Etelä-Pohjanmaan eläkeliiton syyskokouksessa vaadittiin eläkeläisille monipuolisia asumispalveluita

Kuvassa edessä vasemmalta E-P:n piirin puheenjohtaja Eija-Liisa Keskinen, uusi kunniajäsen Merja Uusitalo ja hänen miehensä Samuli Uusitalo. Kuva: Sirpa Jussila/Eläkeliitto

ELÄKELIITON Etelä-Pohjanmaan piirin syyskokous pidettiin Soinissa 23.10. Kokoukseen oli saapunut yli 150 jäsentä piirin alueelta.

Eläkeliiton liittohallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana toiminut, EL Etelä-Pohjanmaan piirin entinen puheenjohtaja Merja Uusitalo (EL Karijoki-Kristiina) nimitettiin EL Etelä-Pohjanmaan piirin kunniajäseneksi.

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana jatkaa Eija-Liisa Keskinen Lehtimäeltä.

Erovuoroiset piirihallituksen jäsenet valittiin uudelleen: Raili Kaistamaa (EL Kurikka, Suupohjan alue), Ulla Pohjola (EL Seinäjoki, Seinäjoen alue), Hannu Joutsela (EL Laihia, Kyrönmaan alue) ja Jorma Turpela (EL Soini, Kuusiokuntien alue).

Suupohjan alueelta erovuorossa olleen Heikki Aholan (EL Kauhajoki) tilalle valittiin Manu Latva-Pukkila (EL Kauhajoki) sekä Kuusiokuntien alueelta Ahti Leskisen (EL Ähtäri) tilalle valittiin Pirkko Kallio (EL Töysä).

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin vuoden 2022 piirihallituksen kokoonpano on seuraava:

Järviseudun alue: Matias Keto (EL Lappajärvi) ja Erkki Ammesmäki (EL Vimpeli).

Kuusiokuntien alue: Jorma Turpela (EL Soini) ja Pirkko Kallio (EL Töysä).

Kyrönmaan alue: Hannu Joutsela (EL Laihia) ja Antti Hirvilammi (EL Ylistaro).

Pohjoisen alue: Kirsti Kallio (EL Lapua) ja Tauno Ikola (EL Alahärmä).

Seinäjoen alue: Ulla Pohjola (EL Seinäjoki) ja Tarja Katila (EL Peräseinäjoki).

Suupohjan alue: Raili Kaistamaa (EL Kurikka) ja Manu Latva-Pukkila (EL Kauhajoki).

SYYSKOKOUKSESSA hyväksyttiin kannanotto, jossa penättiin eläkeläisille monipuolisia asumispalveluita. Piiri vaatii kunnilta laitoshoivan ja kotihoidon lisäksi yksilöllisiä, palvelutarpeet huomioonottavia asumismuotoja.

”Uudistettu vanhuspalvelulaki velvoittaa kuntia laatimaan suunnitelman toimenpiteistä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi. Suunnittelussa on painotettava kotona asumista ja kuntoutusta edistäviä toimenpiteitä”, kannanotossa sanotaan. ”Asumisen tarpeisiin vaikuttavat eläkeläisen toimintakyky ja se, asuuko hän yksin, ja onko hänellä läheisten tukea elämässään. Hyviä ratkaisuja ovat myös esteettömyyden edistäminen korjausrakentamisella, hissi- ja esteettömyysavustuksilla.”

Uusien asuntojen suunnittelun tulee perustua tietoon eläkeläisten tarpeista.

”Itsenäisen suoriutumisen ja turvallisen kotona asumisen ohella tarvitaan myös uudenlaisia turvaratkaisuja. On myös huomioitava, että monisukupolvinen asuminen parantaa kaikkien hyvinvointia.”

Samoin liikennejärjestelyt ja pysäköintimahdollisuudet ovat osa asuinympäristöjen suunnittelua, ja asunnoissa on pystyttävä liikkumaan apuvälineiden turvin.

”Kotona selviytymisen edellytyksiä ovat kotihoito ja kotiin annettavat palvelut. Asuntojen välittömässä läheisyydessä on oltava riittävästi pysäköintitilaa.”

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.