Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen: Äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan

Antti Kurvisen mielestä äänestysikärajan laskeminen olisi paitsi keino parantaa äänestysaktiivisuutta, myös katkaista nuorten syrjäytyminen ja eriarvoisuuden syveneminen. Kuva: Henri Ruuska

NUORISOASIOISTA vastaava kauhavalaisministeri Antti Kurvinen (kesk.) nosti esille Suomen Nuorisojärjestöjen Liitto ry:n SuomiAreenan yhteydessä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa äänestysikärajan laskemisen 16 vuoteen.

–Kun katsoo kesäkuussa käytyjen kuntavaalien äänestysaktiivisuutta, niin ei voi päätyä muuhun lopputulokseen, kuin että jotain on tehtävä. Äänestysikäraja pitää laskea kaikissa vaaleissa 16 ikävuoteen. Vuonna 2022 järjestettäviin maakuntavaaleihin äänestysikärajan laskeminen ei ehdi, mutta seuraavassa hallitusohjelmassa asiasta pitää olla selkeät kirjaukset. Nuorten yhteiskunnallisten asioiden kiinnostamisen lisäämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Toimiva demokratia tarvitsee sekä ehdokkaita, että äänestäjiä. Vaikka vaalikelpoisuuden ikäraja pidetäänkin nykyisellään, auttaa äänestysikärajan lasku pitkällä juoksulla myös uusien ehdokkaiden mukaan saamiseen.

Äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen ei ole ainoastaan keino äänestysaktiivisuuden parantamiseksi, vaan kyseessä on myös nuorten syrjäytymisestä ja eriarvoisuuden syvenemisen katkaisemisesta, Kurvinen korostaa.

–Nuorten mielenterveysongelmat, syrjäytyminen ja eriarvoisuuden syventyminen eivät ole ainakaan vähentyneet korona-aikana. Hyvien sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi tarvitsemme ennaltaehkäiseviä toimia. Äänestysikärajan laskeminen on yksi keino osallistaa nuoria ja löytää myös tätä kautta ratkaisun avaimia syrjäytymistä ja eriarvoisuuden syventymistä vastaan.

Eduskunnassa vastikään hyväksytyssä sote-uudistuksessa on paljon nuorten asemaa parantavia elementtejä. Siellä muun muassa määritellään nuorisovaltuustojen tai vastaavan toimielimen perustaminen hyvinvointialueiden vastuulle. Nuorten kuulemista ja osallistamista viedään siis eteenpäin jo tällä hetkellä. Nyt on kuitenkin otettava seuraava askel eteenpäin.

–Emme voi pysähtyä tähän ja hykerrellä tyytyväisyyttä. Nuorten eteen tehtävä työ on oltava jatkuvaa ja määrätietoista. Osallistava ja ennaltaehkäisevä työ nuorten eteen vähentää tulevaa painetta yhteiskunnallisiin ongelmiin. Tästä syystä meidän on oltava eteenpäin katsovia ja otettava tämä äänestysikärajan laskeminen työpöydälle.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.