Auranen ehdolla jatkokaudelle pappisasessorina

Äänioikeutettuina ovat Lapuan hiippakunnan papit ja virassa olevat lehtorit. Uusissa, alueeltaan ja osin myös nimeltään muuttuneissa rovastikunnissa toimitetaan vaali nyt ensimmäistä kertaa.

Tuomiokapitulin kollegioon kuuluu kaksi pappisasessoria. Pappisasessori työskentelee esimerkiksi piispantarkastusten yhteydessä seurakuntien vastuunkantajien kanssa. Pappisasessorit ovat tuomiokapitulin kollegion äänivaltaisia jäseniä yhdessä piispan, tuomiorovastin, maallikkojäsenen, lakimiesasessorin ja hiippakuntadekaanin kanssa. Kyseessä on virka, jota hoidetaan oman seurakuntaviran ohella.

Pappisasessoriksi on kelpoinen hiippakuntaan kuuluvan seurakunnan tai seurakuntayhtymän pappi, joka on toistaiseksi voimassa olevassa virkasuhteessa ja joka on suorittanut ylemmän pastoraalitutkinnon. Pappisasessori valitaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Sama henkilö voidaan valita pappisasessoriksi enintään kahdeksi toimikaudeksi.

Lapuan hiippakunnassa suuri osa pappisasessorin säännöllisistä tehtävistä keskittyy piispantarkastuksiin ja niiden seurantakäynteihin sekä papiston ordinaatiovalmennukseen. Tuomiokapitulin kollegiossa pappisasessori osallistuu päätöksentekoon ja muun muassa valmistelee lausunnon kirkkoherran viran hakijoista.

Pappisasessorin virkaan kelpoisia pappeja on seitsemän. He ovat Ari Auranen, Etelä-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Markku Orsila, Lapuan hiippakunnan aluekeskusrekisterin johtaja/Jyväskylän seurakunta Tuomas Palola, Seinäjoen seurakunnan kappalainen Arja Peltoketo (ei toivo ääniä), Seinäjoen seurakunnan kirkkoherra Jukka Salo, (ei toivo ääniä), Jyväskylän seurakunnan oppilaitospappi Matti Väätäinen sekä Laihian seurakunnan kirkkoherra Antti Yli-Opas.

Tällä hetkellä toinen Lapuan hiippakunnan pappisasessoreista on Äänekosken seurakunnan kirkkoherra Elina Tourunen, joka on toiminut asessorina keväästä 2017. Asessorinpaikat ovat perinteisesti jakaantuneet siten, että toinen asessoreista on ollut Keski-Suomesta ja toinen hiippakunnan länsiosasta. Asessorien alueellinen tuntemus on tällöin suuntautunut eri puolille hiippakuntaa, mikä on tukenut tuomiokapitulin toimintaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.