Työterveyden yhtiöittämisvelvoite vaikuttaa Alajärveen ja Lappajärveen

Julkaistu:

Aihe:

Lappajärven kunnanhallitus hyväksyi maanantaisessa kokouksessaan omalta osaltaan muutetun Työterveys Botnia Oy:n osakassopimuksen ja esittää sen edelleen kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi. Toiminta siirtyy TT Botnia Oy:lle myöhemmin päätettävänä ajankohtana, tämän kevään aikana.

–Nykyinen henkilöstö siirtyy kokonaisuudessaan liikkeen luovutuksena TT Botnia Oy:n palvelukseen, ja jatkaa normaalisti työtään nykyisissä tiloissa, kertoi Etelä-Pohjanmaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman erityisasiantuntijana tällä hetkellä työskentelevä Järvi-Pohjanmaan peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas.

–Yhtiö ei ole vielä päättänyt hinnoittelusta, mutta lähtökohta on, että kustannukset pyritään pitämään edullisempana kuin mitä ne olisivat yksityiseltä palveluntarjoajalta ostettaessa.

Kaupungin työterveysasiakkaita eli Alajärven ja Lappajärven henkilöstä oli maaliskuussa 2019 yhteensä noin 1 100 henkilöä. Työterveyslääkärin palvelut Järvi-Pohjanmaa ostaa. Vuonna 2018 työterveyskulut kaupungin ja Järvi-Pohjanmaan perusturvan henkilöstön osalta olivat 486 287,40 euroa. Viime vuoden osalta puuttuu vielä joitakin laskuja, mutta summa on noin 460 000 euroa.

Työterveyshoitajan vastaanotto jatkaa Lappajärven terveysasemalla. Lappajärven kunnan henkilöstöä noin 85, kertoi kunnan hallintojohtaja Päivi Huhtala. –Viime vuoden kustannukset olivat noin 46 000 euroa.

KESKUSTELUJA muistakin ratkaisuvaihtoehdoista käytiin. –Se, että Alajärvi yksin perustaisi oman yhtiön, ei ole toteuttamiskelpoinen vaihtoehto, koska oma yhtiö olisi liian pieni toimija, jotta toiminta olisi taloudellisesti kannattavaa, ja koska työterveyspalveluiden tarjoaminen on luvanvaraista toimintaa. Luvan saaminen edellytys on, että yhtiöllä on oma työterveyteen erikoistunut ylilääkäri. Alajärvelle ei ole saatu yrityksistä huolimatta palkattua omaa työterveyslääkäriä, vaan tälläkin hetkellä lääkäripalveluita joudutaan ostamaan paikallisilta lääkäriasemilta.

Asiasta äänestettiin valtuustossa toistamiseen. Pentti Joensuu (kok.) oli yksi TT Botniaan liittymistä vastustaneista valtuutetuista. –Koska KEVA valtakunnallisen toimijana oli luopunut markkinaehtoisen emoyhtiön Taimi Oy:n perustamisesta, oli perusteltua arvioida uudelleen aiemmin valtuustossa tehtyä päätöstä. TT Botnia ei ole julkinen yhtiö, joten sen on mahdollista tehdä kaikki hankinnat kilpailuttamatta, esimerkiksi yhtiön kotikunnasta Vaasasta.

Vuosi- ja asiakasmaksuista päättää yhtiön hallitus. –Kun osakassopimus ei sisällä näin oleellisia asioita, kasvaa Alajärven taloudellinen riski yhtiössä. Yhtiön vähemmistöosakkaana on mahdotonta turvata TT-palveluiden saatavuutta ja laatua alueellamme.

Lisäksi Joensuu epäilee vaasalaisen yhtiön olevan vaikea sovittaa toimintaansa yhteen Etelä-Pohjanmaan yhtenäisesti eteenpäin rakennettavien sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa.

Alajärvi merkitsi 835 Botnian osaketta ja maksaa niistä 12 555 euroa osin rahana ja osin työterveyshuoltotoiminnalla. Perustettava yhtiö tarvitsee noin 1 300 000 euroa vapaata pääomaa, josta miljoonan euron pankkilainasta Alajärven osuus on 82 643 euroa sekä 25 110 euron sijoitus oman pääoman rahastoon. Yhtiön on tarkoitus maksaa vapaan pääoman osuus osakkaille takaisin.

VIMPELI on ostanut palvelun yksityiseltä ainakin 1990-luvulta alkaen. Firman nimi on välillä muuttunut: Lääkäriasema ILO myi yrityksensä Terveystalolle pari vuotta sitten, kertoi talous- ja hallintojohtaja Seija Kinnunen. –Malli on ollut toimiva, eikä muita vaihtoehtoja ole mietitty.

Vimpelissä työterveyshuollon kustannukset olivat viime vuonna 17 853,23 euroa, josta lakisääteisen 9 444,45 euroa ja sairaanhoitosopimuksen mukaiset kustannukset 8 408,78 euroa Kela-korvauksen jälkeen. Kunnan palkkalistoilla on 44 henkilöä.

KAUHAVAN työterveyspalvelut tuottaa Härmämedi Oy. Työterveyshuollon piirissä on noin 700 kaupungin työntekijää. –Vuonna 2019 työterveyshuollon kustannukset olivat yhteensä 336 000 euroa. Tästä summasta Kela maksaa työnantajalle 50–60 prosentin korvauksen. Me maksamme työterveyshuollosta toteutuneiden käyntitapahtumien perusteella, kertoi henkilöstöjohtaja Päivi Niemistö

HÄRMÄMEDI tuottaa myös Evijärven työterveyspalvelut.  Evijärvellä työterveyshuollon piiriin kuuluu noin 90 työntekijää.  –Viime vuoden osalta kustannukset olivat noin 36 000 euroa, kertoi hallintopäällikkö Mikko Huhtala.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.