärven kautta Purmolle ja edelleen Pietarsaareen.

Tieyhteyden kautta kuljetettiin kauppatavaraa, kuten tervaa, turkiksia ja muita hyödykkeitä ylämaista Pietarsaaren kauppapaikoille. Tieyhteys on ollut myös kirkkotie, aikana, jolloin koko Järviseudun alue kuului Pietarsaaren emäseurakuntaan.

Historialliset ja kulttuurisesti merkittävät reitit ovat nykyisin nousseet matkailun ja retkeilyn vetovoimakohteiksi. Vanhat kirkkotiet ja pyhiinvaellusreitit kiinnostavat myös luonnossa liikkujia.

Aisaparin alueelle reittejä ovat toteuttaneet alueen kunnat ja eri yhdistykset. Erityisesti Järviseutu-seura on ollut aktiivinen toimija reittien toteuttajana.

Leipätien vaellusreitti on yksi hanke-esimerkki  Retki kylään tekee hyvää -webinaarissa, jossa puhutaan historiallisista retkeilyreiteistä. Leipätie -reitistöstä kertoo Mauri Jokela Järviseutu-seura ry:stä. Muita esimerkkejä ovat muun muassa Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreitti, Kuninkaantie, Vienan reitti Suomussalmelta ja esihistoriallinen muinaismuistokohde Sammallahdenmäki Rauman Lapista.

Webinaari järjestetään 1. helmikuuta klo 9–12. Webinaariin voi ilmoittautua 27.1.2022 mennessä osoitteessa: https://bit.ly/3p2DWr9  

Webinaarin järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Outdoor Leader-hankkeet. Lisätietoja hankkeista Youtube-kanavalta https://www.youtube.com/channel/UCci3_2_lj2439MpFeDpVF-A/about

Marita Mattila

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.