Lukijan mielipideartikkeli:

On osattava ja on osattava käyttää osaamistaan

ENSIMMÄISET aluevaltuutetut Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle valitaan tulevien päivien aikana. Ennakkoäänestys on jo menossa eikä varsinaiseen vaalipäiväänkään ole kuin hyvä viikko.

Ensimmäinen äänestys on tärkeä. Ja niin on ensimmäinen aluevaltuustokausikin. Vaikka sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyvät kuntien vastuulta hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2023, aloittavat aluevaltuustot työnsä 1.3.2022. Työtä riittää kyllä. Aluevaltuusto on hyvinvointialueen ylin päättävä elin, joka kautensa aluksi päättää esimerkiksi hyvinvointialue- ja palvelustrategiasta ja strategiaan sisältyvistä periaatteista palveluverkoston muodostamiseksi. Lisäksi aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta, hallintosäännöstä, palvelumaksuista sekä valvonnasta. 

Vaikeilta kuulostavia asioita, eivätkä ne varmasti helppoja hoidettavia tule olemaankaan. Vallankaan, kun tavoitteena on laadukas, saavutettava, tasa-arvoinen ja ihmisläheinen palvelukokonaisuus. On pystyttävä konkretisoimaan nuo monimutkaiset termit asiakasta lähellä olevaksi, häntä arvostavaksi ja palvelevaksi kokonaisuudeksi. Jotta siihen pystytään, on osattava ja on myös osattava käytettävä osaamistaan.  

Aluevaltuutetuilta odotetaan asennetta ja asioiden hallintaa. Heidän on oltava rohkeita ajattelemaan ja avaamaan suunsa. Heidän on oltava nopeasti reagoivia, ketteriä ja ennen kaikkea heidän on tunnettava päätettävät asiat. Heidän on hahmotettava kokonaisuudet ja tunnistettava asioiden yhteydet. Koko ajan on pidettävä mielessä asiakas. Emme tarvitse rakenteita, jossa asiakas ei ole keskipisteenä. 

Hyvinvointialuetta rakennetaan maakunnallisena. Maakunta muodostuu kunnista, kunnat ihmisistä. Eri puolilla Etelä-Pohjanmaata olosuhteet ovat erilaiset. Täällä järviseudulla tunnemme pienten kuntien todellisuuden. Saavutettavuuden, yhdenmukaisuuden, oikea-aikaisuuden ja saatavuuden on kuuluttava maakunnalle, silloin myös meille järviseutulaisille. Sen puolesta minä uskallan avata suuni. 

Sirpa Salomäki, Keskustan aluevaaliehdokas, Vimpeli, Suunnittelun asiantuntija, Kela

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.