Diabetesyhdistyksen toiminta Järviseudulla jatkuu kerhomuotoisena

Virpo Kanth kertoi Järviseudun diabeteskerhon väelle maakunnan kuulumisia.
JÄRVISEUDUN diabetesyhdistys purkautui ja sen jäsenistö liittyi Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry:n toiminta-alueeseen. Ensimmäinen kokoontuminen uuden organisaation alla tapahtui torstaina Alajärven Nuorisoseuralla, missä Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry:n puheenjohtaja Virpi Kanth oli illan vieraana kertomassa alueen kuulumisia.

–Maakunnan alueella on purkautunut kolme yhdistystä, Järviseudun lisäksi Ähtärinjärven ja Suupohjan alueen yhdistykset ovat liittyneet entiseen Seinäjoen seudun yhdistykseen, joka on nyt Etelä-Pohjanmaan diabetes ry. Toiminta voi jatkua paikallisella tasolla kerhoina ilman raskasta hallitustoimintaa. Se on tulevaisuutta.

Järviseudun yhdistyksen alueelta siirtyi tähän uuteen yhdistykseen noin 180 jäsentä. Ensimmäiseen kerhoon, jossa kuunneltiin toiveita tulevasta ja suunniteltiin toimintaa, paikalle saapui parikymmentä kerholaista.

–Olen tähän osallistujamäärään tosi tyytyväinen. Olemme tiedottaneet ihmisiä lehtikutsuilla sekä tekstiviesteillä. Aikamoista salapoliisityötäkin on saanut tehdä, että kaikille jäsenille on löytynyt voimassa oleva puhelinnumero, Kanth nauroi.

–Valtakunnallisesti on havaittu, että vertaistuelle on tarvetta. Tämä sukupolvi ei ole niitä, jotka ”roikkuvat netissä”, vaan halutaan nähdä kasvotusten ja jutella.

Netin käyttäjille tarjotaan vertaistukea muun muassa chat-palvelulla.

DIABETES on maakunnassa varsin yleinen sairaus. Lääkekorvausta siihen saa Etelä-Pohjanmaan alueella 21 000 henkilöä, joista ykköstyypin diabetes on noin 5 000 ja kakkostyypin noin 16 000 henkilöllä, kertoi Kanth. Heistä noin 2 400 henkeä kuuluu yhdistykseen.

–Järviseudulla kokoonnutaan pääsääntöisesti Alajärvellä, koska täällä on suurin järjestäytymisaste. Alajärvellä sairausvakuutuskorvausta lääkkeistä saa 844 diabeetikkoa, ja tästä henkilömäärästä on jäseninä yhdistyksessä noin 100.

Hän toivoi, että diabeetikot liittyisivät yhdistykseen, sillä mitä useampia on mukana, sitä paremmin heidän äänensä saadaan kuuluville. Samalla voitaisiin lakaista pois häpeää, jota diabetekseen usein liittyy. Moni salaa sen jopa työkavereiltaan.

Tyypin 2 diabeteksen sairastumisen riskiä lisäävät sukurasite, ylipaino, epäterveellinen syöminen, vähäinen liikkuminen, pitkäkestoinen stressi, unihäiriöt ja masennus. Tyypin 2 diabeteksessa haima tuottaa insuliinia, mutta sen teho on heikentynyt, mitä kutsutaan insuliiniresistenssiksi.

Tyypin 1 diabeteksen aiheuttaa sisäsyntyinentulehdus (autoimmuunitulehdus) haimassa. Tulehdus tuhoaa haiman Langerhansin saarekkeiden insuliinia tuottavat beetasolut, ja tästä aiheutuu asteittainen insuliinin puute. Insuliinin puutos nostaa verensokerin hyvin korkeaksi. Hoitona on aina insuliini pistoksina tai insuliinipumpulla.

Kanth vie diabeetikkojen ääntä maakuntaan, kun hyvinvointialuetta rakennetaan. Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry:n hallitus tekee paljon sellaista työtä, joka ei näy heti, mutta jos se työ jätetään tekemättä, seuraukset näkyvät diabeetikoiden arjessa, kuvailee Kanth.

JATKOSSA kerho kokoontuu Nuorisoseuralla kerran kuussa. Mukaan voi tulla, vaikkei olisi yhdistyksen jäsen; tilaisuudet ovat avoimia.

Yhdistys järjestää Seinäjoelle pikkujoulun ja ensi vuodelle alustavassa suunnitelmassa on virkistysviikonloppu Etelä-Pohjanmaan alueella. Ajatus risteilystäkin heitettiin ilmoille.

–Tapahtumissa rentoudutaan ja pidetään hauskaa, mutta ikävistäkin asioista pitää puhua, hän totesi viitaten jokaisen diabeetikon ei-toivottuun elinkumppaniin, sairauteen ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin.

Paikalla olijat toivoivat ohjelmaan jalkahoitajan, ravintoterapeutin, psykologin ja diabeteshoitajan käyntejä.

Kanth on itse ollut mukana diabetesyhdistyksessä siitä saakka, kun sairastui diabetekseen noin 30 vuotta sitten.

–Olen tavannut vuosien aikana mukavia ihmisiä ja oppinut paljon uutta. Parasta on, kun tuntuu, että voinut vaikuttaa ihmisten arkeen ja elämiseen diabeteksen kanssa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.