Luottavaisin mielin uuteen vuoteen

Aana Vainio.
KORONAN kurimuksesta haluttaisiin viimein eroon ja monenlaiset uudet ajatukset ja ideat tuovat toivoa rajoitusten keskelle. Vuoden 2022 alkumetreillä kolme alajärveläistä naisyrittäjää kertoi, miten he selvisivät vuodesta 2021 ja millaisin toivein ja suunnitelmin he ovat aloittamassa uutta vuotta.

KORONAN kurimuksesta haluttaisiin viimein eroon ja monenlaiset uudet ajatukset ja ideat tuovat toivoa rajoitusten keskelle. Vuoden 2022 alkumetreillä kolme alajärveläistä naisyrittäjää kertoi, miten he selvisivät vuodesta 2021 ja millaisin toivein ja suunnitelmin he ovat aloittamassa uutta vuotta.

Korona tyhjensi luontoyrittäjä ja kouluttaja Aana Vainion kalenterin viime vuonna väillä kokonaan. Koulutuksia peruttiin tai siirrettiin turvallisempiin ajankohtiin. Onneksi joitakin keikkoja pystyi tekemään ja erityisesti kansalaisopiston erilaiset hankkeet työllistivät. Osa töistä toteutettiin etänä. Lisäksi Vainio sai korona-ajan takia jaossa ollutta yrittäjän työttömyystukea.

Vainion uuden vuoden suunnitelmissa on opiskella lisää. Listalla ovat muun muassa Salamajärven kansallispuiston sertifioidun oppaan opinnot ja vapaan sivistystyön opettajan taitojen vahvistaminen.

–Odotan innolla Metsämieli-vetäjäkursseja, joita saan viimein kouluttajana toteuttaa, Vainio iloitsee. –Uskon myös, että etäkoulutukset tulevat jatkumaan ja ehkä jopa lisääntymään tänä vuonna.

Vapaa-aikansa Vainio haluaa käyttää dekkarien ja romaanien parissa sekä retkeilemällä. Tavoitteena on myös kerätä viimevuotista enemmän marjoja ja sieniä. Kalenterin antaessa myöten hän haluaa tänä vuonnakin tehdä vapaaehtoistyötä

Tärkein toivomus on, että rajoitukset hellittäisivät ja päästäisiin taas tapaamaan ihmisiä jotakuinkin normaalisti.

HOITOTYÖN näkökulmasta sairaanhoitaja Milaja Ketosen viime vuoden suurin haaste niin työpaikalla Alajärven terveyskeskuksen kiirevastaanotolla kuin Ketosen omassa yrityksessä Kotihoito Pohjantytössä on ehdottomasti ollut korona ja sen aiheuttamat hankaluudet ja yllättävät tilanteet.

–Onneksi viime vuonna sai kuitenkin suojaimia tilattua tarpeeksi, eikä hintakaan enää ollut moninkertainen verrattuna edellisvuoteen, jolloin suojainten kohonneet hinnat tekivät ison loven yrittäjän tuloihin.

¬Haasteista selvittiin ennakoinnilla, suunnitelmilla a, b, ja c lähes joka tilanteeseen, hyvällä yhteistyöllä työntekijöiden kesken, yhteisellä tekemisen meiningillä ja vastuullisuudella, Ketonen listaa.

Vuotta 2022 Pohjantytössä aloitellaan varovaisesti. ¬Korona kiristää taas otettaan, joten koskaan ei tiedä onko seuraavana päivänä puolet työntekijöistä karanteenissa ja työt täytyy kuitenkin hoitaa. Mitään uusia suuria suunnitelmia ei oikein voi tehdä. Nyt mennään rauhassa päivä ja viikko kerrallaan.

Varovaisesti Ketonen uskaltaa kuitenkin toivoa, että tänä vuonna saataisiin tavalla tai toisella korona aisoihin ja elämä tasoittuisi edes suunnilleen vanhoihin uomiinsa.

–Sekä itseni että yritykseni näkökulmasta toivon, että saisi vähän edes heittää huolia harteiltaan pois. Yrityksen puolesta toivon tietysti, että minulla riittää työvoimaa normaaliin kotihoidon ja kotipalvelun pyörittämiseen ja että yritys pysyisi vetovoimaisena työpaikkana.

MYÖS ompelimossa koronasta tuli viime vuoden suurin haaste, kertoo ompelimo V.I.A. Designin yrittäjä Riika Herttola. Kun juhlia ei voinut järjestää, ei tarvittu myöskään juhlavaatteita, joita ompelijalla useimmiten teetetään. Sama näkyi myös kodintekstiilien tilauksissa, kun kotona järjestettävät juhlat jäivät juhlimatta. Korjausompeluita ja opettaja Sari Salon yritykselle alihankintana tehtäviä Peppu irti penkistä -toimintamattoja tarvittiin kuitenkin sen verran, että ihan kokonaan työt eivät päässeet loppumaan.

Toisaalta pinnalle nousi uudenlainen käsityön arvostus ja kestävän kulutuksen trendi, jonka Herttola toivoo jatkuvan. –Nyt ompelijalle tuodaan kankaita, joista tehdään ihan arkivaatteita, sekä omia vanhoja vaatteita korjattavaksi tai muokattavaksi kokonaan uuteen käyttöön. Eräs asiakas teetti vanhasta nahkatakista sohvatyynyt. Vetoketjuja vaihdatetaan ja vaatteen mallia muutetaan. Kun ei niin lähdetä shoppailemaan, mietitään, miten vanhaa vaatetta voisi käyttää.

Kovin paljon uusia suunnitelmia ei Herttolakaan ole tehnyt uuden vuoden varalle.

–Tällä hetkellä päällimmäinen tunne on kiitollisuus siitä, että monen kuukauden vesivahinkoremontti ompelimossa on takana ja työt voivat siellä jatkua normaalisti. Miten voikaan niin mukava tulla tänne töihin!

Remontin myötä syntyi uusi palvelu, jota Herttola haluaa tarjota myös jatkossa. Kun sovitukset eivät onnistuneet omissa tiloissa, Herttola pakkasi laukkuun mitat ja kangasnäytteet ja meni asiakkaan luokse.

Myös Herttolan toiveissa on, että uuden vuoden myötä päästäisiin kiinni normaaliin arkeen ja ihmiset voisivat taas järjestää juhliakin ja ompelijalle. -Ja toki toivon, että yhä useampi huomaisi, että ompelimo-palveluita saa omalta paikkakunnaltakin!

Maija Yliaho

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.