Keskustelu kaudesta jatkuu Pesäpalloliiton, seurojen, sponsorien ja pelaajien kesken

Pesäpallokauden aloittaminen herättää kaksijakoisia ajatuksia.

Julkaistu:

Aihe:

Porin Itä-Länsi-tapahtuma sekä lasten ja nuorten valtakunnalliset pesäpalloleirit on jo aiemmin siirretty vuoteen 2021. Pesäpalloliitto kuitenkin selvittää myöhemmin miesten, naisten, poikien ja tyttöjen Itä-Länsien pelaamista yksittäisinä arvo-otteluina eri paikkakunnilla tulevana kesänä.

Kesäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien heinäkuun loppuun tapahtumassa voi olla läsnä yli 50, mutta alle 500 ihmistä, jos tilaisuuden turvallisuus ja terveellisyys voidaan varmistaa erityisjärjestelyin. Tämä huolestuttaa Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemeä. –Esimerkinomaisesti voidaan ajatella, että jos 500 henkilöstä vähennetään pelaajat, huoltojoukot ja talkoolaiset, niin välttämättä edes kaikki peliin haluavat kausikorttilaiset eivät pääse sisälle, jolloin saatujen lipputulojen määrä ei riitä kattamaan edes juoksevia kuluja. Kaikki tämä teettäisi myös älyttömän määrän lisätöitä.

Turvavälit ja muut hygieniamääräykset pystyttäisiin kuitenkin Saarikentällä järjestämään.

Lakaniemi nostaa esille urheilijoiden epävarman tilanteen. –Harjoittelu ja valmistautuminen tulevaan kauteen on ollut vaikeaa, koska yhteisiä harjoituksia ei ole voitu järjestää. Nyt pelaajia pyydetään pelaamaan lähes ilman palkkioita, jotta kausi saataisiin vietyä kunnialla läpi ja seurat pidettyä pystyssä pesäpallon pidemmän aikavälin näkymien turvaamiseksi. Jos Superpesiskausi päästään aloittamaan suunnitellusti heinäkuun alussa, tulee loppukesän otteluohjelma olemaan todennäköisesti hyvin tiivis. Osa pelaajista joutuisi todennäköisesti olemaan palkatta pois töistä, sillä seuroilla ei ole mahdollisuutta korvata ansionmenetyksiä ja maksaa palkkioita pelattavalta kaudelta yleisörajoitusten vuoksi.

Ratkaisua tilanteeseen etsitään kuumeisesti Pesäpalloliiton, seurojen, sponsorien ja pelaajien kesken. –Tärkeintä on kuitenkin urheilijoiden, työntekijöiden ja yleisön säilyminen terveinä.

Lasten ja nuorten pesäpallokausi halutaan saada käyntiin mahdollisimman pian. –Se on tällä hetkellä yksi tärkeimmistä asioista. Pelaajien mielenkiinto ja motivaatio täytyy saada pysymään yllä. Jos nyt ei päästä harjoittelemaan, myöhemmin voi olla myöhäistä monen kohdalla, Lakaniemi totesi.

YKKÖSPESIKSEN sarjat alkavat tämänhetkisen tiedon mukaan 24. kesäkuuta. –Naisten sarja pelataan kaksinkertaisena ilman pudotuspelejä. Kahden lohkon kaksi parasta pelaavat keskenään noususta Superiin, mutta Suomensarjasta ei pääse nousemaan Ykköseen, ellei joku luovuta paikkaansa, kertoi Lappajärven Veikkojen puheenjohtaja Reijo Kärnä.

Hän toteaa, että jos yleisöä ja lipputuloja ei ole, vieraspelit ovat seuroille kotipelejä kannattavampia.

–Tärkeintä olisi päästä pelaamaan. Porukka on harjoitellut ja valmiina taistoon, vaikka säännökset ovatkin harjoittelua hankaloittaneet. Meillä on 16 pelaajan nuori porukka, jolle tulevat vuodet ovat tuloksentekovuosia. Nyt voi pelata vapaasti, kun ei ole putoamisen vaaraa; tavoite on sijoitus sarjan puolivälissä.

