Lukijan mielipideartikkeli:

Inhimillisin tavoittein aluevaaleihin

js_2.jpg
Olen ehdokkaana tammikuun aluevaaleissa. Minulla ei ole meriittejä politiikasta, mutta yli 40 vuoden työura terveydenhuollon eri alueilta minulla on. Olen hoitanut potilaita vastasyntyneistä vanhuksiin sairaaloissa, terveyskeskuksissa, vanhusten hoitoyksiköissä. Terveydenhoitajana asiakkaitani ovat olleet opiskelijat, työterveyshuollon asiakkaat, työttömät, syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, maahanmuuttajat, mielenterveyskuntoutujat.

Pitkä työurani on ollut läpileikkaus asenteiden, ihmisten osallisuuden ja terveyden ja hyvinvoinnin jakautumisen ääripäistä. 

Kun siirryin Kauniaisista takaisin kotikonnuille terveydenhoitajaksi, edessäni istuikin yhtäkkiä nuori, 90-luvun laman lapsi, elämänhallintansa raunioilla. En minä häneltä kysynyt minne oli viety esimerkiksi terveydenhoitajat kouluista juuri silloin kun olisi ennaltaehkäisevää tukea kipeästi tarvittu. Enkä enää voinutkaan hänelle, enkä monelle muullekaan, esitellä kiiltäviä, laminoituja kuvia päivän ateria-annoksista kalorimäärineen, kun edellinen ateria oli kolme päivää sitten 30 prosentin alennuksella myyty eineshyllyn pieni jauhelihapitsa. 

Tai edessäni istui 54-vuotias työtön, joka omaehtoisesti töitä kysyessään oli arvioitu liian vanhaksi, ja joka terveysongelmineen oli tuloksetta yrittänyt saada vastaanottoaikaa terveyskeskukseen. En minä häneltä kysynyt minne terveyskeskuslääkärit olivat menneet. Yksityisen lääkärin vastaanottoon hänellä ei ollut varaa. 

Toistamiseen edessäni istui työssä selviytymistä lopulta kokeilemaan uskaltautunut kuntoutuja. Vastaanotto työpaikalla, perehdytyksen puuttuminen, esihenkilöiden asenteet ja käyttäytyminen oli ollutkin lannistava ja pelottava kokemus työelämästä. 

Työssäni työterveyshuollossa ymmärsin valitettavan hyvin, miksi ihmisten avun, tuen ja hoidon tarpeen määrän edessä sosiaali- ja hoitotyöntekijät uupuvat ja miettivät alan vaihtoa. 

Edelliset muutamat esimerkit kuvaavat asioita, jotka kokemukseni perusteella vaativat korjaamista; ennaltaehkäisevä työ, johtaminen, oikea-aikainen hoitoon pääsy, riittävä työntekijämäärä ja työn arvostus, moniammatillinen yhteistyö. Noihin ja muihin laajempiin ja konkreettisiin tavoitteisiin pureutuu SDP:n aluevaaleissa asettamat tavoitteet. Ne ovat käytännön työhön ja jokaisen ihmisen arkeen peilattuna juuri niitä oikeita ja inhimillisiä, joilla terveyden ja hyvinvoinnin tasa-arvoisempi jakaantuminen voi toteutua. 

Sote- ja pelastustoimen uudistus tarvitsee eri alojen asiantuntijoita, monialaista osaamista, kokemusta ja yhteistyötä. Se tarvitsee myös sote-alalla perustyötään tekevien kokemuksen kautta noussutta tietoa. Heidän työnsä lähellä avuntarvitsijaa on sote-palveluiden perusta.

Ulla Linturinne Evijärvi

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen säästöpäätöksiä on siirretty.

Muistoja Järviseudulta 

SEURAAN Järviseudun tapahtumia aktiivisesti. Aloitin Frans Takalan ollessa Kotikunta-lehden päätoimittajana. Lehti tehtiin ja painettiin Seinäjoen

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen säästöpäätöksiä on siirretty.

Muistoja Järviseudulta 

SEURAAN Järviseudun tapahtumia aktiivisesti. Aloitin Frans Takalan ollessa Kotikunta-lehden päätoimittajana. Lehti tehtiin ja painettiin Seinäjoen

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.