Joulun aika toi Järvi-Pohjanmaalle 65 uutta koronatartuntaa

Julkaistu:

Aihe:

Viime viikolla Lappajärvellä toimivassa ikäihmisten asumispalveluyksikössä Attendo Lintukodissa todettiin kaksi koronatartuntaa. Ensimmäisissä kontrollinäytteissä ei ole todettu uusia koronatartuntoja Lintukodin asukkailla tai työntekijöillä. Asia on Järvi-Pohjanmaan perusturvan ja Attendon hoidossa.

Myöhemmin koronapositiiviseksi osoittautunut henkilö on osallistunut Lappajärvellä uuden vuoden aattona yksityistilaisuuteen. Tartunnanjäljitys kartoittaa tilannetta parhaillaan, mutta joitakin jatkotartuntoja tilaisuudesta odotetaan ilmenevän.

Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin perusopetuksen luokat 0.-9. sekä lukiot aloittavat lähiopetuksessa 10.1.2022. Kaikissa yksiköissä kiinnitetään huomiota terveysturvallisuuteen: esimerkiksi ruokailujen ja välituntien porrastaminen mahdollisuuksien mukaan ja ulkoliikunnan suosiminen sekä vahva maskisuositus kaikille vuosiluokille alkaen 5. luokasta.

Tällä hetkellä tilanne Järvi-Pohjanmaalla on vakaa, mutta jatkuva uhka koronatilanteen heikkenemiselle on läsnä. Tästä johtuen Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä hieman kiristää alueelle annettuja suosituksia:

 • yksityistilaisuudet
  • Jos mahdollista, yksityistilaisuudet kannattaisi nyt siirtää tulevaisuuteen tai järjestää tilaisuudet mahdollisimman pienimuotoisina
  • Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.
 • Harrastus- ja kilpailutoiminnassa noudatettavat ohjeet
  • Aikuisten kilpailutoiminta SM- sekä 1. ja 2. divisioonan tasolla voi jatkua
  • Sisätiloissa järjestettävä aikuisten ryhmäliikunnan ja joukkuelajien harrastamista suositellaan tauotettavan 23.1.2022 asti
  • Lapset ja nuoret: Lapset ja nuoret voivat harjoitella ja kilpailla lajinomaisesti ilman turvaväliä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita.
 • kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:
  • huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö niissä ryhmissä, joissa se on mahdollista
  • sisätiloissa järjestettävä aikuisten ryhmäliikunnan tai joukkuelajien harrastamista suositellaan tauotettavan 23.1.2022 asti
 • Kirjastoissa vältetään lähikontakteja ja hyllyjen välissä palvelua, sekä suositellaan kävijöitä käyttämään suu-nenäsuojusta
 • Kaikissa kokoontumisissa ja harrastustilaisuuksissa suositellaan pidettävän listaa osallistujista mahdollisen tartunnanjäljityksen helpottamiseksi
 • Järvi-Pohjanmaan perusturvan suositukset maskin käytöstä:
  • Suosittelemme maskin käyttöä etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
  • Asioidessa Järvi-Pohjanmaan perusturvan toimipisteissä on edelleen syytä käyttää suu-nenäsuojusta
   • vieraillessa asumispalveluyksiköissä tai akuuttiosastolla suu-nenäsuojusta on käytettävä
  • Lisäksi suosittelemme maskin käyttöä julkisessa liikenteessä.
  • Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä (perusopetuksessa 5. luokkalaisista lähtien).
  • Erilaisten tilaisuuksien järjestäjät voivat antaa omia maskisuosituksiaan, jotka koskevat heidän omia tilojaan
 • vapaa-ajan matkustaminen on toteutettava mahdollisimman turvallisesti ja noudatettava hyviä hygieniakäytäntöjä ja suu-nenäsuojuksen käyttöä

Heikon koronatilanteen vuoksi suosittelemme harkitsemaan jokaista vierailua tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä. Järvi-Pohjanmaan tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä sekä intervalliosastolla on kuitenkin mahdollista vierailla henkilökunnan ohjeistuksien mukaisesti:

 • vierailija on etukäteen yhteydessä asumispalveluyksikköön
 • vierailijan tulee käyttää suu-nenäsuojusta ja huolehtii hyvästä käsihygieniasta
 • vierailijalla ei saa olla flunssan oireita
 • asumispalveluyksikössä pidetään vieraskirjanpitoa

Akuuttiosastolla on mahdollista vierailla, kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen.

 • vierailijan tulee käyttää suu-nenäsuojusta ja huolehtii hyvästä käsihygieniasta
 • vierailijalla ei saa olla flunssan oireita
 • vierailijan ja asukkaan välillä on vielä pidettävä turvaväli, paitsi saattohoitotilanteissa tai muuten vakavissa tilanteissa
 • Kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen.

Järvi-Pohjanmaan ulkopuolelta tulevien vierailijoiden toivotaan tekevän koronatartunnan varalta kotitestin ennen vierailua edellä mainituissa yksiköissä!

Aluehallintoviraston määräykset Etelä-Pohjanmaan alueelle

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Määräys on voimassa ajalla 26.12.2021–23.1.2022.

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä nyrkki on esittänyt aluehallintovirastolle, että se kiristäisi voimassa olevan määräyksensä henkilömäärää siten, että sisätiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin voisi osallistua enintään 10 henkilöä.

Nyrkki on jo aiemmin esittänyt aluehallintovirastolle rajoitusten kiristämistä suuren riskin tiloja koskien koko Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle tartuntatautilain 58 g §:n mukaisesti.

Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti 30.12.2021–20.1.2022 koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Ensi viikolla Järvi-Pohjanmaan walk-in-rokotetilaisuudet jatkuvat Alajärvellä, Lappajärvellä ja Vimpelissä. Niissä annetaan 1. ja 2. rokoteannoksia kaikille henkilöille, sekä kolmansia rokoteannoksia 60 vuotta täyttäneille henkilöille sekä kaiken ikäisille riskiryhmiin kuuluville henkilöille, joiden toisesta koronarokoteannoksen antamisesta on kulunut 4-5 kuukautta sekä voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Viikolla 3 ja 4 Järvi-Pohjanmaan perusturvassa viikosta 3 lähtien kolmannen koronarokoteannoksia annetaan voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta, 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville henkilöille, joiden toisesta koronarokoteannoksen antamisesta on kulunut 3-4 kuukautta ja alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin ja joiden toisesta koronarokoteannoksesta on kulunut 4-6 kuukautta.

Riskiryhmiin kuuluvien 5-11 -vuotiaiden rokotetilaisuudet järjestetään Alajärvellä 13.1.2022 ja Lappajärvellä 21.1.2022 lastenneuvoloiden tiloissa. Ajanvaraus riskiryhmiin kuuluville tehdään omalta terveydenhoitajalta: alle kouluikäiset omasta lastenneuvolasta ja kouluikäiset kouluterveydenhoitajalta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.