Anni Luoma löysi itsestään lauluntekijän – Ensimmäinen single pääsi jo radiosoittoon

Anni Luoma, omaa sukua Rauhala, on julkaissut ensimmäisen sanoittamansa, säveltämänsä ja esittämänsä kappaleen. Lisää on luvassa. Kuva: Samuel Ahvenlampi
OLEN saanut hirveän hyvää palautetta, sanoitusta on kehuttu, että se koskettaa aika laajaa määrää parisuhteessa olevia ihmisiä, ja että soitto kuulostaa ammattimaiselta. En tosin tiedä, sanoisivatko ystävät ja tutut, että kappale on huono, naurahtaa Lapualla asuva Anni Luoma, joka julkaisi hiljattain ensimmäisen kappaleensa Auta mua.

–Kritiikkiä odotellessa, tuntemattomilta sitä todennäköisemmin saa. Parissa pienemmässä radiossa kappale on otettu soittoon, mikä kertoo siitä, että se on ylipäätään radiosoittoon sopiva kappale. Radio Suomessa kappaleen on määrä kuulua viikolla 2.

Seinäjoella musiikinopettajana työskentelevä Anni Luoma on lähtöisin Vimpelistä, ja Auta mua -kappaleessa kuuluu myös hänen veljiensä Panu ja Tuomas Rauhalan kädenjälki. Veljet ovat työstäneet sovitukset Luoman laulu ja piano -versioina tekemiin kappaleisiin ja soittavat levytyksessä; Panu koskettimia ja Tuomas rumpuja.

–Veljet ovat tehneet sovitustyötä lauluihini ilman ohjeistuksia, ja heidän näkemyksensä kuulostavat yllättäviltä, mutta tosi hyvältä. On itsestäänselvyys, että he ovat tässä mukana, ilman heitä tämä ei olisi mahdollista. He tuntevat muusikkoina levytysprosessin ja teknisen puolen, ilman heitä olisin joutunut lähtemään tähän valtavalta takamatkalta. Biisin on miksannut niin ikään vimpeliläissyntyinen Seppo Santala.

Luoma kuvailee tyyliään soul popiksi iskelmällisellä vivahteella.

Matti ja Marja-Leena Rauhalan jälkikasvu on suuntautunut vahvasti musiikkiin. Panu Rauhala tekee säveltäjän ja pianistin työtä päätyönään, Tuomas rumpalin ja rumpuopettajan työtä.

–Suvussa on harrastettu vahvasti musiikkia, mutta ainakaan lähisuvusta ei ole lähdetty aiemmin opiskelemaan sitä ammatiksi asti, kertoo itse musiikin (2008) ja huilunsoiton opettajaksi (2010) valmistunut Anni Luoma.

Itsestään selvää ei ollut, että yhdeksänvuotiaana aloitettu huilunsoiton opiskelu olisi johtanut ammattiin musiikin parissa. Toisena soittimena hänellä oli piano. Lapsena Luoma haaveili laulajan urasta, mutta se unelma hautautui vuosikymmeniksi.

Luoma tähtäsi kansainvälisen politiikan opintoihin, ja päätyi hakemaan ”jotain musiikkiin liittyvää” opiskelupaikkaa hätävarana.

–Pidin välivuoden ja lähdin Papua-Uusi-Guineaan lähetystyöharjoitteluun, mutta käytännössä se olikin sitten musiikin opetusta keskellä ei mitään, hän muistelee.

Palattuaan hän meni Oulun yliopistoon opiskelemaan musiikinopettajaksi ja muutaman opiskeluvuoden jälkeen totesi, että ehkä se kuitenkin on hänen alansa. Samalla hän jatkoi huilunsoiton opintoja.

Vakituinen työpaikka Laihialta varmistui valmistumispäivänä.

–Se määritti sen, että minusta tuli musiikinopettaja eikä huilisti – Lapualla olisi ollut tarjolla myös työ huilunsoiton parissa.

Anni Luoman puoliso on Kauhavalta. Pariskunta oli muuttanut jo ennen Annin valmistumista Lapualle ja ostanut sieltä rintamamiestalon. Vuosina, jolloin hän työskenteli Laihialla, syntyivät perheen kaksi lasta, nyt 10- ja 12-vuotiaat. 2017 hän siirtyi opetustyöhön Seinäjoelle, missä vastaa musiikkipainotusluokkien ja myös muiden lyseon luokkien musiikin opetuksesta.

PERHEESSÄ ehdittiin jo vitsailla siitä, ettei Anni Luoma oikein löytänyt sopivaa harrastusta itselleen etsinnöistä huolimatta. Kunnes.

–Omaa musiikkia olen tehnyt nyt kahden viimeisen vuoden aikana. Melodioita olen kyllä aina tiennyt osaavani tehdä, mutta kirjoittaminen tuntui hankalammalta. Ensimmäinen laulu, johon tein sekä sävelen että sanat, oli entisille työkavereilleni Laihialta lähtiessäni tekemäni. Siitä meni jonkin aikaa, ennen kuin jatkoa alkoi syntyä. Viime aikoina olen lukenut paljon, etenkin itsetutkistelua käsitteleviä kirjoja, mikä on buustannut kirjoittamista. Viime vuoden aikana olen kirjoittanut tietoisemmin. Se on ollut asia, jota olen kaivannut, puuttuva pala elämästäni.

Sanoitukset käsittelevät pääasiassa parisuhdetta, oman paikan etsimistä ja sisimmän tutkistelua.

–Ne ovat melko henkilökohtaisia, on vaikea kirjoittaa neutraalisti, mutta ehkä sekin aika tulee vielä joskus.

Nelikymppisenä, kun lapset ovat jo hieman isompia, on hyvää aikaa alkaa toteuttaa uusia asioita, kokee Luoma.

TAVOITTEENA Auta mua -julkaisun kanssa on saada se soimaan viisi kertaa Radio Suomessa, että saisin Teoston liittymismaksun takaisin, naurahtaa Luoma.

–Ep-levyn kokoaminen kevään ja kesän aikana on toinen tavoite. Haluaisin päästä esittämään musiikkiani myös livenä. Täysipäiväistä muusikon elämää en kaipaa, mutta olisi hienoa, jos voisin vähentää tunteja opettajana ja tehdä omaa musiikkia sivutyönä, saada enemmän aikaa kirjoittamiselle.

Työlle, musisoinnille ja kirjoittamiselle vastapainoa tarjoaa höntsäkoris.

–Olemme korisperhe, mukana Kobrien toiminnassa. Aiemmin olen pelannut pesistäkin.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.