Sikuritehdas käynnisti Pietarsaaren teollistumisen

Julkaistu:

Aihe:

PIETARSAAREN rooli teollisuuskaupunkina on ollut keskeinen erityisesti 1900-luvulla. Yksi merkittävimmistä yritystarinoista Pietarsaaressa on ollut Schaumanin syntyminen. Tuota tapausta voi pitää Pietarsaaren teollistumisen alkuna.

Schauman työllisti paikallisten lisäksi useita Pietarsaareen muuttaneita järviseutulaisia. Pietarsaaren Järviseutulaisten alajärveläistaustainen puheenjohtaja Raili Kytölä aloitti työskentelemään Schaumanilla vuonna 1962. Kytölän työtehtävä oli toimia laboranttina.

–Työskentelin Schaumanilla noin neljäkymmentä vuotta. Ensin olin käytöntarkkailijana ja siitä jatkoin kehitysosastolla laboratoriossa, Kytölä kommentoi

–Pidin työstä ja erityisesti siitä, että työ muuttui aina ajan mukana, Kytölä jatkaa.

SCHAUMANIN historia käynnistyi vuonna 1883 pietarsaarelaisen insinöörin nimeltä Berndt Wilhelm Schauman perustaessa sikuritehtaan Thodenin talon ulkorakennukseen pieneen leivintupaan Pietarsaaren keskustaan Puutarhakadulle. Sikuri on kasvi, jonka juuresta voi valmistaa hyvin kahvin tapaista juomaa. Parhaiten se tunnetaan Suomen sota-ajalta käytöstään kahvin korvikkeena.

Schauman ryhtyi pian toimintansa laajentamiseen rakennuttamalla tehtaan Pietarsaareen. Tästä kasvoi muutamassa vuodessa Suomen suurin sikurinvalmistaja. Schaumanin menestys perustui tyylikkäisiin pakkauksiin ja taitavaan markkinointiin.

Vuonna 1889 Schaumanin tehdas siirtyi Ristikarille. Tulipalo tuhosi tehtaan, mutta palon jälkeen uuden tehtaan rakentaminen alkoi lähes välittömästi. Tehdas oli suurimmillaan vuonna 1903, jolloin sen 60 työntekijää valmistivat 1400 tonnia sikuria.

VUOSISADAN vaihteessa Schauman laajensi toimintaansa perustamalla sahan ja pari vuotta myöhemmin sokeritehtaan. Wilhelm Schauman menehtyi vuonna 1911, jonka jälkeen hänen perustamiensa yritysten toimintaa jatkettiin nimellä Oy Wilhelm Schauman Ab.

Schaumanin omistamiin yrityksiin kuului sahoja, Jyväskylän vaneritehdas sekä sokeri- ja sikuritehtaat Pietarsaaressa. Sokerinvalmistuksesta luovuttiin 1919 ja viimeinen sikurierä myytiin varastosta syyskuussa 1964.

Schaumanin vanerinvalmistus oli kuitenkin alusta lähtien hyvin kannattavaa. Se kannustikin Schaumanin rakentamaan sulfiittiselluloosatehtaan Pietarsaareen Alholmaan. Eipä mennyt aikaakaan, kun samaan yhteyteen rakentuivat paperitehdas ja paperisäkkejä valmistanut Wisapakin tehdas.

1970-LUVUN alussa Schauman oli jo Suomen merkittävin markkinasellun valmistaja ja Pietarsaaren paperisäkkitehdas Suomen suurin. Kytölä toteaa Schaumanin merkityksen olleen Pietarsaaren seudulle tärkeä varsinkin alkuaikoina, kun Järviseudulta tuli ja muutti porukkaa Pietarsaareen.

–Suomen kieli tuli Pietarsaareen Schaumanille ja Strengbergille työskentelemään saapuvien mukana. Työskentelemässä oli paljon tuttuja esimerkiksi Alajärveltä sekä Lappajärveltä, Kytölä kommentoi.

Näiden tapahtumaketjujen kautta Pietarsaari on vahva metsäteollisuuspitäjä myös tänäkin päivänä. Schaumanin tarina jatkuu yrityksen fuusioiduttua vuonna 1988 Kymmene Osakeyhtiöön. Nykyään Schaumanin toimintaa vastaa UPM-Kymmene Wood Oy, joka jatkaa seudun pitkiä perinteitä metsäteollisuuden saralla.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.