ANKKUREISSA pelaamisen mahdollisuuksia on mietitty jo. Suhtautuminen tulevaan kauteen on kaksijakoinen: –Joukkueen tulisi saada kokemusta, mutta jos joku joukkueesta sairastuu, muut ovat karanteenissa ja sillä välin ei pelata, tiivisti pesäpallotyöryhmän puheenjohtaja Tapio Kantokoski. Hän jakaa Lakaniemen ja Kärnän huolen kokoontumisrajoitusten aiheuttamasta tulojen laskusta. –Palkkojen suhteen joudutaan tekemään sovittelua, koska iso osa sarjasta jää pelaamatta, mutta kuuntelemme joukkuetta.

Intoa harjoitteluun ja pelaamiseen Ankkureiden nuorella ja nälkäisellä joukkueella riittää. –Kaikki kauteen valmistautumisessa on tehty mahdollisimman hyvin.

Seurat kaipaavat oman väen tukea

KORONARAJOITUKSET iskivät ankarasti urheiluseurojen talouteen. Vimpelin Vedon talous on saanut ensiapua pelipaitojen huutokaupasta, kertoi Jari Lakaniemi. Seuran taloutta pyritään nyt vakauttamaan 1 000 euron arvoisilla kannatusjäsenmaksuilla, joiden lahjoittajat saavat halutessaan nimensä kiitostauluun, johon tulee teksti: Me pelastimme Vedon. Myös pienempiä lahjoituksia otetaan kiitollisina vastaan. –Jokainen euro ja vitonenkin on tärkeä. Tähän kampanjaan luotamme paljon.

Veto on polkaissut käyntiin uutena varainhankintamuotona huutokaupan nettisivuillaan. Myynnissä on tavaraa sateenvarjosta sänkyihin ja autoon. Huutoja otetaan vastaan 22. toukokuuta saakka.

Lappajärven Itäkylästä lähtöisin oleva kultaseppä Pekka Viinamäki lahjoitti myyntiin hopeisia kaulariipuksia, joihin häntä inspiroi Tuomo Lönnmarkin Iso musta -nimellä tunnettu räpylä. Koruja myydään Vedon fanikaupassa. Myös kannatuslippuja pelaamatta jääviin peleihin sekä Gamesaver-paitoja on myynnissä.

MONET suunnitellut varainkeruutapahtumat on jouduttu perumaan. Esimerkiksi LaVen lasten vappukonsertti ja F-junioreiden turnaus siirrettiin syksylle ja bingon aloitus laitettiin jäihin. LaVe aikoo aktivoitua yhteistyöneuvotteluissa, kun kauden alku varmistuu. –Meillä on rasitteena kentän huoltorakennuksen rakentaminen. Jostakin pitäisi saada rahaa, sanoi Reijo Kärnä. –Jäsenkeräyskampanja on alkamassa. Olisi tärkeää, että ihmiset lähtisivät tukemaan yhteistä juttua. Seuralla on 109-vuotiset perinteet.

Poikkeustilamääräysten vuoksi on peruttu LaVen perinteiset kevään judokisat ja YUL:n koulukisat, joissa Lappajärvi on ollut aktiivisesti mukana. Kalenterissa 1. kesäkuuta olevien piirikunnallisten aikuisurheilijoiden yleisurheilukisojen kohtalo on vielä hämärän peitossa ja selviää, kun seura saa avi:n uudet ohjeistukset.

ANKKURISYDÄN-KERÄYS tuotti yli 20 000 euroa, mistä Ankkurit seurana on kiitollinen; se oli taloudellisissa vaikeuksissa jo ennen covid-19 -epidemiaa. –Ilman sitä ei olisi pärjätty talven yli. Tällä hetkellä kassavirtaa saadaan led-mainoksilla, totesi Kantokoski. –Kumppanuusmyynti käynnistyy nyt uudelleen. Paljon pitkäaikaisia tukijoita ja pääsponsoreita on jo mukana, mutta pienemmät toimijat ovat nyt varovaisia.

Alajärven Ankkurit on saanut 5 000 euron tuen koronakriisistä aiheutuneisiin kuluihin opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Veto ja LaVe aikovat hakea sitä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.