Suksi poikineen ja kaverit kans’

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Pääasiassa sukset ovat vimpeliläistä tuotantoa, mutta osasta puuttuu kärkimerkki, joten valmistajasta ei voi olla varma. Mukana on Karhua ja Kuusistoakin. Mattila lupailee kokoelman yhä kasvavan, kunhan Kivelän Ilpo poikkeaa pihaan.

43 suksiparista vanhimpien Mattila arvelee olevan noin sadan vuoden ikäiset. Ne ovat suvun peruja.

–Ne on tehty haapapuusta.

Kaiken kaikkiaan suksikokoelmasta näkee suksen kehityskulun pinnoittamattomasta puusuksesta, jossa oli nahkaremmit, nykyisen tyyliseen moderniin sukseen sekä siteiden muuttumisen.

–Oli voittoside, sitten rotanloukku, y-side ja armeijan suksissa vaijerikiinnitys, luettelee Mattila erilaisia siteiden malleja.

OSA suksista on tehty Uusituvan tehtaalla, jossa Mattila on itsekin ollut töissä.

–Toimin 1980-luvulla suksitehtaalla lämmittäjänä ja suksipuiden kuivauksessa sekä avustin tarvittaessa muissa töissä, hän muistelee.

Ulkomaan vientiä varten suksieriä valmistettiin ulkomaisilla teksteillä ja kärkimerkeillä. Uusituvan tehtaan suksimerkki oli SiVa. Niin ikään Vimpelissä toimineen Heikkilän tehtaan oma merkki oli ViSu eli Vimpelisuksi.

Mainos

Mattila muistelee, kuinka suksia tultiin joulun alla ostamaan käteisellä suoraan tehtaalta. Joskus vaihdettiin suksikoivuja suksiin. Se oli hyvä käytäntö etenkin silloin, kun perheessä oli useita hiihtäjiä.

Pääasiassa Uusituvan tehtaalle tuotiin puuta Keuruun läheltä Kolhosta. Puu taapeloitiin, kuivattiin, höylättiin, liimattiin pelkoksi, ajettiin säleiksi, muovi liimattiin pohjaan ja side kiinnitettiin.

–Hommia tehtiin hyvillä koneilla. Kun uusi kone tuotiin tehtaaseen, se oli niin raskas, että lattia petti. Muistan myös ajan, kun sähkölakon aikana konetta ajettiin öisin. Viimeksi suksenteossa käytettiin kuusipuuta niin sanotusti välitäytteenä koivun kanssa, jolloin saatiin keveät sukset.

Paikallisessa suksitehtaassa oli se hyvä puoli, että tuotteen takuu toimi. Jos suksen kärki katkesi, saattoi ottaa kärjen ja suksen mukaan ja mennä näyttämään. Jos suksi oli poikki oksan kohdalta, sai uudet tilalle.

1970-luku oli vielä kiireistä aikaan, mutta tehdas seisahtui 1983.

–Se oli mukava työpaikka, siellä oli joustavuutta ja hyvä henki, siellä oli kiva olla töissä.

MATTILA oli nuorena itse innokas hiihtäjä ja kilpailikin puulaakihiihdoissa. Hänellä on tallella yhä Järviseudun Sanomista leikattu lehtileike, jossa Uusituvan joukkueen kerrotaan voittaneen urheilulautakunnan järjestämän kilpailun. Joukkueeseen kuuluivat Mattilan lisäksi Antti Niemi, Heikki Niemi sekä Kalle Kaukoranta.

AITTAMUSEON kokoelmaan vastaanotetaan lisää vanhoja suksia, jos jollakin niitä pyörii nurkissa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.