Veikot Suomen paras yleisurheiluseura luokassaan — Maiju Pyy vahvistamaan kokenutta valmennustiimiä

Lappajärven Veikkojen menestysnälkäistä nuorta voimaa. Kuva: Keijo Väkeväinen

Julkaistu:

Aihe:

SUOMESSA yleisurheiluseuroilla on Kalevan malja -pistekilpailu vuosittain. Siinä mitataan seurojen tasoa urheilijoiden suomenmestaruuskilpailuissa keräämien sijapisteiden perusteella. Kilpailu seurojen välillä on erittäin kovaa.

Tänä vuonna Kalevan maljan ratkaisu jäi viimeiseen mahdolliseen hetkeen eli viestinjuoksun SM-kilpailuiden toiselle kilpailupäivälle syyskuussa. Lopulta Tampereen Pyrintö voitti Kalevan maljan ensi kerran 71 vuoteen.

Lappajärven Veikot keräsi 40 pistettä ja oli pienten kuntien seuroista paras. Edellä pisteissä oli ainoastaan kaupungeista tulevia seuroja sekä 21 000 asukkaan Sipoon mahtiseura IF Sibbo Vargarna. Myös Alajärven Ankkurit pärjäsi mainiosti, jääden Veikoista ainoastaan kaksi pistettä.

ENSI kesänä yleisurheilun suomenmestaruuskilpailut, Kalevan kisat, pidetään Joensuussa 4.–7.8.2022. Heinäkuussa käydään Yhdysvalloissa Eugenen MM-kisat ja monen suomalaisurheilijan päätavoitteena olevat Münchenin EM-kisat 15.–21. elokuuta.

Kymmenottelussa 21-vuotias Tarmo Savola saavutti elokuussa SM-hopeaa ennätyksellään 7 595. Edellisvuoden kisoissa hän otteli 7 029 pistettä eli kehityksen jatkuessa tasaisen vauhdin taulukolla ensi vuonna syntyisi 8 161 pistettä. 26-vuotiaan isoveljen Elmo Savolan vuonna 2017 tekemä ennätys on 7 956 pistettä.

Saadaanko Veikoista edustajaa Münchenin EM-kisoihin, kun kymmenottelun tulosraja on 8 100 pistettä?

–Kyllä Savolan Elmolla ja Tarmolla on molemmilla siihen mahdollisuudet, mutta se edellyttää ehjää harjoituskautta, konkarivalmentaja Raine Savola sanoo.

Savolan mukaan Tarmolla on jo nyt ”julma ensimmäinen päivä” yli 4 100:n pistemäärällä, ja toisen päivän heittotulosten parantuessa jälki on vielä julmempaa. Toinen kokenut valmentaja Matti Takala pitää tulosrajaa kovana.

–Ainakin rankingin kautta Savolan veljeksillä on kisoihin pääsyyn täydet mahdollisuudet, Takala uumoilee. Hän ennakoi, että Joensuun Kalevan kisoissa 7 700–7 800 pistettä voi riittää voittoon. 

–Sellainen tilastonikkarille sopiva harvinaisuus saatetaan hyvin nähdä, että veljekset ottavat kaksoisvoiton, Takala ennustaa. Hän hekumoi Tarmon suoritusta nuorten SM-kisojen 400 metrin aidoissa Turussa ja uskoo, jotta lajiin panostamalla 50 sekuntia alittuisi.  

Kun edellisen kerran Münchenissä järjestettiin EM-kisat 2002, niin Veikkojen Jukka Väkeväinen oli ottelun 14:s tuloksella 7 605. Ottelun viimeisessä lajissa elokuun kahdeksantena päivänä tapahtui lappajärveläistä arvokisahistoriaa.

–Väkeväinen saapui 1 500 metrillä maaliin ensimmäisenä ajalla 4.31, muistelee Münchenin olympiastadionilla paikalla ollut Takala.

ALUEELLISEEN nuorten maajoukkueleiritykseen Veikoista on valittu Jaakko Tenhunen (moukari), Juho-Joel Mäenpää (kiekko) ja Janna-Juulia Mäenpää (seiväs). Lisäksi Tarmo Savola on valittu nuorten maajoukkueryhmään.

Yleisurheilujaoston sihteeri Hanna-Leena Mäenpään mukaan myös Jutta ja Petra Väkeväinen sekä Terhi Kangastie ovat kilpailleet SM-tasolla. Keijo Väkeväisen kokoama lista lavelaisten saavutuksista kesän kilpailuissa on komeaa luettavaa. Nuoremmista junioreista hienoja tuloksia tekivät muun muassa Emma Latvala, Antti Tenhunen sekä Alisa, Liina ja Lotta Viinamäki.

Oma menestystarinansa ovat Veikkojen aikuisurheilijat kolmekymppisestä heittäjästä Piritta Kärnä-Jantusesta yhdeksänkymppiseen kolminkertaiseen Suomen mestariin Martti Mäkelään. Aikuisten treenivuoroista vastaava Arvi Kangastie kannustaa jokaista omasta kunnostaan kiinnostunutta rohkeasti mukaan torstaisin.

–Sairaalan alakerrasta monipuoliseen harjoitteluun löytyy kolme soutulaitetta, kahvakuulia, puntteja, hyppypaikat sekä juoksurata, siellä voi tehdä vaikkapa kuntokävelyä, Kangastie mainostaa.    

JAOSTON puheenjohtaja Tarja Keto-Tenhunen kertoo, että jaoston järjestämät kesän nappulakisat onnistuivat hyvin. Hän pitää tärkeänä pandemian aikana passivoituneiden lasten saamista liikkeelle.

–Kesällä pystyimme palkkaamaan alueellisen PLU:n tuella jopa kaksi vetäjää yleisurheilukerhoon, Keto-Tenhunen sanoo.

Nuorten valmennustiimiin ovat vuosia kuuluneet Avo Juss, Raine Savola, Matti Takala ja Keijo Väkeväinen. Nyt se on saanut uudeksi vahvistuksekseen salibandytaustaisen opettajan Maiju Pyyn.

–Maiju Pyyllä on omaa urheilutaustaa ja hänestä olemme saaneet toimintaamme uuden energisen vetäjän, jollaista olemme kaivanneet, Keto-Tenhunen iloitsee.

Jaoston varapuheenjohtaja Matti Takala sanoo, että kotitalouksiin joulukuun alkupuolella jaettava seinäkalenteri on tärkeä rahankeräystapa. Hän kiittää kalenterista mainostilaa ostavia sponsoreita ja kalenterilaskun maksavia lappajärveläisiä.

–Maksamalla kalenterin tuet voimakkaasti nousussa olevaa Veikkojen nuorisoyleisurheilua, Takala muistuttaa. 

Jokainen lapsi tai nuori on tervetullut aloittamaan yleisurheiluharrastuksen tulemalla mukaan Veikkojen treeneihin Lappajärven sairaalan alakertaan. Yli 12-vuotiaiden treenit pidetään tiistaisin iltakuudelta alkaen. Uusi Maiju Pyyn vetämä yleisurheilukerho 7–11-vuotiaille alkaa syysloman jälkeen torstaina samaan aikaan. Tilaa on ja treenikavereita löytyy.

Tapani Tyynelä

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.