Lappajärven Vaatepankin avautuu marraskuussa: ”On ihana laittaa hyvä kiertämään”

Sirpa Korkeasaari ja Piia Kalliokoski toivovat, että ihmiset oppisivat käyttämään Vaatepankkia Lappajärvellä, ja että mukaan saataisiin uusiakin vapaaehtoisia toimintaa pyörittämään.

Julkaistu:

Se on järjestyksessään neljäs Vimpelissä perustetun Moms for Kids ry:n ideasta syntyneistä Vaatepankeista.

Sirpa Korkeasaari ja Piia Kalliokoski ovat olleet mukana Lappajärven Vaatepankin aktiiviporukassa alusta saakka. Idea tuli heille tutuksi, kun Lappajärven MLL oli mukana toteuttamassa Moms for Kidsin Joulusukka-keräystä viime vuonna.

–Tämä on ideana tosi ihana, kehui Kalliokoski Elina Rantalahden alun perin esille tuomaa ajatusta vapaaehtoisvoimin pyöritettävästä Vaatepankista, josta perheet voisivat hakea tarvitsemiaan vaatteita ja tarvikkeita ilman rahaa ja ilman, että tarvetta tarvitsee perustella.

–Täytyy kyllä nostaa Elinalle hattua näin hyvästä ideasta. Hienoa, että tämä toiminta on laajentunut, Korkeasaari jatkoi.

–Tällainen tarvittaisiin jokaiseen kuntaan, Kalliokoski totesi.

–Etenkin, kun ollaan täällä, missä vaatekauppoihin on matkaa ja äkillisiäkin tilanteita ja tarpeita voi tulla, lisäsi Korkeasaari.

VAATEPANKKIA on Lappajärvellä perustettu kuuden naisen voimin, tausta-apuna yhdistyksen naiset Vimpelistä. Kun porukka toimintaa pyörittämään oli koossa, alettiin etsiä tiloja. Ne löytyivätkin suhteellisen helposti kunnantalon kiinteistöstä.

–Olimme tosi iloisia, että sopivat tilat löytyivät. Ei ole itsestään selvää, että sisäilmaltaan hyviä toimitiloja tulee heti vastaan.

Kun sosiaalisessa mediassa ilmoitettiin, että toiminta on käynnistymässä, ja että lahjoituksia otetaan vastaan, niitä on saatu mukavasti. Myös Vimpelin Vaatepankilta haettiin autolastillinen vaatetta.

Haasteitta hanke ei kuitenkaan ole edennyt. –Ei meinattu saada hyllyjä seiniin kiinni! Vanhan poliisiaseman betoniseinät eivät olleet helpoin mahdollinen materiaali porata. Jouduttiin pyytämään miehistä apua, mutta siitäkään huolimatta yhteen huoneeseen ei saatu hyllyjä. Onneksi kunnalta löytyi tarpeettomia hyllyköitä, joihin vaatteita on saatu esille.

Vaaterekit tilaan valmistettiin naisten voimin lahjoituksena saadusta puutavarasta.

–Oli voittajafiilis, kun sai lopulta alkaa ripustella henkareita, Kalliokoski muisteli.

Nykyisissä tiloissa vaatteita on kahdessa huoneessa ja kolmanteen voidaan järjestää vaikkapa lapsille leikkitilaa tai keitellä asiakkaille kahvia. Talossa on myös laajentamisen varaa eli tyhjiä huoneita vuokrattavaksi, jos tarve kasvaa.

Vapaaehtoisia työllistävät paitsi avoimet ovet, myös lahjoitusten käsittely, tavaran järjestely ja tilan siivoaminen.

Mikä motivoi vapaaehtoistyöhön?

–On kiva auttaa muita ihmisiä näinkin pienellä vaivalla ja ihana laittaa hyvä kiertämään. Itse olen saanut lapsille paljon vaatteita kavereilta ja sukulaisilta. Tämä on kierrätystä parhaimmillaan, Korkeasaari pohdiskeli.

–Tykkään hypistellä ja lajitella vaatteita, joten tämä on mieluisaa tekemistä. Muiden ihmisten auttaminen on minulle tärkeää, kertoi Kalliokoski.

–Tämä on myös sosiaalista puuhaa. Olemme melkein kaikki tunteneet toisemme MLL:n tai muiden yhdistysten kautta, mutta täällä oppii tuntemaan toisia paremmin, jatkoi Korkeasaari.

KAKSIKOLLA on harras toive. –Että ihmiset löytäisivät Vaatepankin ja viesti menisi perille, että tämä on aivan kaikille, ei vain joillekin erityisryhmille.

Aluksi Vaatepankki on avoinna aina kuun viimeinen lauantai kello 10–12.

–Jos saamme lisää vapaaehtoisia, voidaan aukioloaikoja lisätä.

–Otamme nyt aluksi ainakin vain lasten vaatteita ja tarvikkeita, ja äitiysvaatteita. Aikuisten vaatteisiin laajennetaan, jos on kävijöitä ja tarvetta.

Korkeasaari pohdiskeli, olisiko vanhusten Vaatepankille tarvetta. Se selvinnee tulevaisuudessa.

Vaatelahjoituksia otetaan vastaan avoimien ovien päivinä. Niitä voi myös jättää Vaatepankin eteiseen, jos ulko-ovi on auki.

–Otamme ilolla vastaan ehjiä, puhtaita ja nykyaikaisia vaatteita sekä harrastusvälineitä. Myös uudet vapaaehtoiset toivotamme ilolla tervetulleiksi mukaan tähän mukavaan toimintaan!

VAATEPANKIN aktiivit Lappajärvellä osallistuvat tänäkin vuonna Joulusukka-keräykseen, jossa kerätään rahankeräysluvalla varoja lahjakorttien ostamiseen. Perhetyö on toivonut ruokalahjakortteja, muille avun tarvitsijoille ne voivat olla myös muita lahjakortteja paikallisiin palveluihin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.