Etelä-Pohjanmaa saavutti päiväkohtaisen koronatartuntaennätyksensä, 29 positiivista testitulosta vuorokaudessa

Koronatilanne Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on heikentynyt hyvin nopeasti.

– Tilannekuva on muuttunut merkittävästi viimeisen viikon aikana. Keskiviikkona 13.10. todettiin jopa 29 uutta tartuntaa. Valitettavasti tämä on uusi päiväkohtainen ennätys, infektioylilääkäri Elina Kärnä pahoittelee.

Maakunnan 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on kivunnut ollen nyt 110,4/100 000. Erikoissairaanhoidossa on 5 koronapotilasta ja terveyskeskuksen vuodeosastolla niin ikään 5 potilasta.

– Maanlaajuisesti on nähtävissä, että sairaalakuormitus kasvaa. Ei ole mitään syytä olettaa, että Etelä-Pohjanmaa olisi poikkeus – päinvastoin. Väestössämme on paljon rokottamattomia. On varauduttava siihen, että kun tartuntamäärät kasvavat, meilläkin aiempaa useampi tarvitsee myös sairaalahoitoa.

Erityisen huolissaan Kärnä on sellaisista rokottamattomista, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia riskitekijöitä, kuten diabetes, uniapnea tai merkittävää ylipainoa.

Rokottamattomien keskuudessa ilmaantuvuus on moninkertainen ja sairaalahoidon riski 19-kertainen täysin rokotettuihin verrattuna.

– Elämme nyt tietyllä tapaa veitsenterällä. Tuleva viikonloppu ja ensi viikko näyttävät, mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Mikäli koronapotilaiden määrä keskussairaalassa nousee jyrkästi, sairaanhoitopiirin on harkittava kiireettömän toiminnan supistamista. Käytännössä se tarkoittaisi jo varattujen aikojen siirtämistä monilta potilasryhmiltä, kuten poliklinikoilla käyviltä, tai leikkausaikojen siirtämistä.

Kärnä ei poissulje mahdollisuutta, että Etelä-Pohjanmaa palaisi epidemian leviämisvaiheeseen. Asiasta päättää alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki, jonka seuraava kokous järjestetään kriittisestä tilanteesta johtuen maanantaina 18.10.

Leviämisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaisi myös valtioneuvoston määräämiä rajoituksia muun muassa ravintoloiden aukioloaikoihin.

– Valitettava fakta on, että rokottamattomat pitävät tätä epidemiaa nyt yllä. Rokotukset ovat ainoa tie ulos. Rokotteita on alueemme kunnissa hyvin tarjolla, joten nyt jos koskaan olisi tärkeä hetki suojata paitsi itseään myös muita maakunnan asukkaita, Kärnä painottaa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.