Lukijan mielipideartikkeli:

Ei voittoja terveyspalveluilla

ALUEVAALEISSA on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

Jos haluamme, että terveyspalvelut tulevat jatkossa olemaan tasa-arvoiset kaikille tulotasosta riippumatta, niin meidän tulee tuottaa ne julkisen puolen kautta ja maksutta. Niin kauan kuin omalla varallisuudellaan saa ostettua parempaa hoitoa, ei ole olemassa tasa-arvoa terveyspalveluissa. Yksityinen puoli tuottaa terveyspalveluita, mutta samalla se myös pyrkii tekemään ihmisten terveydellä ja hädänalaisuudella voittoa. Jos palvelut tuotetaan julkisen puolen kautta, niin silloin sen ei tarvitse tuottaa voittoa, vaan tuottaa palvelu ja maksaa työntekijöille oikeudenmukainen palkka.

Yksityisellä puolella esimerkiksi lääkärit pystyvät tekemään töitä yrityksen (Oy) kautta, minkä johdosta he pystyvät kotiuttamaan työllään ansaitsemiaan tuloja pääomatuloina. Pääomatulot ovat lähes tasaveromaisena (30% tai 34%) huomattavasti kevyemmin verotettua tuloa kuin ansiotuloveron kautta (jopa yli 50% isotuloisimmilla), mitä lääkärin pitäisi maksaa, jos toimisi julkisella puolella työntekijänä. Pääomatuloverotuksen kautta tulevat tulot eivät myöskään jätä siihen kuntaan tai kaupunkiin verotuloja, missä yritys toimii tai missä yrittäjä asuu, vaan ne menevät valtion kassaan.

Jos haluamme että julkinen- ja yksityinen puoli olisivat tasa-arvoisempia kilpailemaan osaavasta työvoimasta, niin terveyspalveluyritysten pitäisi pystyä kotiuttamaan voittoja vain ansiotuloverotuksen kautta, tai muun vastaavan verotuksen kautta, missä on samanlainen progressiivisuus kuin ansiotuloverotuksessa. Nykyisin varsinkin monet pikkukunnat joutuvat ostamaan lääkäripalvelunsa yrityksiltä ja avoimiin lääkäripaikkoihin ei ole hakijoita, koska lääkäreille on verotuksellisesti kannattavampaa tehdä töitä yrityksen kautta. Yrityksillä on myös mahdollisuus nostaa osinkoja listaamattomasta yhtiöstä 150 000 euroa Oy:ssä, ja kun osinko on enintään 8 prosenttia osakkeiden matemaattisesta arvosta. Tästä summasta 25 prosenttia on veronalaista pääomatulo-osinkoa, mutta 75 % on verotonta tuloa, mikä tarkoittaa että 112 500 euroa on mahdollista saada puhtaasti verovapaata tuloa vuodessa.

Tämä tulonsiirto jo valmiiksi rikkaille tulisi poistaa pikimmiten, koska tulonsiirtoja tulisi tehdä ennemmin vähemmän ansaitseville, ja se kohtelee myös yrityksiä epätasa-arvoisesti. Kertoisin vielä lisää mietteitäni, mutta lehden merkkirajat alkaa paukkumaan.

Äänestäkää, ihmiset!

Aluevaaliehdokas Jussi-Matti Hilli (vas.), Vimpeli

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.