Lukijan mielipideartikkeli:

Vastine ja korjaus Juhani Laasasen mielipidekirjoitukseen 15.12.2021 koskien Iso-Saapasnevan tuulivoimahanketta

LAASANEN kirjoittaa vastineessaan Antti Saarelle 15.12.2021, että Saarella ei ole käsitystä miten kaavoitusprosessi toimii ja kirjoittaa ”Eikä ilmeisesti siitäkään, ettei kunta ole kaavoittajana tässäkään tapauksessa”.

On syytä korjata tämä virheellinen väite. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnalla on kaavoitusmonopoli. Hankkeen kaavaselostuksen sivulla 22 kerrotaan, että kaavoituksesta vastaava on Lappajärven kunta. Lisäksi kaavaselostuksen yläviitteessä lukee Lappajärven kunta.  

11.6.2018 kunnanhallituksen pöytäkirjan mukaan hankevastaava Abo Wind Oy on pyytänyt Lappajärven kuntaa käynnistämään osayleiskaavan laatimisen Iso-Saapasnevan alueelle. Lappajärven kunnan sivuilta ei enää pääse näkemään pöytäkirjaa, onko valtuuston puheenjohtajana tuolloin toiminut Laasanen ollut kokouksessa läsnäolo-oikeudella. 

Iso-Saapasnevan hankkeessa on tullut esille lukuisia asiakohtia, joita ei voi pitää hyvän hallintotavan mukaisina. Ihmetystä herättää miksi Laasasen pitää todistella kunnan hyvää päätöksentekoa lehtien palstoilla. 15.3.2021 kirjoitin tämän lehden mielipidepalstalla heikon hallinnon epäkohdista. Lain mukaan kuntalaisen on voitava luottaa kunnalliseen päätöksentekoon, tämä koskee myös tuulivoimayhtiöitä. 

Kaavahuomautuksissa olemme vaatineet ja olleet kuntaan yhteydessä, että kunta ottaisi sille kuuluvan roolin kaavoitusprosessissa. Isoimpia epäkohtia heikkoon ja epäluotettavaan päätöksentekoon yhdistettynä on se, että tuulivoimayhtiö Abo Wind Oy maksaa kaavakonsultti Ramboll Oyj:n palkkiot. Lappajärven kunnan olisi pitänyt tilata kaavoitustyö Ramboll Oyj:ltä ja maksaa kulut. Tämä johtaa siihen, että Lappajärven kunnanvaltuutetuille tuodaan puutteellinen kaavoitusmateriaali päätöksenteon tueksi. Vaatikaa valtuutetut päätöksenteon tueksi kunnollisia mallinnusvideoita, riippumattomia kiinteistöarvioita,  kunnon purkuvakuuksia ja melu- ja välkesaasteesta kunnon materiaalit. Nämä kaikki ovat kunnan päätettävissä eikä näihin selvityksiin kulu kunnan varoja. 

Nyt kuntalaisten etua ei katso kukaan. Edelleen ihmetyttää, miksi kunta ei ole perinyt kaavoitussopimuksesta palkkiota eikä tuulenmittausmastosta rakennuslupia. Näistä olisi heti saatu kunnan kassaan rahaa. 

Iso-Saapasnevan hankkeesta päättää demokraattisesti valittu Lappajärven uusi kunnanvaltuusto. On harmillista, että vanhan valtuuston aikakaudella tehdyt heikot päätökset aiheuttaa sen, että kuntalaiset nousevat kuntaa vastaan. Keskusta kärsi selkeän tappion kuntavaaleissa Lappajärvellä. Keskusta päätti edellisellä valtuustokaudella myös valiokuntamallista jonka lähtökohta on se, että valtuuston valittu valitaan valiokuntaan. Lappajärven Keskusta pyörsi tässäkin asiassa heti kantansa. Tekniseen valiokuntaan valittiin valtuustosta pudonnut Jari Hernesniemi, joka on julkisesti ilmoittanut olevan tuulivoimamyönteinen. Useita paljon enemmän ääniä saaneita valtuutettuja ohitettiin kylmästi. Maaliskuun mielipidekirjoituksessa ennustin näin tapahtuvan. Facebook-keskusteluissa Lappajärven Keskustan sihteeri Ville Ala-Aho, nykyinen Lappajärven kunnanhallituksen puheenjohtaja lupasi ennen vaaleja, että Keskusta tulee valitsemaan luottamushenkilöt oikeudenmukaisesti ja sääntöjen mukaan. Vaalien jälkeen asiasta voi jälleen kerran olla eri mieltä tapahtuiko ja tapahtuuko todellisuudessa näin. Edelleen keskeisillä päättäjäpaikoilla on tuulivoimamyönteiset henkilöt vastoin äänestystulosta. 

 Valta Lappajärvellä on edelleen jossain muualla kuin demokraattisesti valitulla kunnanvaltuustolla. Hankkeella on kuntalaisten ja loma-asukkaiden keskuudessa valtaisa vastustus. 4 maanomistajaa ja kunta hyötyvät hakkeesta taloudellisesti. Abo Wind Oy on ilmoittanut, että heillä on vuokrattuna 900 ha hankealueen 2 550 hehtaarista. Eli myös pääosa maanomistajista on hanketta vastaan. 

Toivotaan, että valtuusto äänestää Iso-Saapasnevan kaavan nurin ja kunta kuulisi enemmistön tahtoa asiassa. Tämän luulisi olevan myös poliittisesti hyvä ratkaisu etenkin Keskustalle. Hankealueen paikka on väärä eikä hankkeelle ole sosiaalista hyväksyntää.

Päättäjien ja kunnan on vaadittava nähtäväksi kaavakonsulttina toimivan Ramboll Oy:n ja Abo Wind Oy:n välinen toimeksiantosopimus kaavakonsultoinnista. Yhtiöt eivät halua sitä pyynnöistä huolimatta julkistaa. Ramboll Oy on luvannut toimia riippumattomana kaavakonsulttina hankkeen alusta lähtien. Nyt jää epäselväksi saako Ramboll Oy lisäpalkkion siitä jos voimalat nousevat Saapasnevalle? Silloin kun toimeksiantosopimus on tehty niin Abo Wind Oy:n toimitusjohtaja Aapo Koivuniemi ja silloinen Ramboll Oy tuulivoimatoimialan johtaja Veli-Pekka Alkula istuivat Suomen Tuulivoimayhdistyksen johtokunnassa. Yhdistyksen tavoitteena on edistää tuulivoimahankkeita Suomessa. Sanomattakin on selvää, että näin isoissa hankkeissa toimijoiden riippumattomuus pystytään tuomaan aukottomasti esille. Riippumaton kaavakonsultointi on lappajärveläisten etu.

Jaakko Viinamäki, Lappajärven Keskustan jäsen

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.