Kampanjalla huomio hampaisiin: “Aika moni harjaa vain kerran päivässä”

Alajärven hammashoitolan väki jalkautui syysmarkkinoille perjantaina Suun terveyttä kaikille -kampanjan tiimoilta. Pihla Neulaniemi, Maisa Ranta, Aleksandra Kantola, Pirjo Peltola (takana vas.) ja Anne Hänninen.
ON edelleen aika iso ongelma, ettei hampaita harjata kahta kertaa päivässä, totesivat Pirjo Peltola ja Anne Hänninen, jotka osallistuivat perjantaina Järvi-Pohjanmaan hammashoidon Suun terveyttä kaikille -kampanjan merkeissä markkinatempaukseen Alajärvellä.

He jakoivat pupuksi ja porkkanaksi pukeutuneina hampaidenhoitotuotteita, tarkoituksenaan kiinnittää huomiota hampaiden asianmukaiseen hoitoon.

–Aika moni harjaa vain kerran päivässä, Hänninen kertoi.

–Tätä pitäisi harjoitella ihan pienestä pitäen, että siitä tulisi tapa, alkaen siitä, kun vauva saa ensimmäiset hampaat, Peltola totesi. –Nuorten ikäluokassa suuri ongelma ovat energiajuomat, jotka tekevät hampaille tuhoja.

Järvi-Pohjanmaan hammashoito järjestää syys-marraskuun aikana pääasiassa sosiaalisessa mediassa kampanjan, jolla halutaan muistuttaa suun terveyden itsehoidosta.

–Ennaltaehkäisevä työ on noussut esille Tulevaisuuden sote -hankkeessa, ja sen tiimoilta alueellinen ennaltaehkäisevä ydintyöryhmä haluaa nostaa esiin yhteistyön eri alojen kanssa sekä suun terveyteen liittyvän materiaalin saatavuuden ja löydettävyyden, kertoi suun terveydenhuollon palveluvastaava Taina Paananen.

–Noin kahden viikon sykleissä keskitymme viestittämään eri kohderyhmille tietoa, mutta harjausteema kulkee jatkuvasti mukana. Ensimmäiset kaksi viikkoa pyrimme viestittämään koululaisille ja koululaisten vanhemmille, seuraavaksi työikäisille aikuisille, kolmantena ikäihmisille ja heidän hoidostaan vastaavalle henkilökunnalle ja neljäntenä alle kouluikäisille ja heidän vanhemmilleen. Viimeinen viikko on yleistä asiaa ihan koko alueen väestölle, totesi suuhygienisti Henna Muukkonen.

–Hampaiden harjaus kahdesti päivässä on ensisijainen asia, joka tulisi hampaiden hoidossa tapahtua. Alakoululaiset tarvitsevat vielä useimmiten apua harjauksessa ja ainakin valvontaa vielä noin 10-vuotiaaksi asti. Sen jälkeenkin on hyvä vielä pitää silmällä, että lapsi harjaa ja huolellisesti. Toinen tärkeä asia on syödä hyvin, terveellisesti ja säännöllistä ateriarytmiä noudattaen, ettei napostelua esiintyisi.

Makeaa on helposti saatavilla, ja terveelliseksi markkinoiduissakin tuotteissa saattaa olla hyvin paljon sokereita, joten tuoteselosteet on hyvä tutkia jo kaupassa.

–Esimerkiksi välipalapatukat, jopa pikkulapsille suunnatut, sisältävät paljon sokeria, joten terveellisempi ja täyttävämpi vaihtoehto on hedelmä tai voileipä, Henna Muukkonen sanoi.

Energiajuomien käytön lisääntyminen on hammashoidon henkilökunnan mukaan erittäin huolestuttavaa.

–Sen lisäksi, että se tekee lapsesta helposti yliaktiivisen, se liuottaa hammaskiillettä todella herkästi. Menetetty hammaskiille ei enää tule takaisin, joten hampaasta tulee hauraampi ja kiilteestä pehmoisempi. Makuvedet ovat puolestaan aikuisten keskuudessa suosittuja, jopa terveelliseksi markkinoituja. Niissä oleva hedelmä- tai sitruunahappo syövyttävät kuitenkin hammaskiillettä ja lisäävät reikiintymisriskiä.

Ikäihmisiä hoitavalle henkilökunnalle tullaan järjestämään suunhoidon koulutusta.

–Kannustamme heitä sekä ikäihmisiä hoitavia läheisiä rohkeasti harjaamaan ja puhdistamaan apua tarvitsevien hampaat ja mahdolliset proteesit. Ikääntyneenä oma käden motoriikka saattaa heikentyä, eikä itse huomaa, ettei omahoito onnistu niin hyvin kuin nuorempana. Siksi on todella tärkeä tarjota apua.

Hammashoito haastaa eri toimijoita mukaan kampanjaan. –Esimerkiksi kauppiaat voisivat kieltää energiajuomien myynnin alle 15-vuotiaille. Joiltakin toimijoilta olemme saaneet arvontapalkintoja, joita arvomme viikoittain järjestettävissä kilpailuissa facebookissa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.