Lukijan mielipideartikkeli:

Muutama kommentti Antti Saaren tuulivoimakirjoitukseen

ANTTI SAARI väitti 5.1.2022 tässä lehdessä liittyen kommenttiini hänen tuulivoimakirjoi-tuksestaan, että en puhunut totta. Rohkea väite mieheltä, joka joutuu kyselemään asiaansa Helsingistä.

Kunnanhallitus teki tuulivoimayhtiö Abo Wind Oy:n esityksestä päätöksen, että yhtiön haluama tuulivoimakaavoitus on mahdollista käynnistää. Kunnalla on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) perusteella määrätyt velvollisuudet kaavoituksessa johtuen siitä, että kunta päättää aina kaavoituksen käynnistämisestä ja kaavan hyväksymisestä.

Viime valtuustokaudella Lappajärven kunnan päättäjänä pääsin seuramaan Iso-Saapasnevan tuulivoimakaavan konkreettista valmistelua ja totean siitä tiivistetysti vain muutaman vaiheen. Kunnanhallituksen päätöksen jälkeen konkreettinen kaavasuunnittelu käynnistyi välittömästi hankevastaavan eli tuulivoimayhtiön sekä yhtiön palkkaaman konsulttiyhtiön toimesta. Valmistelun etenemistä tarkasteltiin mm. hankkeen ohjausryhmän kokouksissa, joihin osallistuin. Kaavaehdotus tulee aikanaan kunnanhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn. Yhteenvetona voi todeta, että osayleiskaavan ja YVA-selvitysten valmistelu tapahtui alusta loppuun saakka käytännössä konkreettisesti tuulivoimayhtiön ja konsulttiyhtiön toimesta.

Antti Saaren mielikuvitus lentää jo lakitupaan kommentissaan kaavoituksen maksajasta. Tästä ja muusta asiaan liittyvästä sovitaan aina kaavan tilaajan (tuulivoimayhtiö) ja kunnan välillä, joten uhkakuvan ja epäilyksen lietsominen maksuvastuista kunnan virkamiesten ja päättäjien suhteen on puhdasta pelottelua ja hysteriaa. Antti Saari sortuu myös henkilökohtaisuuksiin. Kun olemme jo kolmisen vuotta lukeneet tuulivoiman vastustajien kirjoituksia ja kun viimein saamme lehteen ensimmäisen vakavan (kuntalaisaloite) tuulivoiman rakentamista puoltavan aloitteen, asia on juuri päinvastoin: hänen on vaikea, ehkä mahdoton ymmärtää, että on olemassa ihmisiä, jotka pitävät tuulivoimaloiden saamista myönteisenä ja talouden kannalta jopa välttämättömänä Lappajärven kunnalle. Näihin ihmisiin minä ja monet muut kuulumme.

ULKOKUNTALAISENA Antti Saarta ei tietenkään kiinnosta Lappajärven kunnan tulevien vuosien talous. Sitä vastoin minua ja monia muita lappajärveläisiä se huolestuttaa.. En ole nähnyt ainoatakaan tutkimusta tai selvitystä, jossa maamme pienille kunnille, kuten Lappajärven kunnalle olisi tulevina vuosina luvassa taloudelliset kulta-ajat. Päinvastoin, lukuisat merkit viittaavat siihen, että taloudessa koittaa kylmät ajat. Esimerkiksi vuonna 2020 Lappajärven kunta pääsi positiiviseen taloudelliseen tulokseen ainoastaan ns. koronatukien avulla. Koronatukien jakaminen loppuu väistämättä ja kuntien on selvittävä omillaan. Pelkästään uuden soten ennakkolaskelmissa on arvioitu, että Lappajärvellä paine kunnan veroprosenttiin on lähes 0,5 prosenttia. Pitäisikö Lappajärven kunnalla olla miljoonaluokan alijäämä tileissä ennen kuin silmät avautuvat? Tällöin valitettavasti ollaan jo myöhässä. Mikäli tällainen tilanne tulee näköpiiriin (toivottavasti ei), silloin tullaan kysymään, kenen lippua itse kukin on heiluttanut, kun olisi ollut aika etsiä keinoja kunnan verotulojen vahvistamiseksi. Kuten julkisuudessa olemme nähneet Etelä-Pohjanmaan liitto, Keski-Pohjanmaan liitto ja Pohjanmaan liitto ovat laatineet vaikutusarvion Etelä-Pohjanmaan potentiaalisista tuulivoima-alueista. Lappajärveltä on selvityksessä useita alueita, joiden hyödyntämisestä moni tuulivoimayhtiö on ilmaissut kiinnostuksensa. Tässä on Lappajärven kunnalle tuhannen taalan paikka tarttua asiaan.

Juhani Laasanen

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.