Ostaako sijoitusrahasto metsätiloja Järviseudulta? Salkunhoitaja Tapio Tilli vastaa

Sijoitusrahasto OP-Metsänomistajan salkunhoitaja sanoo muun muassa kohteen metsänhoidollisen tilan vaikuttavan ostokiinnostukseen.
Sijoitusrahasto OP-Metsänomistajan salkunhoitaja sanoo muun muassa kohteen metsänhoidollisen tilan vaikuttavan ostokiinnostukseen.

METSÄTILOJEN myynti metsärahastoille, säätiöille ja yhtiöille on kiihtynyt. Metsään sijoittavat rahastot ovat ostaneet metsämaita erityisesti Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomessa. Metsätilaa myyvälle kilpailu on hyväksi, hankalaa se taas voi olla laajennusintoiselle yksityiselle metsänomistajalle hintojen noustessa. Järviseudulla, kuten muuallakin Etelä-Pohjanmaalla, on paljon pieniä tiloja ja kapeita metsäpalstoja.

Metsänhoitaja Tapio Tilli, toimit erikoissijoitusrahasto OP-Metsänomistajan salkunhoitajana. Voiko rahastonne ostaa metsätiloja Järviseudulta?

–Rahasto ostaa tiloja koko Suomen alueelta myös Järviseudulta. Metsänomistajat ovat paljon suoraan yhteydessä ja tarjoavat tiloja rahastolle. Vinkkejä myyntikohteista tulee myös Osuuspankkien kautta rahastolle. 

Millaisia tiloja rahasto on kiinnostunut ostamaan?

–Rahasto ostaa kaiken kokoisia tiloja. Aivan pieniä, alle 15 hehtaarin tiloja ostamme vain, jos rahastolla on aikaisempaa omistusta ostettavan kohteen lähistöllä. Kohteen kehitysluokkarakenteella ei ole väliä, rahasto voi ostaa myös taimikkovaltaisia ja vähäpuustoisia kohteita. Tiestö ja kohteen metsänhoidollinen tila vaikuttavat kiinnostukseen. Paljon metsänhoitorästejä sisältäviä tiloja pyrimme mahdollisuuksien mukaan välttämään. 

MIHIN perustuvat rahastoon sijoittavien tuotto-odotukset?

–Rahaston tuotto-odotus on 3,5 prosenttia sijoittajalle kulujen jälkeen. Tähän mennessä (rahasto on ollut toiminnassa vuodesta 2015 alkaen) rahasto on saavuttanut joka vuosi tuottotavoitteensa. Viime vuoden tuotto oli 4,5 prosenttia, Tapio Tilli kertoo.

–Rahasto jakaa realisoitunutta nettotulosta vuosittain tuotto-osuutena sijoittajille. Käytännössä jaettava tuotto-osuus muodostuu puun myyntituloista. Tuotto-osuuden kautta sijoittaja on saanut noin kahden prosentin vuosituoton. Loppuosa tuotosta muodostuu rahasto-osuuden arvonnousun kautta. Arvonnousun taustalla on metsätilojen hintojen ja erityisesti rahaston omistamien Tornator-osakkeiden arvonnousu. 

Olit toissa vuonna Alajärvellä puhumassa Osuuspankin metsäillassa. Onko aikeita tulla joskus uudelleen Järviseudulle, vaikkapa kylpylä Kivitippuun Lappajärvelle, kertomaan sijoittajille tai metsänsä myyntihaluisille OP-Metsänomistajasta?

–Muistan Alajärven metsäillan, hyvä tilaisuus! Tällä hetkellä ei ole suunnitelmia metsäilloista sillä suunnalla, Tapio Tilli sanoo.

Tapani Tyynelä

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.