Asunnottomuuteen ja yksinäisyyteen on tarjolla apua, todettiin Asunnottomien yössä

Tuomas Lahdenperä, Kaisa Karvonen ja Mira Kulmala olivat järjestämässä Alajärvellä Asunnottomien yön tapahtumaa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Ohjaamo Alajärvi-Vimpelin, etsivän nuorisotyön ja starttipaja Laiturin tiloissa toteutetussa tapahtumassa oli mukana myös SPR Alajärvi.

–Ei tästä mikään massatapahtuma tullut, mutta ei sitä odotettukaan, totesi ajatuksen isä, nuoriso-ohjaaja ja Ohjaamo-koordinaattori Tuomas Lahdenperä. –Avattiin kuitenkin toinenkin käristepaketti.

Osanottoon saattoi vaikuttaa negatiivisesti tapahtuman viikonpäivä, joka vaihtelee vuosittain, mutta myös tuulinen ja sateinen sää. Kaikille avoimessa tapahtumassa kävi muutamia asunnottomia sekä jonkin verran nuoria.

–Olemme seurailleet suoratoistoa Helsingin päätapahtumasta, tarjonneet kahvia ja hyvää seuraa, totesi Mira Luomala etsivästä nuorisotyöstä. Hän paistoi pihassa makkaraa kollegansa Kaisa Karvosen kanssa.

–Ja Ohjaamon palveluohjausta, täydensi Lahdenperä.

Vaatejaosta oli iloa usealle. –Yksi nuori saapui paikalle, ja hänelle löytyi toppahousut. Nuori tuumasi ettei hänellä ole ollut toppahousuja moneen vuoteen ja oli kovin onnellinen, kun voi mennä nyt tulevana talvena laskettelemaan.

Päätapahtumasta heille jäi päällimmäisenä mieleen asunnottomien suuri määrä Helsingissä. Sen on todettu olevan kytköksissä syrjäytymiseen, joka on ongelma kaikkialla Suomessa: jopa 15,7 prosenttia nuorista elää koulutuksen ja työelämän ulkopuolella. Kaikkiaan asunnottomia on Suomessa noin 4 300. Vaikka asunnottomuus ei näyttäydy Järviseudulla vielä suurena ongelmana, syrjäytyneisyys näkyy nuorisotyön arjessa. –Paljon myös vanhemmat ottavat yhteyttä, kun ovat omasta nuorestaan huolissaan. Erityisesti 18–25-vuotiaille kaivattaisiin matalan kynnyksen ryhmätoimintaa.

Asunnottomuuden uhatessa tai konkretisoiduttua nuorille henkilöille apua löytyy Ohjaamosta ja etsivän nuorisotyön kautta. Ohjeistusta löytyy Nuorisoasuntoliiton materiaaleista, jotka on koettu toimiviksi.

–Useimmiten nuorilla asunnottomuuden taustalla on päihdeongelmia, joiden vuoksi menevät luottotiedot, kertoi Lahdenperä.

–Kaupunki on joustava asuntoasioiden kanssa, mutta yksityisellä puolella asunnon saaminen voi olla haastavaa, Karvonen totesi.

Perusturvan päihdetyössä on käytettävissä yhden työntekijän panos. Hän käy kuukausittain Ohjaamon aamupalatilaisuudessa.

–Päihdetyöntekijään voidaan ottaa yhteyttä yhdessäkin. Nuorelle voi olla pitkä prosessi myöntää päihdeongelma ja hakea apua, Luomala kertoi.

–Me panostamme ennaltaehkäisevään työhön tarjoamalla mielekästä tekemistä, ettei ajauduttaisi päihdeongelmiin, Lahdenperä kiteytti nuorisotoimen ja yhteistyökumppaneiden roolia.

–Tämänkään asian kanssa ei kannata jäädä yksin. Apua on saatavilla. Ohjaamostakaan ei käännytetä pois, vaikka olisi sattunut täyttämään 30 vuotta, Lahdenperä sanoi lopuksi.

Tapahtuman järjestäjät toivovat, että siitä tulisi perinne myös Alajärvellä.

SPR Alajärven edustajilla Tarja Åkermanilla ja Raija Hankaniemellä oli Asunnottomien yössä jaossa EU-ruokaa.

–Sille ei tällä kerralla ollut tarvetta, Åkerman kertoi.

Tapahtuman toteuttaminen oli heidän mielestään hyvä idea. Asunnottomuus ei ole heille tullut vastaan konkreettisena ongelmana Järviseudulla, mutta yksinäisyys näkyy kaiken ikäisten parissa. Sitä torjumaan on Alajärvellä lähdetty järjestämällä entisen matkahuollon tiloissa sijaitsevassa toimitilassa keskiviikkoisin avoimia ovia kello 12–14 ja yhteislaulutilaisuus kello 17.30 alkaen.

– Avoimissa ovissa on mukavaa tekemistä ja ihmisten toivomuksia ohjelmasta kuullaan herkällä korvalla. Sieltä voi myös käydä noutamassa EU-ruokaa. Tällä hetkellä meillä ei kuitenkaan ole kaikkia tuotteita tarjolla, ja odottelemme uutta kuormaa.

–Tapahtumissa on käynyt väkeä melko niukasti, viidestä kymmeneen henkilöön, kertoi Hankaniemi.

–Vaikka ilmoituksessa lukee, että kaikille avoin, ihmiset kysyvät yhä, onko tää mulle, pitääkö olla jäsen. Kyllä, juuri sinulle, ei tarvitse olla jäsen. Ihmiset ovat korona-ajan jälkeen huonoja lähtemään, vaikka kokevatkin yksinäisyyttä. Koronan pelkoakin on.

–Voi tulla vaikka ovelle kurkkaamaan, Åkerman kannustaa. –Elämä on elämistä varten. Pitäisi uskaltaa lähteä!

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.