Helin esittänee Järvi-Pohjanmaan seurakunnan perustamista, Evijärvi liittynee Kauhavaan

Vimpelin, Alajärven ja Lappajärven seurakuntia esitetään yhdistettäväksi Järvi-Pohjanmaan seurakunnaksi.

Tuomiokapituli teki aloitteen selvityksestä seurakuntarakenteen uudistamiseksi viiden kunnan alueella, mukana ovat Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi ja Vimpeli. Prosessi käynnistyi kirkkoneuvostojen yhteisessä illassa Lappajärvellä, jossa pohdittiin, miltä seurakunnallisen elämän tulisi tällä seudulla näyttää vuonna 2040. Tulokset esiteltiin Evijärven kirkossa järjestetyssä tilaisuudessa ja Helin toteutti kyselyn kaikille seurakuntien työntekijöille sekä luottamushenkilöille, jossa selvitti heidän näkemyksiään sekä tahtotilaansa.

Helin painotti avointa, vuorovaikutteisuuteen ja tietoon perustuvaa prosessia, jossa huomioidaan ennusteet väestömäärästä ja taloudesta ja jonka tähtäyspiste on tulevaisuudessa.

–Yhteinen linja oli, että voimavarat tulee suunnata toimintaan, ei hallintoon. Isot seurakunnat olivat melko valmiita ottamaan vastaan pienemmät, pienemmät olivat valmiita liittymään isompiin.

Kyselyyn vastaajat toivoivat Helinin mukaan lisää kollegiaalista tukea ja olivat valmiita työskentelemään isommallakin alueella kuin yhdessä pitäjässä. Työnkuvien saaminen ehjemmiksi koettiin hyvänä ja se myös helpottaa tulevaisuudessa rekrytoimista.

Uhkakuvina pidettiin identiteetin murenemista, työmatka-ajojen lisääntymistä, omaisuuden pois luovuttamista, sitä, ettei pienen seurakunnan ääni kuulu. –Irtisanomistarpeet hoitunevat pääasiassa luonnollisen poistuman kautta, Helin totesi.

Vastaajista 60 prosenttia oli Evijärvellä liittymisen kannalla, joista isompi osa Kauhavan suuntaan. Vimpelissä 95 prosenttia koki, että pitää liittyä osaksi isompaa kokonaisuutta, samaa mieltä oltiin Lappajärvellä, useimmilla suunta oli Alajärvelle. –Lappajärvellä luottamushenkilöiden vastausprosentti jäi 40 prosenttiin, eikä yhtenäistä linjaa löytynyt.

Mainos

Syynä seurakuntarakenteiden muutoksille on rahavarojen väheneminen seurakuntien jäsenmäärän laskiessa. Laskua vuodesta 2000 vuoteen 2040 on noin puolet.

Siihen, millaisella hallintomallilla seurakunnat liittyvät toisiinsa, Helin ei ottanut kantaa. Vaihtoehtoja ovat seurakuntayhtymä, kappeliseurakuntamalli, kirkkopiiri tai alueseurakunta.

Tuomiokapituli tekee aloitteen seurakuntaliitoksista helmi-maaliskuussa, pyytää seurakunnilta lausunnot, lähettää esityksen kirkkohallitukselle ehkä jo ennen kesälomia, päätös tulee todennäköisesti niin, että syksyn seurakuntavaalit hoidetaan uuden järjestyksen mukaisesti ja uusi järjestys tulee voimaan 2023 alusta.

–Meillä on sikäli hyvä tilanne, että on yhteinen näkemys rakennemuutoksen tarpeellisuudesta ja suuntakin on melko selvä. On paljon avoimia kysymyksiä, kaikkiin ei vielä saada vastauksia, mutta ne löydetään, kun suunta ja tahtotila ovat samat. Meillä on paljon kokemusta yhteistyöstä naapuriseurakuntien kanssa, uskoisin, että ne ovat olleet pääsääntöisesti myönteisiä. Paikallisidentiteetti ei ole riippuvainen rakenteista. Seurakuntalaisen näkökulmasta seurakunta säilyy aikalailla samanlaisena kuin se on nytkin, kertoi Vimpelin kirkkoherra Ilkka Lehto tilaisuudessa.

Evijärvellä infoilta pidetään 18. tammikuuta ja Lappajärvellä 24. tammikuuta, katso lisätietoja kirkollisista ilmoituksista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.