Pienoismallit viehättävät vuosikymmenestä toiseen

Pienoismallikerholaisten käsissä on syntynyt hienoja lentokoneita, panssarivaunuja, autoja ja laiva. Kuvassa vasemmalta Jone Salmi, Julius ja Elli Vainio, Alvar Hernesniemi, Jasper Takala sekä Kari ja Johannes Rantala. Kuva: Katariina Matilainen

Julkaistu:

Kategoria:

,

Ajatus kerhon perustamisesta kypsyi usean vuoden ajan. Viime syksynä Turpela teki tiedusteluja siitä, olisiko vimpeliläisillä lapsilla ja heidän vanhemmillaan innokkuutta lähteä mukaan tällaiseen toimintaan. Yhteydenottoja tuli, mutta alueen huonontuneen koronatilanteen ja kokoontumisrajoitusten vuoksi kerho päästiin aloittamaan vasta joulun jälkeen.

–Ajatuksena oli, että seurakunta haluaa tarjota yhteistä tekemistä lapsille ja vanhemmille. Kerhossa on käynyt lähinnä isiä ja poikia, mutta mukaan on uskaltautunut yksi äitikin, kertoo Turpela.

Sanna Ahosen mielestä kerho on tarjonnut erinomaisen tavan viettää aikaa Juhani-pojan kanssa. 9-vuotias Juhani sai joululahjaksi pienoismallipaketin, joka ei kuitenkaan sisältänyt liimaa eikä kaikkia muitakaan tarvittavia välineitä. Kun Ahonen sitten kuuli pienoismallikerhosta ja siitä, että seurakunta tarjoaa kerholaisten käyttöön maalit, pensselit ja liimat, hän innostui poikansa kanssa mukaan.

–Mukavaa, että lahja ei jäänyt kaappiin pyörimään. Valmista tuli, vaikka pienoismallimme oli hieman haastava sekä äidille että pojalle, nauraa Ahonen.

Pienoismallien rakentelu on harrastus, joka vaatii pitkäjänteisyyttä ja tarkkuutta. Siksi se onkin erityisen hyvää vapaa-ajanvietettä.

–Monille nykypäivän lapsille keskittyminen työhön, josta ei tule heti valmista, on hankalaa. Pienoismallien rakentelu on erinomaista keskittymisharjoittelua, Turpela toteaa.

Kerhossa on ollut mukana sekä aloittelijoita että kokeneempia rakentelijoita. Jokainen kerholainen on hankkinut haluamansa pienoismallin itse tai osallistunut yhteistilaukseen. Pienoismallien saatavuus on nykyisin melkein kokonaan nettikauppojen varassa. Ahkerasta nettiselailustakin on hyötyä.

–Löysimme tämän hienon Finnjet – laivan pienoismallin netin huutokauppasivustolta, kertovat Kari ja Johannes Rantala.

Monille kerhossa käyville isille pienoismallien rakentelu on tuttua puuhaa omilta lapsuus- ja nuoruusvuosilta. Poikansa Alvarin kanssa kerhossa käyvä Janne Hernesniemi kertoo, että innostui harrastuksesta, kun sai lapsena lentokoneen pienoismallin. Koska rakentelu vei aikaa, valmiille työlle piti löytää arvoisensa paikka. Lentokone päätyi ripustettuna oman huoneen kattoon. Hernesniemi on ollut innokas kerholainen:

–Täällä on ollut niin hauskaa, että olen ollut paikalla joka kerta. Jopa silloin kun Alvar ei ole päässyt mukaan, Hernesniemi sanoo.

Katariina Matilainen

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.