Stoppi energiaturpeen alasajolle

JÄRVISEUDULLA on saatu nauttia viime aikoina loistavista keleistä. Erään urheilukaupan edustajan mukaan talviurheiluvälineillä on nyt niin kova kysyntä, että varastot ovat tyhjenemässä nopeasti. Sääennusteiden mukaan kunnon talvi tulee jatkumaan lähiviikkoina.

Koko maahan ulottunut pakkasjakso on samalla osoittanut jälleen kerran Suomen polttoainejärjestelmän haavoittuvuuden. Tammikuun tähän asti kylmimpänä päivänä Suomen oma sähköntuotanto ei riittänyt, ja käytetystä sähköstä yli kolmannes jouduttiin tuomaan Ruotsista ja Venäjältä. Lämmitykseen tarvittavien kiinteiden polttoaineiden kysyntä on myös laittanut toimitukset äärirajoille.

Parjattua energiaturvetta on taas tarvittu, ja toimitukset ovat pyörineet täydellä volyymilla. Toimitusmäärät ovat jopa kaksinkertaistuneet joulukuusta. Kylmän kauden pitkittyessä kasvavaan kysyntään ei toimialalla täysin pystytä vastaamaan. Turvetta on kyllä varastossa, mutta kuljetusjärjestelmää ei saada sopeutumaan nopeisiin kysyntäpiikkeihin.

Monilla lämpölaitoksilla joudutaan turvautumaan korvaaviin tuontipolttoaineisiin. Hakkeen tuonnissa ulkomailta ei ole mitään järkeä, mutta monet energiayhtiöt ovat pakkoraossa. Onneksi energiaturvetta on vielä nyt varastoissa, kun on ollut urakoitsijoita. Parin vuoden kuluttua tilanne voi olla valitettavasti toinen, kiitos hallituksen päätösten. Toimialan huolto- ja toimitusvarmuushuolet on otettava vakavasti.

Turvetoimialalla pitkään työskennelleenä en voi kuin hämmästellä suomalaisen energiapolitiikan poukkoilua. Energiaturpeen verotusta on esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana muokattu laskujeni mukaan peräti viisi kertaa.

Teen sääennusteen, joka pitää paikkansa varmasti. Myös tulevina vuosina tulee Suomeen talvisin pakkaskausia.

Mullistavia uusia tekniikoita ei ole kuitenkaan luvassa lämpöenergian tuottamiseen riittäviä määriä vielä pitkään aikaan. Tarvitaan siis poltettavaa. Turve ja puu ovat siihen erinomainen, työllistävä ratkaisu. Nyt on syytä pysäyttää energiaturpeen hallitsematon alasajo ennen kuin on liian myöhäistä.

Janne Sankelo

kansanedustaja (kok)

Kauhava

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Sirkka Kallio voitti mestaripyöräilijäkampanjaan osallistuneiden kesken arvotun pyörän. Kuva: Vimpelin vapaa-aikatoimi.

Vimpelissä 40 mestaripyöräilijää

Mestaripyöräilijätittelin saamiseen edellytettiin perinteiseen tapaan vähintään 1 000 pyöräilykilometrin yhteissaavutusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Sirkka Kallio voitti mestaripyöräilijäkampanjaan osallistuneiden kesken arvotun pyörän. Kuva: Vimpelin vapaa-aikatoimi.

Vimpelissä 40 mestaripyöräilijää

Mestaripyöräilijätittelin saamiseen edellytettiin perinteiseen tapaan vähintään 1 000 pyöräilykilometrin yhteissaavutusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.