“Erittäin poikkeuksellinen pienen kunnan kansan kapitalismihanke”– 25 vuotta toiminut Kestopalkki juhli ja palkitsi pitkäaikaisia työntekijöitään 

Juhani Viitala (vas.), Pasi Porkholm Olavi Kuoppamaa, Arto Ahola ja Ari Siltanen Kestopalkin 25-vuotisjuhlassa. Kuva: Kestopalkki.
Juhani Viitala (vas.), Pasi Porkholm, Olavi Kuoppamaa, Arto Ahola ja Ari Siltanen Kestopalkin 25-vuotisjuhlassa. Kuva: Kestopalkki.

25 vuotta toimineen Kestopalkki LPJ:n hallituksen puheenjohtaja, revisioneuvos Juhani Viitala totesi yrityksen juhlassa, että työntekijöiden joukossa on kolme henkilöä, jotka ovat olleet mukana lähes alusta asti: Pasi Porkholm, Arto Ahola ja Olavi Kuoppamaa sekä Ari Siltanen 20 vuotta.  

–Keskuskauppakamari on myöntänyt heille hopeiset ansiomerkit. 

Viitala muisteli tilaisuudessa neljännesvuosisadan mittaista taivalta. Yrittäjäopiston ruokaravintolassa vuonna 1997 oli kestopuheenaiheena liimapalkkitehtaan perustaminen. Idean kehittäjiä olivat Pentti Rantavuori, Lasse Länsimaa, Ylermi Försti, Kalevi Kari ja Juhani Viitala. Rantavuori ja Länsimaa olivat kokeneita puumiehiä.  

–Idea oli melkein valmis. Puuttui vaan muutama pikku juttu: sijoituspaikkakunta, rahoitus, yrityksen vetäjät, toimitilat, koneet, palkin tekemisen osaaminen ja muodolliset pätevyydet sekä työntekijät ja asiakkaat. Näitten ”pikkupuutteiden” kokoon juokseminen olikin sitten melkoinen jumppa. 

Tilantarve oli huomattavan suuri, konekanta osoittautui niin kalliiksi, että hanke alkoi tuntua rahoitusresurssien kannalta liian isolta. Kuitenkin pala kerrallaan hanketta alettiin viemään eteenpäin. Kortesjärven kunta kiinnostui hankkeesta ja asetti sitä varten työryhmän. Viitala perusti hankkeelle toteutusyhtiön, joka rekisteröitiin 15.7.1997. Maanviljelysneuvos Niilo Mäestä tuli hallituksen puheenjohtaja ja Juhani Viitalasta toimitusjohtaja, hallituksen muodostivat isoimmat osakkeenomistajat. Kunnan kanssa tehtiin toimitilasopimus ja Kortesjärven Palkkihalli Oy perustettiin. Rahoitusta varten Kestopalkki järjesti avoimen osakeannin. Matti Eikkula ja Kauno Luoma kunnostautuivat erityisesti osakepääoman keräämisessä. Yhtiöön on matkan varrella saatu noin 170 osakkeenomistajaa. Mukana oli myös neljä institutionaalista sijoittajaa.  

–Tämä oli erittäin poikkeuksellinen pienen kunnan kansan kapitalismihanke. Osakepääoman lisäksi tarvittiin suuri määrä lainarahoitusta. 

Rautaromua Ruotsista – lopputuloksena toimiva palkkitehdas

Uudet koneet olisivat maksaneet 20–25 miljoonaa markkaa.  

–Tähän yhtiöllä ei olut varaa. Ruotsissa purettiin liimapalkki tehdas ja lähdimme tutustumaan näihin purkukoneisiin, saataisiinko niistä rakennettua vielä toimiva tehdas. Koneiden hinta oli 800 000 markkaa. Hinta oli murto-osa uusien hinnasta ja tämä jäi lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi, mihin oli varaa.  

Työvoiman hankintaa varten järjestettiin työllistämiskurssi. Mukana kurssilla olivat myös nyt palkitut alusta saakka olleet kolme henkilöä. Hallin rakennustyöt etenivät ja rakennus alkoi näyttää isolta ja komealta. Monen usko alkoi horjua, kun pihaan ajettiin 14 rekkakuormallista ”rautaromua”, vanhat koneet Ruotsista. Oli siinä työtä kuormien purkamisessa ja selvittelyssä. Pikkuhiljaa kunnostustöissäkin päästiin niskanpäälle. Erkki Sirosella oli korjaustyössä iso rooli. Kunnostuksen ja maalausten jälkeen tuli lopulta asiallinen toimiva palkkitehdas. Toki monet muutos- ja parannustoimet on matkan varrella tarvittu. Monen yllätykseksi, meillä oli lopulta valmis liimapalkkitehdas sekä koulutettu ja muodolliset pätevyydet omaava henkilökunta.  

Matkalla on ollut nousuja ja laskuja.  

–Huonoina hetkinä on tarvittu sitkeyttä ja peräänantamattomuutta sekä henkilökunnalta että osakkeenomistajilta. Tästä kiitos, vaikeuksista on selvitty. Kiinteistöyhtiöt on lunastettu Kauhavan kaupungilta ja kaikki vastuut on maksettu. Yhtiöryppääseen kuuluvat kaikki yhtiöt ovat nyt velattomia. Tästä on hyvä jatkaa. Kuten tiedämme, rakennusalalla on poikkeuksellisen huonot ajat. Tässä yhteydessä täytyy taas kiittää henkilökuntaa sitkeydestä ja joustamisesta vaikeassa tilanteessa. Alan vaikeuksista huolimatta, olemme varmoja, että Kestopalkki on yritys, joka selviää tästäkin koettelemuksesta. Tämänkin taantuman jälkeen on edessä uusi nousu. 

Juhani Viitala 

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.