Etelä-Pohjanmaan aluevaalit

ETELÄ-POHJANMAAN äänioikeutetut ihmiset valitsevat 59 jäsenisen aluevaltuuston tammikuun vaaleissa. Uusi valtuusto järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen vuoden 2023 alusta. Kunnat vastaavat edelleen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Vaalikausi on neljä vuotta. Vuodesta 2025 vaalit toimitetaan kuntavaalien yhteydessä. Lähipalvelut tulee turvata sosiaali- ja terveysasemalla jokaisessa kunnassa.

Maakunnallisten aluevaalien vastustajat puhuvat uusista hallintohimmeleistä. Tämä ei ole totta. Hallinto kevenee, kun siirrytään yli kahdensadan sosiaali- ja terveyshuollon organisaatiosta 21 hyvinvointialueeseen. Etelä-Pohjanmaalla päätöksenteko keskittyy ja selkiytyy. Sote ja- pelastuspalvelujen perustason toiminta vahvistuu.  

Uudistuksen keskeinen tavoite on parantaa niiden ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka eivät ole työterveys tai- vakuutusjärjestelmän piirissä. Varsinkin eläkeläiset, lapset ja työttömät odottavat, että hoito ja – lääkäripalveluihin pääsee nykyistä nopeammin. Terveydenhuolto toimii silloin parhaiten, kun pitää pelastaa ihmisen henki. Liikkuvat ja digitaaliset perustason palvelut ovat tätä päivää, ja niitäkin tulee toteuttaa lähipalveluina koko Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. 

Hyvinvointialue ei pysty yksin kaikkia sote- ja terveyspalveluja tuottamaan. Tarvitaan myös yksityisten ja järjestöjen palveluja. On välttämätöntä korottaa kelakorvauksia yksityislääkärien ja yksityisten hoitopaikkojen tutkimus- ja hoitokuluista. Omalääkäri- ja omahoitajajärjestelmä on syytä ottaa käyttöön Etelä-Pohjanmaalla. Hyvinvointialueen tulee turvata sopimuspalokuntien toimintaedellytykset. Paloasemia ei saa lakkauttaa. 

Etelä-Pohjanmaa ja Järviseutu tarvitsevat osaavan aluevaltuuston. Aluevaalit ovat demokratian eli kansanvallan kehittämistä ja vahvistamista. Käytä äänioikeuttasi ja turvaa hyvä elämä Etelä-Pohjanmaalla ja Järviseudulla!

Jukka Vihriälä, eläkeläinen, valtiopäiväneuvos

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.