”Pohjanmaalla elämä on hyvää ja täynnä mahdollisuuksia”

Lakeuslife-ohjelmassa seurattiin Emma Kivikankaan ja Pauli Laakson elämää noin vuoden ajan. Kuva: Yle
Lakeuslife-tähdet Emma Kivikangas ja Pauli Laakso pohtivat television tekoa, politiikkaa, tubettamista ja elämää Pohjanmaalla.

LOPPUVUODESTA Ylellä nähdyssä kahdeksanosaisessa Lakeuslife-sarjassa seurattiin neljän parikymppisen pohjalaisnuoren elämää noin vuoden ajan.

Nuoria yhdistää se, että he kaikki haluavat jäädä asumaan maaseudulle toteuttamaan omia unelmiaan. Ylen mukaan ”sarja valottaa hienovaraisesti yhteiskunnallista puolta siitä, miltä nuorten elämä näyttää kaukana ruuhka-Suomesta”.

Kaksi heistä oli ylihärmäläinen pariskunta Emma Kivikangas ja Pauli Laakso.

Kivikangas oli kesän 2021 kuntavaaleissa demareiden ääniharava ja kaupungin äänikuningatar. Hänen päämääränään politiikassa on päästä kansanedustajaksi ennen kuin hän täyttää 30 vuotta.

Laakso työskentelee kuorma-autonkuljettajana perheyrityksessä ja tekee muun muassa jokkiksesta eli jokamiehenluokasta kertovaa sisältöä Youtubeen PhooliVlog-nimellä.

LAAKSO kertoo oppineensa ohjelmaa tehdessään paljon uutta tv-tuotannosta, ja se toi itsevarmuutta hänen omien juttujensa tekemiseen. Samalla hänestä tuntui hyvältä tuoda televisiossa esille omaa kotiseutuaan.

–Ei se tietenkään aina helppoa ollut, kun vuoden verran piti raportoida, mitä omassa elämässä tapahtuu. Jo tuotannon alkuvaiheessa tuli täysi luottamus tuotantoporukkaan, että hyvää tässä ollaan yhdessä tekemässä, hän pohtii.

–Koen, että Lakeuslifestä tuli hyvän mielen ohjelma ja sellainen uusi juttu, jota ei ole ennen telkkarissa nähty. Siitä on myös tullut paljon positiivista palautetta, että sarjassa on pelkästään meidän arkea, eikä sitä ollut väritetty käsikirjoituksilla.

Kivikangas sanoo, että käteen jäi paljon itsevarmuutta ja uskoa omaa tekemistä kohtaan.

–Oli ihanaa päästä jakamaan omaa aitoa arkea ja elämää, vaikka aluksi se hieman jännittikin.  

KIVIKANGAS halusi ohjelman kautta sanoa suomalaisille, ettei kehäkolmosen tällä puolen ”mitään pöhölöjä asu”.

–Täällä asuu ihan normaaleja ihmisiä, joilla on tavoitteita ja haaveita. Pohjanmaalla elämä on hyvää ja täynnä mahdollisuuksia.  

Laakso lisää että se, kuinka elämässä pärjää, on hyvin paljon omasta asenteesta kiinni.

–Omien haaveiden ja tavoitteiden eteen pitää tehdä raakasti töitä ja olla avoimin mielin, kun kohtaa uusia mahdollisuuksia. Se, että et ole hyvä kouluaineissa, ei merkitse, ettetkö voi pärjätä ja menestyä koulun ulkopuolella.  

LAKEUSLIFE sai alkunsa Laakson ideasta. Tubettaja pääsi vuonna 2019 Ylen Creator Week -leirille, jossa 20 nuorta tekijää miettivät erilaisia mediakonsepteja Ylen kanavia varten. Siellä hän keksi idean reality-sarjasta, jossa kuvattaisiin Pohjanmaalla asuvien nuorten elämää.

Laakso tubettaa omista mielenkiinnonkohteistaan, kuten jokkiksesta, sekä perheyrityksensä kuorma-autoista ja omasta työstään. Videot ovat varsin suosittuja. Hänellä on 27 500 tilaajaa, ja tuoreimmilla videoilla on 10 000–40 000 katselukertaa.

