Kiinnitä ja varmista kuorma huolellisesti

Julkaistu:

Aihe:

Kuorman sidonta ja varmistaminen on erittäin tärkeä asia raskaan liikenteen kuljettajille, mutta myös kaikille muille tienkäyttäjille ajoneuvosta riippumatta.  Onnettomuuden sattuessa irrallaan oleva tavara voi sinkoilla pitkin autoa ja aiheuttaa vakaviakin haavereita. Eikä välttämättä tarvita edes kolaria, vaan huolimattomasti pakattu tavara tai muu kuorma voi lähteä lentoon töyssyissä tai äkkijarrutuksissakin.

–Raskaan liikenteen puolella kuorma on useimmiten kyllä sidottu, mutta edelleen turhan usein puutteellisesti. Yleinen virhe on sitoa kuorma vain taivasta kohden ja jättää varsinkin ajosuuntainen sidonta tekemättä. Onkin tärkeää varmistaa kuorma joka suuntaan. Kannattaa käyttää riittävän montaa kuormaliinaa sitomisessa ja varmistaa, että ne ovat asianmukaisia ja ehjiä, kehottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Henkilöautoon lastattavat tavarat on sijoitettava niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia tai ajamista. Tavaratilaan kannattaa lastata painavimmat tavarat ensin ja tukea ne hyvin, tarvittaessa myös sitoa. Jos kuorman määrä yllättää, voi turvautua peräkärryyn.

–Matkustamo kannattaa pyhittää vain matkustajille. Jos esimerkiksi takapenkille kuitenkin on laitettava vaikkapa matkalaukku, on se sidottava kiinni esimerkiksi turvavyötä hyödyntäen. Kiinnittäminen pätee muuhunkin irtaimeen, tarpeen mukaan siis myös takakontissa oleviin tavaroihin. Kuormansidontapisteitä kannattaa hyödyntää, jos sellaisia on käytettävissä, Vuoristo opastaa.

Kiinnitä kuorman lisäksi myös itsesi

Kuorman sidonta ja varmistus on yksi tärkeä osa kokonaisuutta, josta turvallinen liikenne muodostuu.

–Kun kuorma on asianmukaisesti sidottu, on kiinnitettävä myös itsensä. Siis turvavyö kunnolla kiinni aina, kun ajoneuvoon istuu. Tien päällä avainasemassa on ennakoiva ajotapa eli esimerkiksi tilanteeseen sopiva ja riittävän alhainen nopeus sekä kunnon turvavälit. Ajoneuvosta riippumatta, Vuoristo muistuttaa.

Liikenneturva kouluttaa raskaan kaluston REAK-kouluttajia, ja kuorman sidonta sekä varmistus on yksi tärkeimpiä asioita, joihin koulutuksissa kiinnitetään huomiota. Helmikuun 2020 kouluttajakurssilla kuvatulla videolla esitellään kouluttajille yksi tapa opettaa kuorman kiinnittämistä ja varmistamista kuljettajille.

–Raskaan ajoneuvon kuljettajan on tunnistettava paitsi itseensä ja ajoneuvoonsa liittyvät riskit, myös muihin kuljettajiin ja heidän ajoneuvoihinsa, kevyeen liikenteeseen, tieliikenneympäristöön ja -oloihin sekä työtehtäväänsä liittyvät riskit. Ennakoivan ajon kurssi antaa kuljettajille valmiuksia välttää vaaratilanteet, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Pentti Tervo.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.