Purmojärven rukoushuone täyttää 90 vuotta — juhlakausi käynnistyy joulukuussa

Rukoushuoneen juhlakautta valmisteleva toimikunta kokoontui ryhmäkuvaan. Vasemmalta oikealle: kappalainen Aki Paavola, piirijohtaja Esa Luomaranta sekä johtokunnan jäsenet Eira Lahtinen, Vesa Pellinen, Leila Jutila, Lasse Hokkala ja Mauri Nygård. Kuva: Mauri Jokela

Julkaistu:

JOULUKUUN toisena sunnuntaina vuonna 1931 vihittiin rovasti Appelbergin saarnoin käyttöön uusi rukoushuone Kortesjärven Purmojärven kylässä. Joulukuussa rukoushuone täyttää siis 90 vuotta.

Rakennuksen valmistuminen kesti jopa kuusi vuotta, koska kyläläiset rakensivat sen omin voimin. Sitä on alusta saakka ylläpitänyt Purmojärven rukoushuoneyhdistys.

Rakennuksen syntymäpäivää muistetaan noin puoli vuotta kestävällä juhlakaudella. Rukoushuoneyhdistys on valmistautunut siihen yhteistyössä Kauhavan seurakunnan ja Sleyn, eli Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen, Etelä-Pohjanmaan piirin kanssa. Samalla juhlistetaan myös paikkakunnan yli satavuotiasta evankelista herätystä.

Juhlakausi aloitetaan sunnuntaina 5. joulukuuta maakunnallisella juhlamessulla Kortesjärven kirkossa. Se päättyy ensi vuoden puolella, sunnuntaina 15. toukokuuta toiseen juhlamessuun sekä pääjuhlaan rukoushuoneella.

–Kaikkiaan on suunniteltu järjestettäväksi kymmenkunta juhlateemaan sisältyvää tilaisuutta Kauhavan seurakunnan eri kirkoissa ja seurakuntataloilla, kertoo Lasse Hokkala rukoushuoneyhdistyksestä. –Tulossa on muun muassa Siionin kanteleen yhteislauluiltoja, urkukonsertti ja raamattuluentoja vanhasta ja uudesta testamentista sekä Martti Lutherin henkilöhistoriasta.

ITSE evankelinen herätys, jota Purmojärven rukoushuoneessa on sen koko olemassaolon ajan julistettu, on paikkakunnalla — niin kuin Härmänmaalla ja Järviseudulla laajemminkin — vielä  tätäkin vanhempi asia.

–Sen istutti ensimmäisenä Kortesjärvelle seurakunnan ensimmäinen vakinainen kirkkoherra Gustav von Essen, kansan nimellä Essi-pappi, palveluvuosinaan 1877–87. Hän oli noina vuosina yhdessä Johannes Bäckin ja Sanfrid Nymanin kanssa Hedbergin hengellisten löytöjen ensimmäisiä pappisjulistajia koko Suomessa. Sen jälkeen herätysten tulta ovat ylläpitäneet lukuisat evankelisen liikkeen saarnaajat paikkakunnalta, Härmänmaalta ja Keski-Pohjanmaalta, Hokkala kertoo.

Sleyn Purmojärven- ja Fräntilän-osastot ovat molemmat nykyisin noin satavuotiaita.

–Näille moninkertaisille syntymäpäiville ovat kaikki kortesjärveläiset, koko Kauhavan seurakunnan kirkkokansa ja evankelinen herätysväki kautta Suomen sydämellisesti tervetulleita osallistumaan ja iloitsemaan Herramme hyvyydestä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.