–Tubettaminen on mun tapa tuoda esille sellaisia asioita täältä Pohjanmaalta, joita muut ei tuo. Jokkiksen esille tuominen on tuonut varsin hyvää meininkiä kanavalle. Puhutaan kumminkin Suomen suosituimmasta moottoriurheilulajista, jota kukaan ei ole tuonut ennen näin kokonaisvaltaisesti esille, hän kertoo.

–Olen saanut palautetta, kuinka tärkeää mun Youtuben tekeminen on lajille, jota ei niin paljon missään tuoda esille. Olen myös saanut palautetta, että se on tietynlaista kulttuurin säilyttämistä tehdä esimerkiksi haastatteluja jokkistalleilta ja lajilegendoista. Youtuben kautta olen myös saanut paljon ystäviä ja kumppaneita harrastuksen ympärille. 

Työ jokkisvideoiden parissa jatkuu, ja hän pohtii parhaillaan, mihin suuntaan niitä voisi viedä.

–Tubettamisessa pitää olla malttia, eikä tilaajat tule kanavalle hetkessä. Sinnikkäästi kun tekee itsestä mukavalta tuntuvaa ja kiinnostavaa sisältöä, kerääntyy katsojiakin oman sisällön ympärille. 

KIVIKANGAS on koko maankin mittapuulla sosialidemokraattien nuorin kaupunginvaltuutettu. Hänen kiinnostuksensa politiikkaan lähti nuorisovaltuuston jäsenyydestä.

–Täytin helmikuussa 18, kun ensimmäiset kuntavaalit, joihin pystyin lähtemään ehdolle, käytiin huhtikuussa. Sain 110 ääntä, ja olen edelleen häkeltynyt tuosta ensikertalaisen äänipotista, hän kertoo. –Tekeminen ja vaikuttaminen politiikan parissa on auennut minulle kunnolla vasta sitä tekemällä. Nälkä selvästi kasvaa syödessä, ja olen tämän todennut olevan täysin oma juttuni.  

Hän sanoo haluavansa ajaa ”tavallisten ihmisten asioita”:

–Maaseudun elinvoimaa, yrittämisen mahdollisuuksia, nuorten, lasten ja lapsiperheiden asioita esimerkiksi.  

LAAKSOLTA ja Kivikankaalta piti tietysti kysyä, minkä maaseudun kunnissa käytännössä pitäisi muuttua, jotta nuoret jäisivät asumaan niihin.

–Opiskelua pitäisi ehkä tehdä vielä käytännön läheisemmäksi täällä Pohjanmaalla. Heti ”kädet multahan”, niin pääsee itse tekemiseen kiinni ja sitä kautta oppimaan uusia juttuja, Laakso pohtii. –Yläasteille enemmän tet-harjoitteluja, ja erilaisia yrityspajoja voisi myös miettiä. Nuorilla on paljon ideoita, mitä voi lähteä yrittämään, mutta ne vaatii välillä aikuisten tukea ja neuvoja. 

–Enemmän vuokra-asuntoja, monipuolisemmin työpaikkoja, lapsiperheystävällisempi kohtelu, jotta kaupungin toiminta houkuttelee paluumuuttamaan ja perustamaan perheen maaseutukaupunkiin, Kivikangas vastaa.

Miltä teistä näyttää maaseudun tulevaisuus?

–Muuten komialta, mutta Suomessa keskustelut lihan ja maidon tuotannon ympärillä on ihan pois oikiasta. Enemmän tarvitaan arvostusta heille, joiden ansioista tehdään maailman puhtainta ruokaa. Vääristynyt keskustelukulttuuri vie asiaa aivan sivuraiteille. 

–Mielestäni hyvältä, Kivikangas toteaa. –Elän täällä parasta elämääni; mulla on täällä kaikki mitä tarvitsen. Ja tiedän että niin myös monella muulla.  

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Kauhavan kaupunginhallituksen päätöksiä.

Salo tuuraa Rantalaa

KAUHAVAN hallintojohtaja Liisa Salo on hoitanut 26. elokuuta alkaen vs. kaupunginjohtajan tehtävää kaupunginjohtajan ollessa poissa,

Kauhavan kaupunginhallituksen päätöksiä.

Salo tuuraa Rantalaa

KAUHAVAN hallintojohtaja Liisa Salo on hoitanut 26. elokuuta alkaen vs. kaupunginjohtajan tehtävää kaupunginjohtajan ollessa poissa,

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.